Rudnica je hribovje nad Podčetrtkom, ki se razprostira na 96 ha površine. Na hribovju stoji razgledni stolp, imenovan Stolp zdravja in veselja. Najvišja ploščad na stolpu je na višini 35 metrov. Z vrha razglednega stolpa se razprostira čudovit razgled.

Dostop do izhodišča, parkirišče pod stolpom

Ljubljana – parkirišče pod stolpom:

Razdalja: 116 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Maribor – parkirišče pod stolpom:

Razdalja: 56 km

Čas vožnje: 1 h

Koordinate izhodišča, parkirišče pod stolpom: 46.162935°N / 15.573673°E

Stolp zdravja in veselja

Opis pohodne poti do razglednega stolpa na Rudnici:

Izhodišče: parkirišče pod stolpom

Nadmorska višina izhodišča: 500 m

Nadmorska višina Rudnice: 548 m

Višinska razlika: 48 m

Čas hoje: 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu, saj se z vrha stolpa razprostira čudovit razgled.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pri zavetišču Šmarnica na Rudnici

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Maribora. Na avtocesti izberemo izvoz za Šentjur. Zapeljemo se v center Šentjurja ter nato sledimo proti Šmarjam pri Jelšah, skozi katere se tudi zapeljemo. Nato se peljemo dalje proti Rogaški Slatini in, ko opazimo smerokaz za Podčetrtek, tam skrenemo in se zapeljemo v Podčetrtka.

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Na avtocesti izberemo izvoz za Slovensko Bistrico jug. Nato pa sledimo smerokazom za Poljčane, do katerih se tudi zapeljemo. Nato sledimo oznakam za Rogaško Slatino. Peljemo pa se samo do križišča, kjer je nato oznaka za Rogaško Slatino levo, v desno pa za Podčetrtek. Usmerimo se proti Podčetrtku, do katerega se tudi zapeljemo.

V krožnem križišču v Podčetrtku izberemo izvoz za center in takoj v naslednjem krožnem križišču nadaljujemo proti centru. Peljemo se mimo šole, cerkve ter nato v hrib in se ves čas držimo leve. Ko se cesta zravna, kmalu opazimo smerokaz za Stolp zdravja in veselja. Nato ves čas sledimo oznakam. Cesta je sprva še asfaltirana, kasneje pa makadamska. Peljemo se tako daleč, dokler ne prispemo do parkirišča, kjer opazimo oznako za Poni Ranč. Parkiramo na makadamskem parkirišču. Tam pa že tudi opazimo planinske oznake za stolp.

OPIS POHODNE POTI DO RAZGLEDNEGA STOLPA NA RUDNICI TER ZAVETIŠČA ŠMARNICA NA MALI RUDNICI

S parkirišča se podamo po označeni poti proti stolpu. Pot nas vodi sprva po kolovozu, v zadnjem delu pa se pešpot nekoliko bolj strmo vzpne proti stolpu. Priporočamo, da se podate še do Zavetišča Šmarnica na Mali Rudnici, kjer je prav tako lep razgled. Tako lahko naredimo krožno pot. Za Krožno pot potrebujemo dobro uro hoje. V kolikor bi se podali od stolpa še do zavetišča na Mali Rudnici, se je potrebno spustiti po pešpoti nazaj do kolovoza ter nadaljevati po označeni poti naprej proti zavetišču na Mali Rudnici. Vračamo se lahko po isti poti, le da ne gremo do stolpa ali pa izberemo krajšo pot in se po kolovozu spustimo do ceste, po kateri smo se prej pripeljali do izhodišča in se nato še nekaj metrov do izhodišča sprehodimo po cesti.

RUDNICA ZA OTROKE

Pohod

Pohod na stolp ter tudi do Male Rudnice ni zahteven in je zato primeren tudi za samostojno hojo otrok od cca 4 let naprej.

Razgledni stolp zdravja in veselja

Razgledni stolp je zaradi čudovitega razgleda ter višine prava atrakcija. Otroci se z veseljem podajo na vrh kjer tudi oni uživajo ob lepem razgledu.

Zavetišče Šmarnica na Mali Rudnici

Priporočamo še pohod do Male Rudnice, kjer je več klopi in miz ter prav tako lep razgled. Tam si lahko privoščimo čas za malico, počitek ter igro.

Ostale zanimivosti v bližini

Priporočamo, da se z otroki podate še v Olimje, v čokoladnico, na Jelenov greben ali pa celo na kopanje v Podčetrtek.