Črna na Koroškem je vas ob reki Meži, ujeta med hribi in mogočnimi gozdovi. V centru vasi je nekaj zanimivosti, vrednih ogleda. Sicer pa je Črna odlično izhodišče za mnogo izletov v njeni okolici.

Iz smeri Šoštanja ali Raven na Koroškem.

Razdalja: Šoštanj – Črna na Koroškem = 29 km; Ravne na Koroškem – Črna na Koroškem = 20 km

Nadmorska višina Črne na Koroškem: 575 m

Koordinate Črne na Koroškem: 46,470386°N / 15,850098°E

Črna na Koroškem, rudarski muzej

Črna na Koroškem, rudarski muzej

CENTER ČRNE NA KOROŠKEM

V strogem centru vasi se nahaja spomenik padlim borcem, v njegovi neposredni bližini pa se nahajata še dve zanimivosti, ki še posebej presenetita najmlajše. Rudarski muzej na prostem prikazuje stroje in pripomočke, ki so jih rudarji potrebovali za izkopavanje rude. Ne daleč proč pa se v votlini v skali nahaja nagačen rjavi medved. Vredni ogleda sta tudi etnološka in olimpijska zbirka, katerih ogled je možen po predhodni najavi preko Turistično informacijskega centra.

Center Črne na Koroškem

Center Črne na Koroškem

KAJ POČETI V OBČINI ČRNA NA KOROŠKEM

Nedaleč iz centra se nahaja smučišče Črna na Koroškem, ki je primerno za rekreacijsko ter tudi tekmovalno smučanje. V zimskih mesecih poteka v okolici Črne na Koroškem prireditev Gradovi kralja Matjaža. V poletnih mesecih pa je v centru vasi organiziran turistični teden, ki velja za enega najstarejših v Sloveniji.

Črna na Koroškem je zaradi vrhunskih športnikov poimenovana tudi kot »vas olimpijcev« in pa Zlata na Koroškem. Dosežki vrhunskih Črnjanskih športnikov so močno zaznamovali majhno odmaknjeno Koroško vasico, ki je s tem postala znana daleč naokoli. Uspehi sedmih vrhunskih športnikov iz Črne (Draga in Danila Pudgarja, Katjuše Pušnik, Mitje Kunca, Nataše Lačen, Aleša Gorze in Tine Maze) so predstavljeni v Olimpijski zbirki.