Olimje je majhne kraj na vznožju Kozjanskega hribovja, kateri skupaj s svojo okolico nudi mnogo zanimivosti za oglede in doživetja. Veličasten minoritski samostan z tretjo najstarejšo lekarno v Evropi, čokoladnica, Jelenov greben, Dežela pravljic in domišljije, Razgledni stolp zdravja in veselja ter še mnoge zanimivosti so prava atrakcija za vso družino. Zaradi lepo urejenih kolesarskih poti priporočamo, da se v Olimje podate s kolesom.

Dostop do Olimja:

Ljubljana – Olimje:

Razdalja: 129 km

Čas vožnje: 2 h

Maribor – Olimje:

Razdalja: 58 km

Čas vožnje: 1 h

Naslov samostana: Olimje 82, 3254 Podčetrtek

Koordinate Olimja: 46.149601°N / 15.562864°E

Olimje

Predlog kolesarskega izleta:

Izhodišče: Pristava pri Mestinju

Cilj: Olimje

Vračamo se po isti poti

Dolžina v eno smer: 10 km

Zahtevnost: lahka urejena asfaltirana kolesarska pot

Primerno za: samostojno kolesarjenje otrok od cca 4 let naprej

Koordinate Pristave pri Mestinju: 46.193725°N / 15.594475°E

Podaljšanje kolesarskega izleta: lahko krenemo tudi iz Šmarij pri Jelšah, od koder je prav tako urejena kolesarka pot.

Kolesarske poti Podčetrtek

Ogled zanimivosti v Olimju in okolici:

Čas ogleda: ves dan oziroma po želji

Primerno za: družine z majhnimi otroki ter tudi vse ostalo.

Vozički: z vozičkom je možno dostopati do samostana, čokoladnice, Jelenovega grebena. Do dežele pravljic in razglednega stolpa pa ni možno dostopati z vozičkom.

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu.

Kako na ogled: v deželo pravljic se lahko odpravimo kadarkoli, prav tako na razgledni stolp, v čokoladnico, samostan in Jelenov greben pa v času obratovanja.

Spletna stran samostana Olimje: https://www.olimje.net/index.php/sl/

Spletna stran Čokoladnice Olimje: http://cokoladnica-olimje.si/

Spletna stran Jelenovega grebena: https://www.jelenov-greben.si/

Več o Deželi pravljic: https://www.aktivna-druzina.si/koca-pri-carovnici-dezela-pravljic-in-domisljije/

Več o razglednem stolpu: https://www.aktivna-druzina.si/rudnica-stolp-zdravja-in-veselja/

Jelenov greben

OPIS DOSTOPA DO OLIMJA Z AVTOMOBILOM

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Maribora. Na avtocesti izberemo izvoz za Šentjur. Zapeljemo se v center Šentjurja ter nato sledimo proti Šmarjam pri Jelšah, skozi katere se tudi zapeljemo. Nato se peljemo dalje proti Rogaški Slatini in, ko opazimo smerokaz za Podčetrtek, tam skrenemo in se zapeljemo do Podčetrtka. Od Podčetrtka nadaljujemo do samostana Olimje, do katerega vodijo smerokazi.

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Na avtocesti izberemo izvoz za Slovensko Bistrico jug. Nato pa sledimo smerokazom za Poljčane, do katerih se tudi zapeljemo. Nato sledimo oznakam za Rogaško Slatino. Peljemo pa se samo do križišča, kjer je nato oznaka za Rogaško Slatino levo, v desno pa za Podčetrtek. Usmerimo se proti Podčetrtku, do katerega se tudi zapeljemo. Od Podčetrtka nadaljujemo do samostana Olimje, do katerega vodijo smerokazi.

OPIS KOLESARSKE POTI DO OLIMJA

S kolesom lahko krenemo že iz Šmarij pri Jelšah, saj je že od tam lepo urejena kolesarska pot. Ali pa pot skrajšamo, sploh če kolesarimo z majhnimi otroki. V tem primeru priporočamo začetek kolesarske poti iz Pristave pri Mestinju, od koder imamo do Olimja 10 km kolesarske poti.

KAJ SI OGLEDATI V OLIMJU IN NJEGOVI OKOLICI

Samostan Olimje

Nekdanji grad, ki je spremenjen v samostan je zanimiv za ogled. V njem si lahko ogledamo cerkev, največja atrakcija pa je stara samostanska lekarna s freskami. Tradicija vzgoje zelišč je še danes močno prisotna. Zato pred samostanom uspeva veliko vrst zelišč. V samostanu lahko tudi kupimo več vrst zelišč. Tik pred samostanom pa je še ena zanimivost, ribnik z zlatimi ribicami.

Čokoladnica Olimje

V Čokoladnici Olimje si lahko ogledamo in tudi kupimo najrazličnejše vrste čokolade. Prava atrakcija za vso družino.

Jelenov greben

Jelenov greben se nahaja nad samostanom in se do njega lahko sprehodimo ali pa tudi zapeljemo. Na Jelenovem grebenu se sprehajamo med jeleni, ki komaj čakajo na slastno koruzo, ki jo lahko za 1 eur kupimo v lokalu. Poleg lokala pa se nahajajo tudi zanimiva igrala, trgovinica, lahko pa si privoščimo tudi kosilo, pijačo ali pa tam celo prespimo.

Razgledni stolp zdravja in veselja

Rudnica je hribovje nad Podčetrtkom, ki se razprostira na 96 ha površine. Na hribovju stoji razgledni stolp, imenovan Stolp zdravja in veselja. Najvišja ploščad na stolpu je na višini 35 metrov. Z vrha razglednega stolpa se razprostira čudovit razgled. Več o stolpu: Stolp zdravja in veselja.

Dežela pravljic in domišljije

V bližini Olimja se nahaja prav posebno doživetje za otroke in tudi ostale obiskovalce. Dežela pravljic in domišljije, v kateri se srečamo z junaki iz pravljic, s Kekcem, Sneguljčico, Rdečo kapico in še mnogimi drugimi. Več si lahko preberete na: Dežela pravljic in domišljije.

OLIMJE IN OKOLICA ZA OTROKE

Samostan Olimje

Ogled samostana je zanimiv ter poučen ogled tudi za otroke.

Čokoladnica Olimje

Otroci so nad čokoladnico še kako navdušeni, še posebej, ko ob vstopu v čokoladnico vsak otrok prejme košček čokolade za pokušino.

Jelenov greben

Hranjenje jelenov je zanimivo za vse obiskovalce, še posebej pa za otroke. Počitek pa si lahko privoščimo v prijetnem lokalu, ob katerem so zanimiva igrala. Tam otroci še kako uživajo.

Pohod na razgledni stolp

Za pohod potrebujemo cca pol ure in je primeren tudi za zelo majhne otroke. S stolpa se razprostira čudovit razgled, nad katerim so navdušeni tudi otroci.

Dežela pravljic in domišljije

V pravljični deželi srečamo mnogo junakov iz znanih pravljic. Pravi raj za otroke.

Kolesarski izlet

V okolici Olimja in Podčetrtka so zelo lepo urejene kolesarske poti, kar je prava atrakcija tudi za otroke. V Podčetrtku priporočamo postanek na slastnem sladoledu, kjer imam tudi čudovit razgled na Grad Podčetrtek.

Kopanje v Podčetrtku

Podčetrtek je raj ta ljubitelje kopanja in vodnih vragolij. Terme Olimia in Aquluna sta atrakciji za vso družino.