Šćah je najvišji vrh otoka Ugljana, s katerega se razprostira čudovit razgled. Dostop je možen samo peš in sicer je najkrajša pot dolga vsaj 1 h hoje.

Opis poti:

Izhodišče: Turkija (zaselek nad Lukoranom)

Koordinate izhodišča: 44.091558°N / 15.153342°E

Višina izhodišča: 47 m

Nadmorska višina Šćaha: 288 m

Višinska razlika na poti: 241 m

Čas vzpona: 1 h

Pot je označena.

Vračamo se po isti poti.

Primerno za: otroke od cca 5 let naprej

Zahtevnost: srednja (nekaj strmih vzponov s ostrimi skalami)

Šćah

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Na otoku Ugljanu ob glavni cesti v bližini Lukorana opazimo smerokaze za vrh Šćah. Lahko parkiramo že tam ob cesti ali pa se zapeljemo še malo naprej (smer markacij) do zaselka Turkija. Tudi tam se da parkirati ob cesti.

OPIS POHODNE POTI NA ŠĆAH

Ko parkiramo, se podamo po poti, kamor nas vodijo markacije. Sprehodimo se skozi zaselek Turkije, kjer je le nekaj hiš ter prijazni domačini. Takoj za zaselkom je tabla, kjer je znak za prepoved hoje z natikači. Glede na ostre skale, je to povsem na mestu. Za zaselkom nas pot vodi sprva po slabši makadamski cesti, nato pa se začne počasi rahlo vzpenjati po precej zaraslem predelu. Druga polovica poti postane bolj razgledna ter strma. Za otroke je potrebno nekaj več previdnosti, saj so ponekod strmi skalni skoki in precej ostro kamenje. Med potjo gremo mimo križišča pohodnih poti, mimo skalne ploščadi z mnogo možiči ter preko predvrha Šćaha. Ko prispemo na vrh, smo poplačani s čudovitim razgledom. Na vrhu je križ ter vpisna knjiga. Nazaj do izhodišča se vračamo po isti poti.

ŠĆAH ZA OTROKE

Pohod na Šćah

Pohod na Šćah je primeren za otroke od cca 5 leta dalje. Med potjo je nekaj skalnih skokov, kjer manjši otroci potrebujejo našo pomoč. Potrebna je tudi previdnost zaradi ostrega kamenja.

Čudoviti razgledi

Z vrha se razprostirajo čudoviti razgledi na okoliške otoke ter celino. Ob tako čudovitih razgledih uživamo prav vsi, ki se podamo na vrh Šćah.