Montana, ena izmed držav v Združenih državah Amerike, ki je raj za ljubitelje gora in neokrnjene narave.

Nepričakovano, brez predhodnega zanimanja za to državo, smo nekega poznega večera dve babici ter jaz prečkale mejo med Kanado ter Združenimi državami. Moja babica, partnerjeva babica ter jaz smo po potovanju po Kanadi ugotovile, da imamo še dovolj časa za obisk kakšne izmed Združenih držav Amerike. Kot ljubiteljice neokrnjene narave smo za začetek izbrale Montano.

NENAVADNA KOMBINACIJA POPOTNIC

Mnogi niso nikoli razumeli ter tudi ne bodo te nenavadne kombinacije nas treh popotnic. Moje babice so nekateri sicer že vajeni, saj skupaj potujeva že več kot petnajst let. Za fantovo babico pa je bilo to potovanje prvo in zato še toliko bolj posebno. Največje presenečenje smo doživele ravno na meji med Kanado in Montano, katero smo prečkale v poznem večeru. Seveda je zunaj bila že trda tema, ko smo se z avtomobilom pripeljale po dolgi, na videz neskončno ravni cesti do majhnega mejnega prehoda. Mejni prehod z leseno hišico je izgledal kot iz kakšnega ameriškega filma, ko je zunaj pihlja hladen veter, v leseni hišici gori slabotna lučka, nikjer nikogar, nakar po nekaj časa izstopi policist z čepico na glavi. Mirno je pristopil iz hišice. Ko je zagledal nas tri ter po dokumentih takoj ugotovil, da smo tujke, nam je precej hladno dejal, da naj avtomobil parkiramo in pridemo v to majhno hišico. Nobena izmed nas ni vedela zakaj, a kar kmalu smo se znašle kot na nekakšnem zaslišanju. Sedele smo ena poleg druge na neudobnih lesenih stolih, nasproti nas pa policist, še vedno precej resen. Medtem, ko si je ogledoval naše dokumente ter nekaj preverjal na računalniku, smo mi radovedno opazovale leseno hišico od znotraj. Zelo preprosta, lesena, z nekaj nagačenimi divjimi živalmi je delovala prijetno. Po nekaj minutah brskanja po računalniku in naših potnih listih, je le spregovoril. Prvo vprašanje je bilo vezano na našo kombinacijo, saj mu ni bilo jasno, da potuje mlado dekle z dvema babicama naokoli. Ko sem mu razložila našo povezano nikakor ni razumel, zakaj mojega fanta ni poleg. Četudi sem mu obrazložila, da je službeno zadržan, tega ni povsem razumel. Kot da bi nekako obupal nad nami, se je na koncu le nasmehnil ter nam zaželel lepo potovanje po Montani. Lepo potovanje se je začelo tudi z to enkratno izkušnjo že na mejnem prehodu.

GORE NE POZNAJO MEJA

Da gore ne poznajo meja, smo ugotovile že kar kmalu po prihodu v Montano. Že samo ime Montana izvira iz gorovja, ki se dviga na srednjem in vzhodnem delu države. Premnoge gore so bile včasih prekrite z ledeniki, katere je žgoča vročina skozi leta strjevala in danes tam obstaja le še nekaj ledenikov. Izredno gorata in z gozdom močno poraščena država je raj za ljubitelje neokrnjene narave. Na srečo se teh lepot narave zavedajo tudi vladni organi, kateri so zaščitili kar več kot 2 milijona hektarjev pokrajine. Danes gre tu za naravne parke, kamor ljudje lahko posegajo le po predpisih. Prepotovale smo veliki del goratega področja Montane in doživele veliko neokrnjene narave, katera je bila za nas tudi kljub dežju in sneženju čudovita. Premnoga jezera, gora, katerih se ne vidi konca, gorske ceste, reke, cedrin gozd so le delček izmed vseh lepot njihove narave.

NAJVEČJI SOVRAŽNIK NEOKRNJENE NARAVE

Le kdo bi pričakoval, da so tam največji sovražniki neokrnjene narave požari? Te zanetijo strele in pogori lahko tudi veliko hektarov gozda. Gozd se v višjih predelih izredno počasi obnavlja, saj so sezone vegetacije dokaj kratke in tudi po več kot tridesetih letih je velika škoda še vedno vidna. Za večje požare v bližini cest, do koder pride veliko turistov, postavijo spominske table. Na tabla je napis, kdaj je bil požar, za tablo pa se običajno razprostira pogled na upostošeno področje. Tako obiskovalcem pokažejo, kakšna naravna katastrofa se je zgodila in koliko časa gozd potrebuje, da se obnovi. Gozd je njihovo zelo veliko bogastvo. Večina hiš je lesenih, le ve centrih večjih mest je nekaj zidanih. V to neokrnjeno naravo se lesene hiše še posebej skladajo in so mnoge zaradi izredno lepega izgleda prava paša za oči.

Montana, dežela na severnem delu Združenih držav Amerika je v velikem delu prekrita z čudovito, pogosto celo neokrnjeno naravo. Lepot gora, jezer, rek ter tudi premnogih lesenih hišk se ne da opisati z besedo. Je dežela, katero je potrebno doživeti.