Lovrenška jezera ležijo na visokem barju sredi Pohorja, natančneje med Roglo in Ribniškim Pohorjem. Majhna jezerca dobivajo vodo le s padavinami. Do njih lahko dostopamo po z lesom tlakovani stezici, saj je območje okoli njih precej močvirnato in ni primerno za hojo kjerkoli. Na začetku barja je razgledni stolp.

Dostop do izhodišča, Rogla:

Ljubljana – Rogla:

Razdalja: 113 km

Čas vožnje: 1 h 30 min

Maribor – Rogla:

Razdalja: 57 km

Čas vožnje: 55 min

Koordinate izhodišča na Rogli: 46.453169°N / 15,332497°E

Lovrenška jezera

Opis pohodne poti iz Rogle:

Nadmorska višina izhodišča: 1474 m

Nadmorska višina Lovrenških jezer: 1520 m

Višinska razlika: 46 m

Višinska razlika na poti: 150 m

Čas hoje: z otroki cca 1 h 30 min

Primerno za: majhne otroke, starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. *v kolikor imate športni voziček s smučmi, pozimi možen dostop s tem vozičkom

Primeren čas obiska: za otroke priporočamo čas, ko ni snega. *razen če imate športni voziček s smučmi, priporočamo dostop tudi pozimi

Oprema: običajna pohodna ali športna oprema

Ob poti na Lovrenška jezera

DOSTOP DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Mariboru. Avtocesto zapustimo pri Celju in se peljemo dalje po regionalni cesti v smeri Maribora. Ko opazimo odcep za Zreče in Roglo, se usmerimo levo navzgor. Cesti sledimo vse do Rogle, ko parkiramo na enem izmed urejenih parkirišč. Lahko pa se peljemo po avtocesti nekoliko dalje in le to zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Peljemo se skozi Slovenske Konjice in nato sledimo smerokazom za Zreče in Roglo.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Celja. Avtocesto zapustimo pri izvozu za Slovenske Konjice. Peljemo se skozi Slovenske Konjice in nato sledimo smerokazom za Zreče in Roglo. Ko prispemo do Rogle, parkiramo na enem izmed urejenih parkirišč.

OPIS POHODNE POTI IZ ROGLE

Za otroke je najbolj primerna pot do Lovrenški jezer iz Rogle, saj je najbolj položna in hkrati najkrajša. S parkirišča se odpravimo do hiške, kjer pozimi prodajajo smučarske vozovnice. Od tam pa sledimo smerokazom, ki nas vodi čez smučišče po travnati potki, ki kasneje preide v gozd. Nekaj časa hodimo po poti, ki se pozimi spremeni v pot za tek na smučeh. Ves čas sledimo markacijam, ker je med potjo več odcepov, kjer bi lahko zlahka zašli, če ne bi bilo markacij. Med potjo do jezer je nekaj klopi na razglednih točkah, kjer si lahko privoščimo čas za počitek, malico in igro z otroki. Ko pa prispemo do močvirnatega predela, pot nadaljujemo po z lesom tlakovani stezici. Za začetek si lahko privoščimo razgled po šotnem barju iz razglednega stolpa, nato pa obiščemo še jezera. Ob jezerih so tudi klopi. Z malo sreče bomo v toplejšem delu leta na jezerih videli cvetoče lokvanje.

OSTALI DOSTOPI

Do Lovrenških jezer lahko dostopamo tudi iz Koče na Pesku, od koder je z otroki cca 15 minut več hoje in 50 višinskih metrov več. Pot iz Rogle in Koče na Pesku se vmes združita. Lahko pa do jezer pridemo tudi z druge strani, od Ribniške koče, od koder do jezer potrebujemo slabi 2 uri ter premagamo 300 višinskih metrov. Precej daljša in zahtevnejša pa je pot iz Lovrenca na Pohorju, za katero bi z otroki potrebovali skoraj 4 ure hoje.

LOVRENŠKA JEZERA ZA OTROKE

Enostaven pohod

Pohod na Lovrenška jezera z Rogle je enostaven, katerega lahko premagajo že triletni otroci. Med potjo so klopi, mehka trava za igro, lepi razgledi. Še posebej pa so otroci navdušeni nad hojo po z lesom tlakovani stezici.

Ogled jezer

Za otroke je običajno zabavno kjerkoli ob vodi. Tako, da uživajo tudi na Lovrenških jezerih, ko opazujejo ta majhna jezerca s cvetočimi lokvanji v toplejšem delu leta.

Razgledni stolp

Razgledni stolp je varen za dostop tudi za otroke. Iz vrha se razprostira lep razgled. Otroci običajno obožujejo razgledne stolpe, še posebej če se lahko nanje podajo sami.

Igrala ob izhodišču

Na Rogli je za otroke urejenih kar nekaj igral, kjer priporočamo igro, ko se vrnete s pohoda. V kolikor jim prej pokažemo vsa ta igrala, jih je včasih težko prepričati, da se podajo na pohod.

KAJ VSE DOŽIVETI Z OTROKI NA ROGLI

Sprehod med krošnjami

Pohod do razglednega stolpa na Rogli

Škratova učna pot

Adrenalinsko sankališče Zlodejevo

Pohorska vasica

Jezernikova pot in Jezernikov vodni park

Čutna pot

Zimske aktivnosti (smučanje, sanjkane…)