Lovrenc na Pohorju je naselje na severnem delu Pohorja, katerega obdaja čudovita narava. Zaradi naravnih in tudi kulturnih vrednot je Lovrenc na Pohorju vreden vsakega obiska. Za obiskovalce so zagotovo najbolj poznana Lovrenška jezera, katera so zares čudovita, ampak Lovrenc na Pohorju s vso svojo okolico nudi še mnogo čudovitih idej za izlete.

Dostop do Lovrenca na Pohorju:

Ljubljana – Lovrenc na Pohorju:

Razdalja: 151 km

Čas vožnje: 1 h 55 min

Maribor – Lovrenc na Pohorju:

Razdalja: 29 km

Čas vožnje: 30 min

Koordinate Lovrenc na Pohorju, sušilnica sadja: 46.534784°N / 15.380308°E

Lovrenc na Pohorju

OPIS DOSTOPA DO LOVRENCA NA POHORJU

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti do Maribora, kjer sledimo oznakam za Dravograd. Nato se peljemo po Dravski dolini proti Dravogradu. Po cca 20 km iz Maribora opazimo smerokaz za Lovrenc na Pohorju v levo na most čez reko Dravo. Peljemo se po ozki dolini, ki se rahlo vzpenja skozi Puščavo, kjer stoji mogočna romarska cerkev. Kmalu za cerkvijo prispemo iz ozke doline in pred nami se odpre pogled proti Lovrencu na Pohorju z mogočnimi Pohorskimi gozdovi v ozadju. Peljemo se skozi center, kjer opazimo cerkev, gasilski dom, šolo. Malo naprej od centra prispemo do pokopališča na levi strani, kjer lahko parkiramo in se podamo na ogled sušilnice sadja, ki stoji nekaj metrov od parkirišča ob pokopališču. Če pa nadaljujemo po cesti naprej, se začnemo strmo dvigati in po slabi uri vožnje prispemo do Peska, Rogle, katera lahko izberemo za izhodišče za Lovrenška jezera (do jezer se lahko podamo peš tudi iz Lovrenca na Pohorju).

OGLED LOVRENCA NA POHORJU

Predlagamo, da parkirate nekje v centru v bližini gasilskega doma, kjer se lahko sprehodite do cerkve, šole, lahko tudi do sušilnice sadja ter najstarejše hiše v Lovrencu na Pohorju ali pa se do tja zapeljete.

Priporočamo oglede:

 • Sušilnica sadja: ohranjena je več kot 100 let stara sušilnica sadja, katere posebnost je način kurjenja od zunaj. Več za ogled sušilnice sadja se obrnite na TIC Lovrenc na Pohorju. Koordinate sušilnice sadja: 534784°N / 15.380308°E.
 • Ladejenkovo: gre za najstarejšo hišo v Lovrencu na Pohorju, katera je stara vsaj 500 let. Koordinate Ladejenkove hiše: 543298°N / 15.380327°E.
 • Sakralna dediščina Lovrenca na Pohorju ter njegove okolice: vsem ljubiteljem sakralne dediščine priporočamo, da si o tem pogledajo več na povezavi: https://www.lovrenc.si/objava/150148

RDEČI BREG

Rdeči breg je območje Lovrenca na Pohorju, katero se nahaja na severnem delu Lovrenca na Pohorju in sega visoko v hribe, kateri se na drugo stran spuščajo proti reki Dravi. Rdeči breg je idealen za kolesarske ture in pohodništvo. Lahko pa se tudi zapeljemo do lovskega doma ter domačije Kohovo, od koder je lep razgled na Lovrenc na Pohorju ali pa do cerkve sv. Ignacija. Koordinate domačije Kohovo: 46.561464°N / 15.385299°E. Koordinata lovskega doma: 46.553704°N / 15.401411°E. Koordinate cerkve sv. Ignacija: 46.567712°N / 15.336586°E.

Ideje za pohode:

 • Hlebov vrh (se nahaja tik nad cerkvijo sv. Ignacija): iz Lovrenca na Pohorju do Hlebovega vrha je dobri 2 uri hoje ter cca 460 m višinske razlike. Izhodišče je v centru Lovrenca na Pohorju, v bližini osnovne šole. Sledimo oznakam za sv. Ignacij.
 • Juričev vrh: je manj poznan vrh na Rdečem bregu, do katerega ni označenih poti. Ima pa tudi to svoj čar raziskovanja. V bližini se na travniku nahaja oddajnik, od koder je lep razgled na Lovrenc na Pohorju. Koordinate Juričevega vrha: 46.56803°N / 15.38407°E.

