Utah je dežela nenavadnih zakonov, čudovite pokrajine in raznolikih nacionalnih parkov, na videz neskončno dolgih cest in znamenitega mesta Salt Lake City.

Utah je zvezdna država v ZDA, katera leži na zahodnem delu. Na jugu meji z Arizono, na vzhodu z Coloradom, z Wyomingom na severovzhodu, z Idahu na severu in Nevado na zahodu. Država je predvsem poznana po svoji pokrajinski raznolikosti, med katerimi lahko izpostavimo izsušene puščave, rdeče skale najrazličnejših oblik, peščene sipine, na drugi strani pa celo borove gozdove, hribe ter jezera. Ker je v velikem delu država zaradi puste pokrajine precej neprijazna za življenje, živi skoraj 80% prebivalstva v predelu glavnega mesta Salt Lake City. Močno jo je zaznamovala vera, katera ima vpliv tudi na pogosto težko razumljive zakone. Za potovanje po državi je najbolje najet osebni avtomobil ali motor, le tako se da zelo enostavno potovati. Sicer je urejen tudi javni prevoz, vendar pri tem ni takšne svobode kot pri avtomobilu ali motorju. Cene letalskih kart v ZDA so zadnje čase precej nizke, ponudba prevoznikov do različnih lokacij pa je prav tako pestra.

NENAVADNI ZAKONI

Država Utah ima nekaj precej nenavadnih zakonov. Ker je večina prebivalstva pod močnim vplivom vere, se to pozna tudi pri določenih zakonih. Prištevajo se h Cerkvi Jezusa Kristusa in sicer natančneje mormonom. V ljudstvo je vidna močna vloga cerkve, predvsem pri restrikcijah alkohola in igralništva. Precej so bili omejeni mladi, kateri so si želeli zabave. Še ne dolgo nazaj so sprejeli zakon, da lahko polnoletne osebe alkoholne pijače naročajo kjerkoli, torej v barih, pubih, restavracijah itd. Vsem ostalim državam v ZDA je bilo to samoumevno, da si lahko kjerkoli, kdajkoli in kdorkoli izmed polnoletnih oseb naroči alkohol. Le v Utahu je bila zgodba drugačna. Pred tem zakonom so si lahko alkohol naročili samo tisti, ki so bili po Utaški mormonski ustavi člani tako imenovanega zasebnega kluba. Poleg tega nenavadnega zakona pa obstaja še kar nekaj drugih, ki so prav tako nenavadni ali celo nelogični. Vezano na alkohol obstaja še nekaj zakonov in sicer, da se alkohol med izrednimi razmerami ne sme prodajati, da posamezniki ne smejo imeti piva v embalažah večjih od dveh litrov, razen če gre za trgovca, da je nezakonito prodajati pijače z več kot 3,2 promila alkohola… Poleg zakonov vezanih na alkohol pa obstaja še nekaj toliko bolj nelogičnih in že celo malo smešnih zakonov. Neskladno z zakonom je loviti ribe s konja, nepitje mleka je prav tako nezakonito, dovoljeno je imeti jedrsko orožje, nezakonito pa ga je sprožiti, ptice imajo prednost, četudi gre za avtocesto, celo pod zločin prištevajo, če stopate po razpokah med tlakovci na robu avtoceste, prepovedano je spolno občevanje na zadnjih sedežih rešilca, če se ta odziva na nujni klic, mož je odgovoren za vsako kaznivo dejanje, ki ga je povzročila njegova žena, če je bil on poleg. Celo v trgovino ne smete vedno stopini brez vseh obveznosti. Zvečer morate ob vstopu v trgovino z živili imeti s seboj osebni dokument. Seveda pa lahko za nespoštovanje zakonov prejmete kazen. Tako tudi za metanje snežnih kep, za kar boste odšteli 50 dolarjev. Vse kazni pa niso samo denarne, ampak morda za mnoge še huje. Če vas zalotijo ob spolnem občevanju v rešilcu, kateri se odziva na nujni klic, bodo moškega izpustili, žensko pa kaznovali in njeno ime objavili v častniku. Nekateri izmed zakonov se uporabljajo samo lokalno, večina pa velja po vsej državi.

