Dežela nasprotij med veličastno umetnostjo in moderno sedanjostjo, z veliko kulturno tradicijo, nasprotja med duhovnim ter materialnim življenjem, bogata po zgodovini, obsežna po velikosti, raznolika po veri, vedno in povsod kontrastna, kot brezno brez dna… venomer jo lahko občuduješ, opazuješ njene lepote, takšne in drugačne, a nikoli ne prideš do dna – da bi zaužil vsa njena bogastva.

Jordaniji pravijo tudi Biser Bližnjega vzhoda. To je dežela bogate preteklosti in živahne sedanjosti, kjer je možno videti kar svet premore iz antičnih časov ter sedanje življenje tamkajšnjega ljudstva.

OSNOVNI PODATKI O JORDANIJI

Število prebivalcev: 10 milijonov

Površina: 89,342 km/2

Glavno mesto: Aman

Sosednje države: Na severu meji na Sirijo, na severovzhodu na Irak, na vzhodu in jugu na Savdsko Arabijo, ter na zahodu na Izrael in zasedeni Zahodni breg reke Jordan, kjer meji tudi na Mrtvo morje.

Podnebje: Na prehodu med sredozemskim na SZ in puščavskim na JV. Padavine: Na Z 300-500 mm, na V in J pod 100 mm. Srednja mesečna temperatura, Aman 8 °C (januar), 26 °C (julij). V Amanu pade letno 273 mm padavin.

Dostop do morja: Rdeče in Mrtvo morje

Jezik: arabski

Najvišji vrh: Jabal Ram, 1734m

Po Jordaniji sem skupaj z babico potovala meseca maja, ko tam še ni pretirano visokih temperatur, kot znajo biti v poletnih mesecih. Jordanija je država prijaznih ljudi, med katere lahko greste povsem brezskrbno, ni potrebnega nobenega strahu. Priporočam le spoštovanje njihove kulture in pravil. Ljudje so odprti, prijazni, vedno pripravljeni pomagati. Pogosto se sliši o nemirih in krajah, a sama nisem opazila nobenih nevarnosti, zaradi česar bi se popotniki ne odpravili v to deželo. Je pa znana ena neprijetnost – absolutna resnica, o čemer mnogi pripovedujejo kako izgleda če pride v ta svet svetlo dekle. Rada bi posebej opozorila na javne plaže, kjer je strmenje moških lahko prav neprijetno. Nekateri si privoščijo celo fotografiranje. Zato v takšnih primerih priporočam plačljive plaže, kjer boste imele mir pred vsiljivimi pogledi.

Za tiste, ki se imate namen odpraviti sami po Jordaniji, moram opozoriti, da se ne redko zgodi, da v križiščih ni niti enega smerokaza ali pa so let ti v njihovi pisavi. Zato je smiselno imeti dobro navigacijo. Obstaja pa še drugi način potovanja, kateri je precej bolj zamuden in se ponekod celo ne da priti do vseh krajev – to je javni prevoz. Je pa ta način potovanje tudi precej ugoden.

Cene v Jordaniji so zmerne, na tržnicah zelo ugodno, v restavracijah pa je lahko tudi precej drago. Tako da lahko vsak najde nekaj zase. Tako je tudi glede prenočišč. Tudi nekatere vstopnine znajo biti precej visoke, kot npr vstopnina v Petro.

Država je muslimanska, tako je povsem običajno, da so ženske zakrite. Le to pa doleti tudi turiste, ko se podamo v njihove verske objekte. Pri vhodu dobimo oblačila, s katerimi se zagrnemo.

Turistično zelo obiskano je Mrtvo morje, katero je poznano v svetu po najnižji kopenski nadmorski višini cca. 400 metrov pod gladino morja in zelo slani vodi. Moram omeniti, da je odstotek soli v morju tako velik, da zaradi gostosti morja v njem lahko plavajo tudi neplavalci, saj se je v njem nemogoče potopiti. Ob njem pa prodajajo tudi »blato«. To izgleda tako, da domačini v vedru prinesejo zdravilno blato, s katerim te namažejo in seveda je potrebno za to plačati.

Največja turistična atrakcija Jordanije pa je vsekakor Petra, prastaro mesto Nabatejcev, ki je danes pod zaščito Unesca, katera je znana po v skale vklesanih portalov, gledališča, grobnice itd. Tja se lahko podate s konji, osli, kamel, kočijo ali pa peš.

KAJ SI OGLEDATI V JORDANIJI

Petra

Prastaro mesto Nabatejcev, ki je danes pod zaščito Unesca

Wadi rum

Puščava, kjer priporočamo nočitev v nomadskem šotoru.

Akaba

Turistično mestece ob Rdeče morju.

Gora Nebo

Na gori Nebo je pokopan prerok Mojzes.

Madaba

Mesto mozaikov.

Amman

Glavno mesto Jordanije, kjer je mnogo zanimivosti za ogled. Priporočamo tudi obisk njihovih tržnic.

Jerash

Ogledna vredne arheološke najdbe, rimskega mesta

Mrtvo morje

Morje, kjer lahko ob kopanju preberemo tudi časopis.