Na potovanje po tej manj poznani Ameriški državi sva se podali skupaj z mojo omo. Neobičajna kombinacija dveh svetovnih popotnic, ki sva pohvale želi tudi v Novi Mehiki.

Nova Mehika je država z na videz neskončno dolgimi cestami, posebno pokrajino in daleč od masovnega turizma. Leži na jugozahodnem delu Združenih držav Amerike. Na seznamu popotnikov se znajde bolj redko, saj nima obilice atraktivnih turističnih zanimivosti, kot njene sosede. Nekatere popotnike pa privlači ravno zato, ker ni turistično tako oblegana.

NAJPREJ ŠPANSKO, NATO ANGLEŠKO

Nova Mehika je bila španska kolonija, za tem Mehiška kolonija in tako ostala do mehiško – ameriške vojne, ko je postala del ZDA. Država ima veliko staroselskih ljudstev, po številu takoj za Aljasko. Gre predvsem za ljudstva imenovana Pueblo in Navajo. Indijanske skupnosti so namreč še danes precej močne. Ob stiku z domačini sva bili najprej pozdravljeni špansko, nato šele angleško. Od zgodovine pa ni ostal samo španski jezik, temveč tudi v kulinariki. Poudarek je predvsem na mehiški kuhinji. Tipičen način življenja Indijancev kot je bil včasih, se je počasi spremenil v sodobnega. Tudi v turistične namene je težko videti prikaz življenja Indijancev včasih.

GLAVNO MESTO SANTA FE

Ena izmed glavnih atrakcij Nove Mehike je glavno mesto, Santa Fe. Zaradi svojega izgleda je uvrščeno na Unescov seznam. Celotno mesto je zgrajeno iz rdečega peščenjaka, kar daje mestu prav poseben izgled. Vse stavbe so si med seboj tudi na videz podobne, imajo zaobljene robove sten. Zgodovina mesta sega v leto 1607 in že v času kolonij je veljalo za glavno mesto Nove Mehike. Danes Santa Fe zaradi svojega izgleda pridobiva na kulturni ravni. Za ZDA pa ima tudi svoj pomen, daj velja za eno najstarejših mest v ZDA.

NESKONČNO DOLGE RAVNE CESTE

Po več urah vožnje po na videz neskončno dolgih cestah končno prispeš do kakšne turistične zanimivosti. Razdalje so res nepopisno velike. Povsem običajno je, da se od ene do druge zanimivosti vozi tudi pet ur ali več. Pokrajina tam se zelo počasi spreminja, večino časa pa te na poti spremlja pusta pokrajina. Prometa tam je precej malo, le na znani cesti Route 66 se da srečati večje skupine motoristov.

BELA PUŠČAVA

Nova Mehika se ponaša z eno zares zelo zanimivo turistično atrakcijo. To je Bela puščava. Predel sipin daje izgled kot bi bili v Sahari, le da je pesek povsem bel. Puščava se nahaja na višini 1100 metrov in zajema površino 400 kvadratnih kilometrov. Nastanek puščave sega dobrih 100 milijonov let nazaj, ko je na tem področju še bilo morje. Kot je običajno v Ameriki, mora biti vse dostopno na čim lažji način. Zato so tudi tukaj naredili v puščavo cesto in se lahko v osrčje turistične atrakcije pripeljete po mili volji. Ob vstopu se plača vstopnina, nato pa se lahko prosto vozite po cestah v puščavi. Cesti, ki je narejena iz belega peska je ob močnem soncu kar težko slediti, saj je vse naokoli iste barve. Kjerkoli ob cesti se lahko ustavite ter si ogledujete bele sipine z redkimi puščavskimi rastlinami. Še bolj posebne pa so živali, ki jih je sicer redko moč videti, saj so se prilagodile na življenje v Beli puščavi ter tudi one spremenile barvo v belo. Med njimi izstopa beli kuščar. Ima pa puščava še eno posebnost, saj na nek način celotna puščava potuje. Zaradi vetra se neprestano premika, dela sipine, katere pod lastno težo poruši in se tako počasi premika. S puščavo pa je povezana tudi legenda o Indijancu plemena Apachi, ki se je boril na sipinah ter tukaj tudi umrl. Pokopan naj bi bil pod belimi sipinami.

POSUŠENI ČRVI ZA PREDJED

Na kulinariko ima veliki vpliv nekdanja Mehiška kolonija. Še danes prevladujejo koruza, fižol ter čili. Pripravljajo tortilje na več kot sto načinov. Domačini so včasih izkoriščali vse, kar se je dalo pojesti iz narave in je bilo okusno. Tako so se vse do danes ohranile tudi jedi iz črvov. Niso črvi samo v tekili, temveč jih lahko dobite pripravljene na več različnih načinov. Midve sva jih poskusili v obliki čipsa s tremi različnimi okusi. Seveda pa brez hitre hrane tudi ne gre, kar pa se je preneslo iz ZDA.

NASVETI ZA POTOVANJE

Kljub temu, da Nova Mehika ne slovi po masovnem turizmu in svetovno obleganih turističnih atrakcijah je vredna obiska. Skozi njo poteka znana cesta Route 66, po kateri se podajajo predvsem motoristi. Ceste so v glavnem lepo urejene in predvsem brez gneče. Nova Mehika nima posebnega turističnega vodnika Lonely Planet, zato se da nekaj koristnih informacij dobiti v vodniku Lonely Planet za ZDA in pa seveda preko spleta. Prenočišča se dobi enostavno, saj je ob cestah precej motelov. Cene prenočišč so ugodne, tudi 15 dolarjev na noč na osebo. Svetujem pa, da si za Novo Mehiko naredite načrt potovanja, saj so razdalje zares velike in se nima smisla po državi voziti kar na slepo.