OZEMLJE, KJER SO VČASIH ŽIVELI INDIJANCI IN KAVBOJCI

Pred prihodom evropskih raziskovalcev, so na tem ozemlju živela plemena, katere smo poimenovali indijanci. Večina teh plemen je živela v gorah, kjer so si izkopavali domove ali pa gradili slamnate hiše. Najbolj znana indijanska skupnost se je imenovala Navajo, kateri so v regijo prišli okoli 18. stoletja. Pleme Navajo obstaja še danes, vendar njihovo življenje ni več takšno, kot nam je poznano iz indijanskih filmov. Živijo povsem sodobno življenje. Moja želja, kot verjetno tudi želja mnogih popotnikov je bila, da bi del njihovega nekdanjega življenja videla na lastne oči. Pa četudi bi to šlo čisto v turistične namene. Žal sem uspela videti le nekaj muzejev na prostem, kateri so bili bolj zgodovina povezana z kavbojci, vendar brez vključene kakršnekoli osebe, le nekaj predmetov iz tistih časov.

NARAVNE LEPOTE IN SLANO JEZERO KOT TIHI OCEAN

Lepota ne pozna meja, tako tudi ne lepote Utaških nacionalnih parkov. Med najbolj poznanimi nacionalnimi parki so Bryce Canyon National Park, Arches National Park in Zion National Park. Obisk parkov je možen čez vso leto, saj ima prav vsak letni čas svoj čar. Je pa obisk Ameriških nacionalnih parkov lahko bistveno bolj enostaven od naših. Tipično Ameriško življenje narekuje, da je vse poenostavljeno tako, da se ni potrebno preveč gibati. In to je vidno tudi pri obisku nacionalnih parkov, da se lahko prav v vsakega vsaj veči del pripelje z avtomobilom. Tisti ta bolj leni lahko fotografirajo in opazujejo lepote tudi kar iz avtomobila, še izstopiti jim ni potrebno. Lepo urejene poti in odstavne pasove imajo tako rekoč v večini predelov, kjer je zanimivo za turiste, da se le ti ne rabijo kaj preveč pretegniti. Prav vsak izmed navedenih parkov je izjemno zanimiv za ogled, a na meni je največji vtis pustil sicer malo manj opevan Dead Horse park. Skozi omenjen park teče znana reka Colorado. Legenda pravi, da naj bi v tem predelu poginilo precej konjev in ravno po tem tudi ime parka. Pogled v sotesko, kjer se ostro vije velika reka je zares fascinanten. Človek bi kar stal in opazoval te puste, a po drugi strani izjemno zanimive skale in vijugasto reko. Danes Utah razpolaga z 43 parki, kar skupaj znaša kar 95.000 hektarov.

Naravne lepote pa so še toliko bolj zanimive, če se združijo še z kakšnimi doživetji. Ravno tam so se odvijale ene izmed najbolj opevanih olimpijskih iger. Leta 2002 je Salt Lake City gostil zimske olimpijske igre. To je tudi vzpodbudilo razvoj mesta, sploh pa je največ pridobil turizem. Tako danes Utahu pravijo tudi, da je dom svetovno znanih smučišč, katera se nahajajo v gorovju na severu države.

Eden precej nenavadnih nacionalnih parkov v primerjavi z večino ostalih pa je nastal na otoku na slanem jezeru. Ko so prišli raziskovalci na ozemlje Utaha in kasneje naleteli na slano jezero, je eden izmed vodij bil prepričan, da so prišli že do tihega oceana. A se je seveda motil. Naleteli so na veliko slano jezero, katerega ni moč videti konca. Poleg tega pa je presenetljiva tudi njegova slanost. Po odkritju jezera se je začelo priseljevanje v ta okoliš. Trgovci so se na poti iz vzhoda na zahod tukaj ustavljali in mnogi tudi ostali. Mormoni so tudi kmalu odkrili ta prostor sebi v prid, saj so menili, da je odmaknjen prostor primeren za razvijanje njihove vere brez motenj. Tako je ob jezeru nastalo mesto Salt Lake City.

Utah je dežela, za katero bi morda mnogi dejali, da je njena pokrajina preveč enolična. Res je, da se pokrajina zelo počasi spreminja, sloh če se potuje naokoli po deželi in se vozi po ravnih, na videz neskončno dolgih cestah. Včasih tudi več ur vožnje in še vedno so ob cesti rdeče skale raznih oblik, katere so morda za nekoga zares enolične. A vendarle malce potrpljenja, nekaj več prevoženih kilometrov in bo tudi tukaj vidna sprememba narave. Katerikoli letni čas je primeren za obisk Utaha, tako zima z nizkimi temperaturami kot poletje z včasih skoraj nevzdržno vročino. Nacionalne parke, kar je definitivno največja zanimivost je možno obiskati kadarkoli. Ne pa samo, da je Utah turistično vedno bolj močan, privlačen je tudi za življenje. Ameriške raziskave so pokazale, da je Utah najhitreje rastoča država v ZDA, kar je danes razlog za veliko priseljevanje v državo.