Dolina Tople je slikovita gorska dolina, ki leži pod mogočno goro Peco. V dolini je le nekaj domačij, katere pa so oblikovale zaselke, imenovane celki. Zgodovina doline je močno povezana z rudarstvom, a so danes vsi rudniki v dolini zaprti za javnost. V dolini se ob levi strani ceste nahaja tabla z opisom, kako si lahko ogledate spečega Kralja Matjaža v Peci. Z malo domišljije ga boste tudi sami opazili. Ves čas pa boste lahko med potjo opazovali opuščene mline.

Dostop z avtomobilom ali kolesom

Izhodišče: Črna na Koroškem

Razdalja do konca asfaltirane ceste v Dolini Tople: 8,7 km

Čas vožnje: z avtomobilom = 20 minut, s kolesom = 1 h

Višina izhodišča: 575 m

Koordinate izhodišča: 46,470386°N / 15,850098°E

Koordinate Doline Tople (ob koncu asfaltirane ceste): 46,484238°N / 14,757231°E

Dolina Tople

Dolina Tople, Črna na Koroškem

NEOKRNJENA NARAVA DOLINE TOPLE

Neokrnjena narava doline je raj za obiskovalce, kakor tudi za nekaj redkih divjih živali kot so divji petelin, ruševec in belka. V dolini uspevajo nekatere redke gorske cvetlice. V kristalno čisti vodi potoka Tople pa boste z malo sreče lahko videli postrvi potočnice ter potočne rake. Del narave so tudi fosili in minerali, katerih več najdišč je ravno v dolini Tople.

PLEZALIŠČE BURJAKOVE PEČI

Plezališče se nahaja na ob glavni cesti v dolini Tople. V steni je okoli 68 plezalnih smeri, katerih ocene se gibljemo med 3 in 8c, njihova dolžina pa med 6 in 55 metri.

Dolina Tople, plezališče Burjakove peči

Dolina Tople, Črna na Koroškem – plezališče Burjakove peči

V Dolini Tople (ob koncu asfaltirane ceste) se nahaja poseben spomenik, posvečen Topli. Topla naj bi bila zibelka Koroškega partizanstva, pomembna za Mežiško dolino kot tudi širšo Slovenijo. Tam se je leta 1942 začel prvi organiziran odpor koroških ljudi proti okupatorju.

Ostali izleti v okolici: možno je nadaljevati pot po makadamski cesti naprej preko Prevala v Koprivno do cerkve Sv. Ane, kjer je znana Črna Marija.