Za ljubitelje potapljanja je Fiji, ki leži daleč v tihem oceanu pravi raj. Čeprav večina ob pomisleku na potapljanje na Fiji-ju najprej pomisli na koralne grebene, se to za mnoge spremeni, ko vidijo njihovo preostalo ponudbo.

Cena takšnega potopa znaša od 200€ dalje. Lahko doplačate okoli 50 € za video posnetek potopa.

Domačini so zelo ponosni so na njihove odlično organizirane potope z morskimi psi. Kot ljubiteljica podvodnega sveta, sem kar kmalu spoznala, da bo to moja prioriteta na potovanju. Za takšno potapljanje je seveda potrebno imeti izpit za potapljača oz se lahko izpit naredi tudi tam, kar traja vsaj teden dni. Potopi z morskimi psi na Fijiju so postali že tako prepoznavni, da je potrebno že imeti srečo, da boste ujeli kakšen prosti termin. Glede na to, da sem bila za potop sama, so zame še našli prostor in nenavadna avantura se je začela.

Video potopa: https://www.youtube.com/watch?v=t9BYO9kw0Hk&t=228s

Že sam odhod na potop je bil zelo poseben. S katamaranom smo pluli z neverjetno hitrostjo na odprto morje preko ali celo pod neobičajno velikimi valovi. Na točno določeni točki po koordinatah smo se ustavili, na kar se je po krajših navodilih začel prvi potop. Potopi z morskimi psi so strogo varovani s strani organizatorjev. Običajno je potapljačev vodnikov toliko kot samih nas ostalih potapljačev. Morski psi pa so ljudi že tudi vajeni, saj jih redno hranijo, da jih lahko pokažejo obiskovalcem. Opravili smo dva potopa, enega na 30 metrih globine, drugega pa na 25 metrih globine. Vodniki potopa obiskovalcem točno pokažejo, kje je potrebno klečati oz pri prihodu večjih morskih psov celo ležati. Na kar se začno morski psi eden za drugim postopno zbirati, saj kar kmalu zaznajo hrano oz mrtve ribe, katere le eden od potapljačev deli morskim psom. S seboj ima veliki plastični zaboj poln mrtvih rib. Je pa za nas, ki smo tam le opazovalci vsekakor nenavadno pred seboj zagledati preko 3 m velikega morskega psa, sploh pa tigrastega, kateri velja za nevarnejšo vrsto. Da, imeli smo neverjetno srečo, med mnogimi sivimi morskimi psi se je kar naenkrat prikazal tigrasti morski pes in v trenutno ostal sam, saj so vsi ostali zbežali, ker je znano, da tigrasti morski psi jedo ostale.

Potop z morskimi psi je za ljubitelje tega športa vsekakor zelo poseben dogodek. Načeloma pri tem tudi naj ne bi bilo večjih nevarnosti. Se je pa eden izmed vodičev že pred potopom pošalil, da ne pomni, da bi kdaj kakšen morski pes pojedel kakšnega potapljača.