Bosna in Hercegovina je dežela različnih kultur, kjer se stikata kulturi vzhoda in zahoda.

Vedno živahno mesto Sarajevo in sicer malce manj živahni Mostar sta mesti, ki se ju vsekakor splača obiskati. Med njima pa je potovanje še toliko bolj zanimivo, ker ju ločuje dolina reke Neretve.

Bosna leži na Balkanskem polotoku in sicer je to nekdanja socialistična republika SFRJ. Je enostavno dostopna, saj razdalja do že samo glavnega mesta Sarajeva ni velika. Najbolj enostavno se je do tja odpraviti po cesti ali pa kar po železnici, katera ima tudi svojevrsten zgodovinski privdih. Pokrajina je zelo raznolika, od nižinskega, kraškega ter tudi hribovitega predela. Dostop ima tudi do morja, kjer se nahaja turistično razvito mesto Neum.

SARAJEVO PRED IN PO VOJNI

Glavno mesto Bosne se razprostira na bregovih reke Miljacke. Mesto je ohranilo obeležja, razne zgradbe tako iz rimskega obdobja in srednjega veka. Danes precej živahno mesto se lahko pohvali s številnimi festivali, najbolj poznani med njimi so Baščarske noči, kjer je predvsem prisotna njihova kulinarika in tradicionalna glasba. V zgodovini pa je mesto utrpelo mnoge izgube, kar se še danes pozna na samem standardu, ponekod izgledu mesta, sploh pa so tisti najbolj krutejši spomini prebivalstva na kruta početja vojne. »Vojno Sarajevo« imenujejo predel, kateri je še danes skoraj takšen, kot v času vojne. Mnogi turisti si hodijo ogledovati delček tega preostanka in si ob tem skušajo razložiti, kako so se ljudje takrat počutili. Grozote, ki so doletele Balkansko vojno so najverjetneje še mnoge zakrite, a že te poznane si je težko zamisliti. Tunel, ki so ga naredili pod zemljo je bil edini takratni prehod med levim in desnim delom Sarajeva.

Čas smrti Josipa Broza Tita leta 1980 in seveda še posebej obdobje po njegovi smrti je prineslo politične napetosti med narodi Jugoslavije. Nakar je vodstvo prevzel Slobodan Milošević in s svojim režimo so se narodu začeli obetati še slabši časi. V vojni, ki so jo utrpeli, je država izgubila mnogo, porušenih in uničenih je bilo ogromno domov, stavb, infrastrukture, kar pa je še najhuje, pobitih je bilo ogromno ljudi, med njimi niso prizanesli niti otrokom.

NA ČVAPE

Bosna je poznana po izjemnih čevapčičih, katere pripravljajo v raznih tako imenovanih čevapđinicah. Bosanska kuhinja je mešanica vzhodnih in zahodnih vplivov. Tako je njihova kuhinja zelo podobna turški in tudi grški kuhinji. Pogosto se uporablja zelenjava, krompir, paradižnik, česen, čebula, buče, kumare, zelje, korenje, fižol, špinača, paprika, kjer poleg pogosto dodajo mleko, kislo smetano. Od mesa najpogosteje uporabijo svinjino, govedino in jagnjetino. Poleg izjemnih čevapčičev so še pogosto na jedilniku bureki, dolma, pilaf, sarme, golaž, številne sladice. Pridelujejo pa tudi odlična vina, saj imajo veliki del vinorodnega področja. Med žganimi pijačami slovita slivovka in sadjevec. Zanimiv je tudi podatek, da so že včasih, v času Jugoslavije pridelovali takšne količine vinjaka, da so s tem zalagali jugoslovansko industrijo alkoholnih pijač.

DOLINA REKE NERETVE

Dolina reke Neretve se v večjem delu nahaja v Bosni, le zadnji del pred izlivom v Jadransko morje je na Hrvaškem v bližini mesta Ploče. Njena dolžina je 230 km, od tega 208 km v Bosni in 22 km na Hrvaškem. Reka Neretva je poznana po svoji smaragdni barvi in velja za eno najhladnejših rek sveta. Ob reki je nastalo nekaj mest, med katerimi sta najbolj poznana Mostar in Neum. Dolina je znana po kanjonskih stranicah, dolgih tudi do 1200m. Reka ima vse karakteristike planinskih rek, saj ima relativno velik padec in veliko jakost. Ravno to pa je tudi razlog za številčne hidroelektrarne. Na reki izvajajo mnoge atraktivne športe z katerimi privabljajo turiste. Med njimi najbolj poznana rafting in kajakaštvo. Na južnem delu doline se razprostirajo številni nasadi mandarin, kateri s tem privabljajo mnoge turiste. Zanimiva je tudi vožnja so čolni po reki Neretvi.

MOSTAR

Mostar je največje in najpomembnejše mesto v Hercegovini, kjer večino prebivalstva predstavljajo Hrvati. Že samo ime »Mostar« priča, da je tam znameniti stari most. Most je bil leta 1993 porušen, današnji most pa je bil restavriran po starih načrtih. Prvotno je bil most zgrajen v 16. stoletju in velja za enega najbolj zglednih kosov islamske kulture. Zaradi posebne oblike, se je za most kmalu slišalo daleč naokoli in danes je seveda tudi na znanem Unescovem seznamu. Visok je kar okoli 20 metrov in danes iz te višine celo skačejo mladi fantje, seveda večino v turistične namene. Če želite videti, kako izgleda skok, je potrebno za to plačati. Ni pa znameniti most edina atrakcija v Mostarju, tam slovi tudi znano partizansko pokopališče, nekaj arheoloških najdišč, mnogi cerkveni objekti itd. Seveda pa je glavni razlog za večino vseh obiskovalcev most, ki pa predstavlja celo enega največjih gradbenih dosežkov v svetovnem merilu.

Potovanje po tem delu Bosne je zares zanimivo doživetje. Še posebej, če tam potujemo na več načinov, torej z vlakom, ladjo in avtomobilom. Vsak način potovanja nam razkrije nove zanimivosti in lepote.