Celjska koča je zanimiva postojanka, prostor za počitek, zabavo ali rekreacijo. Lahko je naš cilj na pohodu ali kolesarski turi, lahko pa je tudi naše izhodišče. Prav v vseh letnih časih lahko tam vsak najde kaj zanimivega zase. Zagotovo pa je Celjska koča s vsemi svojimi zanimivostmi tam in v njeni okolici pravi raj tudi za otroke.

Dostop do izhodišča, Zagrad:

Ljubljana – Zagrad:

Razdalja: 79 km

Čas vožnje: 1 h

Maribor – Zagrad:

Razdalja: 56 km

Čas vožnje: 45 min

Koordinate izhodišča, Zagrad: 46.212535°N / 15.262150°E

Pohod na Celjsko kočo in Grmado

Opis pohodne poti na Celjsko kočo:

Izhodišče: Zagrad

Nadmorska višina izhodišča: 240 m

Nadmorska višina Celjske koče: 652 m

Višinska razlika: 412 m

Višinska razlika na poti: 440 m

Čas hoje: 1 h 10 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 4 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo, ko ni preveč snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Celjska koča

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA, ZAGRAD

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Mariboru. Iz Maribora se peljemo po avtocesti proti Ljubljani. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Celje center. Peljemo se skozi Celje v smeri Laškega. Ko malo za Celjem opazimo v levo smerokaz za Celjsko kočo, skrenemo levo in se peljemo v smeri proti Celjski koči še kakšen km. Nato v Zagradu na desni strani opazimo veliko parkirišče. Tam parkiramo.

OPIS DOSTOPA DO CELJSKE KOČE

Do Celjske koče pa se lahko tudi zapeljemo in parkiramo na urejenem parkirišču pod kočo. Od parkirišča v Zagradu do Celjske koče so smerokazi, tako da ceste ne moremo zgrešiti. 7 km dolga vzpenjajoča cesta je lepo urejena in nas ves čas vodi skozi gozd. Po tej cesti se lahko podamo tudi s kolesom, katera pa ni primerna za majne otroke, saj je zelo strma.

OPIS POHODNE POTI NA CELJSKO KOČO

S parkirišča se podamo za planinskimi oznakami. Pot nas sprva vodi po cesti, pod podhod, med hišami in nas nato pripelje na pohodno pot. Vzpenjamo se med travniki ter po gozdu po lepo urejeni in dobro označeni pohodni poti. Med potjo se nam večkrat odpre lep razgled. Pot nas višje za nekaj časa vodi tudi po makadamski cesti. Opazili bomo dva odcepa levo navzgor, prva pot je strma pot na Grmado, druga pot pa je do Pečovnikove koče in od tam dalje po položni poti na Grmado. Slednja je primerna za otroke. Ob pohodu na Celjsko kočo, lahko pot podaljšamo na Pečovnikovo kočo ter tudi dalje na Grmado. Za pohod do Pečovnikove koče potrebujemo le cca 10 dodatnih minut hoje, do Grmade pa slabe pol ure.

OSTALE POHODNE POTI NA CELJSKO KOČO

Na Celjsko kočo vodi veliko označenih poti. Vse ostale poti so daljše ali pa zaradi zahtevnosti (skozi Hudičev graben) manj primerne sploh za majhne otroke. Več opisov poti lahko najdete na spletni strani: http://www.hribi.net/gora/celjska_koca/25/878

POHOD NA GRMADO NAD CELJEM

Predlagamo podaljšanje pohoda na Grmado (718 m), katerega lahko samo podaljšamo z prej opisane poti ali pa se zapeljemo do Celjske koče ter se od tam mimo Pečovnikove koče podamo na Grmado. Za pohod od Celjske koče do Grmade potrebujemo z otroki cca pol ure v eno smer. Pot je v zadnjem delu bolj skalovita, kjer priporočamo nekaj več previdnosti. Med potjo pa nas preseneti lepo urejena Pečovnikova koča, kjer priporočamo postanek. Pod do Grmade je označena.

POHOD NA TOLSTI VRH NAD CELJSKO KOČO

Nad Celjsko kočo se nahaja gozdnat vrh imenovan Tolsti vrh. Z otroki za pohod od Celjske koče potrebujemo cca pol ure hoje. Pot je lepo označena. Na vrhu Tolstega vrha se nahaja brezno, katero je zaradi varnosti zaprto za dostop.

CELJSKA KOČA IN HRIBI V OKOLICI ZA OTROKE

Pohodi

Pohodi na Celjsko kočo ter vrhove v okolici so primerni tudi za otroke. Lahko izbiramo med krajšimi in daljšimi pohodi, pač odvisno od starosti ter kondicijske pripravljenosti otrok.

Učne poti

Ob Celjski koči imajo urejeni dve zanimivi učni poti. Gozdna učna pot ter Gobarska učna pot. Obe poti sta primerni tudi za majhne otroke, ne pa za vozičke. Ob pohodu skozi učni poti spoznamo veliko zanimivega ter s pomočjo učnih tabel tudi veliko poučnega.

Zimske radosti

Pozimi se lahko na Celjski koči smučamo tako čez dan kot tudi na nočni smuki. Na voljo je tudi proga za tek na smučeh.

Igrala

Ob hotelu Celjska koča se nahajajo zelo zanimiva igrala ter plezalna stena, ki so ograjena z ograjo. Tako lahko starši brez problema posedimo na terasi poleg in uživamo ob lepem razgledu.

Hotel Celjska koča

V hotelu lahko prenočimo, si privoščimo hrano in pijačo. Hrana tam je zares odlična. Več o Celjski koči: https://celjska-koca.si/

Zipline, bop kard, poletna drča, pustolovski park, poletno sankanje

Na Celjski koči je ogromno aktivnosti za otroke, tako da priporočamo, da si vzamete dovolj časa. Za zipline je minimalna starost 12 let, medtem ko se na ostale aktivnosti lahko podajo tudi mlajši otroci.