Narodni park Plitviška jezera je najstarejši narodni park v jugovzhodni Evropi ter največji na Hrvaškem. Jezera so tudi v Unescovem registru svetovne dediščine. Jezera ležijo na kraškem terenu in hkrati ob pomembni cesti, ki povezuje notranjo Hrvaško z primorjem. Zato je obisk jezer pogosto povezan z našimi dopusti, ko si ogled čudovitih jezer privoščim na poti ali povratku iz morja.

Dostop z avtom

Izhodišče: Maribor

Razdalja: 236 km

Čas vožnje: 3 h

Izhodišče: Ljubljana

Razdalja: 259 km

Čas vožnje: 3 h

Ogled jezer

Ogled je možen samo peš

Ogled možen čez celo leto

Primerno za družine z majhnimi otroki, ne pa za vozičke

Koordinate Plitviških jezer (parkirišče pri vhodu 2): 44,883053°N / 15,623385°E

Plitviška jezera

Nacionalni park Plitviška jezera je znan po mnogih jezerih, ki so stopničasto razporejena. Jezera so posledice mnogih malih rek in kraških rek. Med jezeri so navidezni naravni jezi, po katerih je speljanih nekaj lepo urejenih poti.

KDAJ NA OBISK PLITVIŠKIH JEZER

Jezera so za ogled odprta čez celo leto in prav tako zanimiva v vseh letnih časih. V poletnih mesecih je tam bistveno več gneče in tudi cene so nekoliko višje. Je pa zagotovo takrat narava najlepša zaradi bujnega zelenja. Pozimi pa jezera krasijo zaledeneli slapovi.

OGLED PLITVIŠKIH JEZER

Po nacionalnem parku vozijo le električni avtobusi in ladjice. Poti po parku so lepo urejene ter označene. Da se narediti krožne ture, ki vključujejo vožnjo z ladjico ter avtobusi. Na ogled se lahko podate iz dveh vhodov. Običajno se obiskovalci odločijo, da vstopijo pri enem vhodu, se podajo na pohod ob jezerih, se peljejo z ladjico ter tako pridejo do drugega vhoda od koder se do vstopnega mesta podajo z avtobusom. Čas hoje omenjene ture je odvisen od gneče. Zagotovo pa to traja več kot dve uri.

LEGENDA O PLITVIŠKIH JEZERIH

Jezera naj bi nastala po veliki suši, ko so vsa živa bitja prosila za nujno potrebno vodo. Takrat se je pojavila Črna kraljica, ki je s pomočjo vetra, strel in grmenja sprožila tako močno deževje, da je ustvarila več jezer, ki se danes imenujejo Plitviška jezera.