Ugodno podnebje, turkizno morje, mnogo arheoloških najdišč, bogata kulinarika je združeno na Sardiniji, kateri z drugimi besedami pravijo tudi Sredozemski Karibi.

Sardinija je drugi največji otok v Sredozemskem morju. Otok je zelo raznolik, tako da na svoj račun pridejo tako ljubitelji adrenalina, navtičnega turizma, luksuza, kampiranja, ljubitelji narave in še bi se našlo. Njeno glavno mesto je Cagliari, katero slovi po svojih dobro ohranjenih zgodovinskih objektih. Potovanje po otoku je najbolje z avtomobilom, pri čemer ste svobodni pa tudi ceste so dokaj urejene. Problem pa se pojavi pri sporazumevanju, saj mnogi govorijo samo italijansko.

Najugodnejša pot do Sardinije je z avtomobilom do Livorna in nato dalje s trajektom. Na ladji lahko najamete kabino, vsekakor pa je najugodneje biti kar potnik na palubi.

ENA IZMED LEPŠIH PLAŽ SVETA

Najlepši del Sardinije je Costa Smeralda, 55 km dolga peščena plaža ob turkiznem morju. Menda naj bi bila to ena izmed najlepših plaž sveta. V tem predelu imajo svoje vile celo Hollywoodski zvezdniki. Znano je tudi, da vsako leto tam letujejo tudi Katie Holmes, Tom Cruise, Paris Hilton in drugi. Nekateri dražji hoteli nudijo tudi sobe za kar do 3000 dolarjev na noč. Posebnost Costa Smeralde pa ni samo v naravnih danostih, ampak tudi naseljih okoli nje, daj so vse stavbe zgrajene v podobnem urbanističnem slogu. Mnogi idilični predeli znane plaže so dostopni samo z ladjami. Sicer pa poleti v največji turistični sezone gmote turistov, predvsem bogatih strmijo h svetovno znani plaži. Seveda pa Sardinija ne nudi samo te najbolj opevane plaže, ampak še mnogo ostalih, manj poznanih, a vendar lepih. Med te spadata predvsem Cala di Volpe in La Maddalena.

UDOBNA ZA ŽIVLJENJE

Gorovje otoka je sorazmerno nizko in sicer je sestavljeno iz več manjših osamljenih gora. Gore med seboj ločijo rečne doline, kjer se nahajajo tudi svetovno znane soteske, seveda predvsem za ljubitelje adrenalinskega športa soteskanje. Najvišji vrh Punta La Marmola je visok 1834 metrov. Otok pa premore tudi nekaj ravnine in sicer se najrazsežnejša nahaja na jugovzhodnem delu otoka. Ravnine je nekaj tudi na obalnih območjih, kjer pa so nedolgo nazaj bila še močvirja. Temperature za življenje so zelo ugodne, saj le redko padejo pod 10 stopinj. Poletja pa so lahko tudi precej vroča. Posebna značilnost te pokrajine je nizek zračni tlak, kateri stalno povzroča vetrove. To pa so domačini seveda izkoristili sebi v prid in v zadnjih desetletjih zgradili več elektrarn.

NARAVNE VREDNOTE

Sardinija je poznana po raznolikih naravoslovnih posebnostih. Ker je bil otok v zgodovini precej osamljen, so se zaradi tega ohranile mnoge živalske in rastlinske vrste, ki so na kontinentu izumrle. Med temi je predvsem nekaj vrst ptic, plazilcev in močeradov. Tudi sama geologija otoka je povsem drugačna od ostale Evrope, kar pride še posebej prav za nadaljnje študije in raziskave. Nedotaknjene so namreč ostale še mnoge karakteristične posebnosti ozemlja. Domačini se zavedajo bogastev in so že leta 1989 zaščitili določena ozemlja. Danes je zaščitenega okoli 25% otoka. Veliki del narave je zares neokrnjen, nakar poseben čar temu daje še turkizno morje. Ceste v notranjosti, katere se vijejo med neokrnjeno naravo pogosto prečkajo črede koz ali ovac. Sardinija je med vsemi Italijanskimi regijami najbolj bogata po številu ovac, koz ter tudi konjev. Sardinija je znana po avtohtoni pasmi ovac, kjer jih vzgajajo že več kot 100 let.

ZGODOVINSKI OSTANKI

Mnogi so ostanki iz zgodovine, kateri so vredni ogleda. Prav vsak za seboj skriva posebno zgodbo. Dobro ohranjeni so grobovi velikanov Tombe dei giganti, kateri so zaradi izjemne velikosti dobili takšno ime. Gre za prazgodovinske skupinske grobove, kateri se nahajajo že skoraj v neokrnjeni naravi. Večina zgodovinskih zanimivosti pa je seveda v krajih, med katerimi najbolj poznana so Španski stol, Castelsarda s starim gradom, mnoge cerkve, arheološki parkI, stare vinske kleti, katere še danes delujejo itd. Zgodovinske ostanke pa prikazujejo tudi v minimundusu, kjer si v enem samem parku lahko ogledate mnogo pomanjšane objekte. Mnogo zgodovinskih ostankov danes hranijo tudi v muzejih, med katerimi je najbolj poznan Narodni muzej, ki hrani dragocene etruščanske predmete.

Sardinijo, drugega največjega otoka v Sredozemskem morju je oblikovala njegova osamljenost. Dolga stoletja je bila povsem sama zase in je tako ohranila poseben svet. Čudovite plaže z turkiznim morjem, mnogo neokrnjene narave, posebni živalski prebivalci in še mnogo zanimivosti so razlog za potovanje na ta prav poseben otok.