Mestni gozd Celje velja s svojimi 14. kilometri urejenih pohodnih poti za največjo javno zeleno površino v Celju. Gozd pa ne nudi le lepo urejene poti, temveč tudi razgledne točke, otroška igrala, več lesenih klopi za počitek ter največjo atrakcijo mestnem gozdu, ki je drevesna hiša.

Dostop do izhodišča, mestni park:

Ljubljana – Celje:

Razdalja: 80 km

Čas vožnje: 55 min

Maribor – Celje:

Razdalja: 55 km

Čas vožnje: 40 min

Koordinate izhodišča, mestni park v Celju: 46.225545°N / 15.261687°E

Mestni gozd Celje

Pomembni podatki:

Izhodišče: mestni park Celje

Čas hoje do drevesne hiške: cca 20

Čas hoje do Miklavžkega hriba: cca 20 min

Obe točki pohoda lahko združimo in za krožno pot potrebujemo cca 1h

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi

Oprema: običajna pohodniška oprema

Odpirali čas drevesne hiške:

1.4. – 30.9.: sreda in petek: 17.00 – 19.00 ter sobota, nedelja in prazniki: 14.00 – 19.00; 1.10. – 31.10.: sreda in petek: 15.30 – 17.30 ter sobota, nedelja in prazniki: 13.30 – 17.301.11. – 31.3.: zaprto

*V primeru slabega vremena in razmočenega terena hiša ni odprta.

Vstopnine ni.

Spletna stran: https://www.celje.si/sl/kartica/mestni-gozd

Mestni gozd Celje

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA, MESTNI PARK CELJE

Iz Ljubljane in Maribora se zapeljemo do Celja, kjer izberemo izvoz za Celje center. Nato se peljemo proti centru, mimo glavne avtobusne ter železniške postaje v smeri Laškega. Ko prispemo do krožnega križišča za železniško postajo, izberemo drugi izvoz ter se peljemo čez most čez reko Savinjo. Takoj za mostom pa skrenemo desno in nato levo v mestni park, kjer parkiramo na urejenem parkirišču.

OPIS POHODNIH POTI PO MESTNEM GOZDU

Po Mestnem gozdu Celje je speljanih več poti, ki pa so dobro označene. Ob začetku vsake poti je tudi zemljevid Mestnega gozda Celje, ki je pohodnikom v veliko pomoč. Mi smo izbrali krožno pot in sicer smo se podali iz mestnega parka nekaj metrov nazaj do samostana ob cesti (ga ne morete zgrešiti, saj izstopajo že njegove dolge pokrite stopnice) in po cesti tik pred samostanom desno navzgor. Po dobrih 200 metrih hoje opazimo smerokaz levo, kjer pa je tudi zemljevid Mestnega gozda. Nato sledimo označeni poti, ki nas skozi gozd privede do lepo razglednega Miklavžev hriba. Na vrhu stoji cerkev sv. Miklavža, malo naprej pa tudi manjši razgledni stolp. Z vrha smo se nato po dali nekaj metrov navzdol do ceste ter nato sledili oznakam za drevesno hiško. Sprva smo hodili po cesti, nato pa prešli v gozd, kjer smo kmalu že tudi opazili drevesno hiško. Nekaj metrov pod drevesno hiško se nahaja otroško igrišče. Od tam pa vodi pot naravnost navzdol ter malo desno in prispeli smo nazaj v mestni park. Ker je poti veliko in zemljevidi dobro predstavljajo poti, si lahko za pot izberete drugačen vrstni red in druge poti za ogled Mestnega gozda Celje.

MESTNI GOZD CELJE ZA OTROKE

Pohod

Pohodi po Mestnem gozdu Celje so enostavni ter primerni tudi za majhne otroke. Dolžino poti pa lahko sami prilagajamo sposobnosti ter volji naših otrok.

Igrala

Igrala se nahajajo v mestnem parku, kjer parkiramo ter nekaj metrov pod drevesno hiško. Obojna igrala so zelo zanimiva ter atraktivna za otroke.

Drevesna hiša

Iz skromne drevesne opazovalnice so uredili lepo drevesno hiško, ki danes služi za ogled razstave fotografij v notranjosti ter opazovanje dreves z balkonov hiške. Hiška je tudi prostor različnih delavnic, pod njo pa se nahaja prireditveni prostor, kjer so občasno različni dogodki. Drevesna hiška je atrakcija tako za otroke kot vse ostale.

OSTALE ZANIMIVOSTI V OKOLICI

Tropska hiša

Tropska hiša, za katero njihov slogan »Oaza narave v centru mesta« še kako drži, je zares vredna vsakega obiska. Pristen stik z nekaterimi vrstami živali, kar lahko le redko kje doživimo. V Tropski hiši spoznamo veliko vrst živali iz različnih koncev sveta, Azije, Afrike, Arizone, predela Amazonke ter tudi nekaj hišnih ljubljenčkov, ki so nam že poznani. Več na: TROPSKA HIŠA.

Celjska koča in hribi v okolici

Celjska koča je zanimiva postojanka, prostor za počitek, zabavo ali rekreacijo. Lahko je naš cilj na pohodu ali kolesarski turi, lahko pa je tudi naše izhodišče. Prav v vseh letnih časih lahko tam vsak najde kaj zanimivega zase. Zagotovo pa je Celjska koča s vsemi svojimi zanimivostmi tam in v njeni okolici pravi raj tudi za otroke. Več na: CELJSKA KOČA IN HRIBI V OKOLICI.

Šmartinsko jezero

Šmartinsko jezero je privlačna izletniška točka v bližini Celja. Jezero je nastalo leta 1970 in meri kar 113 ha vodne površine. Prvotno gre za zadrževalnik vode, kateri se je razvil tudi v rekreacijsko, športno in turistično območje. Neokrnjena narava, pestra ponudba, lepo urejene poti ob vodi privablja obiskovalce vseh generacij. Na voljo pa je tudi izposoja čolnov, kajakov, pedolinov. Več na: ŠMARTINSKO JEZERO.