ČINŽAT

Činžat je naselje v občini Lovrenc na Pohorju, ki se nahaja na prelazu med Rušami in Lovrencu. Od Činžata vodi cesta na Klopni vrh, katera velja za mikavno kolesarsko turo. Na Činžatu priporočamo ogled zanimivega labirinta: LABIRINTI NA ČINŽATU.

Ideje za pohode:

 • Lobnikov vrh: vrh se nahaja na strmih pobočjih nad reko Dravo. Pot do vrha je zanimiva od Rute (železniška postaja pred Lovrencem na Pohorju, koordinate izhodišča: 5631°N / 15.4313°E). Pot je lepo sledljiva in opisana na povezavi: https://www.hribi.net/izlet/ruta_lobnikov_vrh_krozna_pot/4/1981/3848. Do Lobnikovega vrha pa lahko pridemo tudi s strani Činžata in sicer iz Učne poti Ruta.
 • Gozdna učna pot Ruta: je zanimiva gozdna učna pot, kjer se naučimo marsikaj poučnega o tamkajšnjih gozdovih. Pot se skoraj dotakne Lobnikovega vrha. Dolžina poti j 4,5 km in zanjo potrebujemo cca 1,5 h. Koordinate izhodišča: 46.55556°N / 15.44162°E (v bližini domačije Matec). Več o učni poti: https://lovrencan.si/dobro-je-vedeti/gozdna-ucna-pot-ruta/.

MOGOČNI POHORSKI GOZDOVI

Lovrenc obdajajo mogočni Pohorski gozdovi, kateri so še posebej izraziti na zahodni in južni strani Lovrenca. Med temi gozdovi pa se skriva mnogo čudovitih idej za izlete. Iz Lovrenca priporočamo pohod do Lovrenških jezer, na Klopni vrh, do Peska ali Rogle, do Jezerca ter na Koglerjev vrh.

Ideje za pohode:

 • Klopni vrh: Do koče na Klopnem vrhu se lahko tudi pripeljemo (koordinate koče: 501974°N / 15.399070°E) in od koče do vrha nadaljujemo peš. Od koče do Klopnega vrha potrebujemo cca 15 minut hoje. Iz Lovrenca na Pohorju do Klopnega vrha je cca 3 h hoje ter okoli 900 višinskih metrov. Pot je lepo označena. Od Klopnega vrha priporočamo pohod do Tihega jezera (cca 1 h enostavne hoje, pot je označena).
 • Lovrenška jezera: ravno ta jezera so najbolj prepoznavna točka Lovrenca na Pohorju. Pohod do jezer je zelo lep iz Rogle ali Peska, prav tako tudi iz Lovrenca na Pohorju, le da za ta pohod potrebujemo kar 3,5 h in preko 1000 višinskih metrov. Več o Lovrenških jezerih na povezavi: LOVRENŠKA JEZERA.
 • Koglerjev vrh: na Koglerjev vrh poteka lepa krožna pot, med potjo pa se nam odpirajo čudoviti razgledi na Lovrenc na Pohorju ter okolici. Več o krožni poti je opisano na povezavi: https://www.lovrenc.si/objava/154649.
 • Jezerc in partizanska bolnišnica Košuta: ob cesti na Pesek je odcep za Jezerc, lepo jezero sred gozda, kjer stoji tudi manjša lesena koča. Koordinate izhodišča ob cesti Lovrenc na Pohorju – Pesek: 46.481409°N / 15.334197°E. Pot poteka po gozdni cesti, ki je zaprta za promet. Do jezera potrebujemo slabe pol ure hoje. Malo pred izhodiščem iz smeri Lovrenca pa priporočamo postanek pri partizanski bolnišnici Košuta. Je tik pod cesto, ob cesti pa je informacijska tabla, ki je ne moremo zgrešiti.
 • Koča na Pesku in Rogla: iz Lovrenca se lahko podamo peš tudi na Kočo na Pesku ter na Roglo. Pot je označena. Do Peska potrebujemo cca 3 h, do Rogle pa še dodatne pol ure hoje.

LOVRENC NA POHORJU IN NJEGOVA OKOLICA ZA OTROKE

 • Pohodi: pohodi v okolici Lovrenca na Pohorju so primerni tudi za otroke. Na voljo je več pohodov z različno težavnostjo, tako da si lahko izberemo takšnega, ki bo primeren za naše otroke.
 • Igrala: v centru Lovrenca na Pohorju se nahajajo otroška igrala. Koordinate: 53968°N / 15.38618°E. Igrala pa se nahajajo tudi pri Koči na Pesku in na Rogli.
 • Poučni izleti in pohodi: v Lovrencu na Pohorju se bomo mi in naši otroci tudi marsikaj poučnega naučili.