Latvija je dežela ob Baltskem morju, v kateri prevladujejo neznosne ravnine, katere le tu in tam presekajo majhna valovita hribovja. Njen najvišji hribček je visok le 311,6 m. Dežela spada med še eno od Baltskih dežel, ki je nastala z razpadom Sovjetske zveze pred poldrugim stoletjem. Od vseh domačinov je kar tretjina Rusov.

ZGODOVINA, KATERA JE MOČNO ZAZNAMOVALA NJENO PRIHODNOST

Zgodovina Latvije je za večino domačinov zgolj črna misel, saj so si deželo med seboj podajali mnogi. Njene korenine segajo že v 12. stoletje, saj so se je že takrat polastili danski ter nemški fevdalci. Kasneje so si jo razdelili kar štirje – Švedi, Danci, Poljaki in Litvanci. Seveda krutost ne pozna meja in je bila močno deležna tudi obeh svetovnih vojn, v prvi pod nemško okupacijo, v začetku druge pa pod Sovjetsko zvezo. Mnoge domačine so takrat deportirali v Sibirijo. V drugi svetovni vojni so se zanjo borili tako Nemci kot Sovjeti, vendar prevladali nadnjo Sovjeti. Domačini so utrpeli hude izgube, mnogi so se odseljevali, za povrh pa so v deželo dobili še mnogo delovne sile iz Rusije, kar je glavni razlog za spremembo njene prihodnosti ter s tem povezano tudi vere.

PEŠČENE PLAŽE OB BALTSKEM MORJU

Latvija je dežela, katera ima mnogo na pogled kar neskončno dolgih peščenih plaž. V hladnejših mesecih se plaže spremenijo v bele ravnine, saj ko jih pokrije sneg in zaledeni morje izgledajo kot neskončne bele, katerih ni zaznati konca. V poletju pa se te dobesedno rajske plaže spremenijo v središče zabave za prav vse generacije. Na videz delujejo plaže skoraj kot tiste v Tihem oceanu, le da jih krasijo borovci namesto palm. Seveda pa za poletno pestro dogajanje na plaži poskrbijo domačini z raznimi prireditvami in ostalo turistično ter gostinsko ponudbo. Zanimiv pečat turistični ponudbi dajejo tudi stoletja stare lesene vile po borovih gozdičkih, katere blestijo samo v poletnih mesecih, sicer pa so zaprte. Prav posebna izmed vseh plaž pa je Cape Kolka, kjer se del peščene plaže zajeda v morje. Na koncu te peščene plaže je občutiti kot bi bili na kocu sveta, saj je skoraj okoli in okoli morje.

RIGA

Riga, glavno mesto Latvije deli na polovico široka reka Daugava in se nedaleč naprej izliva v Rižski zaliv. Ravno zaradi mogočne reke je Riga že iz davne zgodovine zelo pomembno pristaniško mesto. Nekoč je bilo mesto znano poleg pristanišča tudi po odličnem medu, krznu in živalskih kožah. Danes pa se vedno bolj razvija v smislu turizma ter s svojimi lepotami privablja turiste iz vseh koncev sveta. Zaradi pestre in raznolike zgodovine ima le tem mnogo za pokazati. Staro mestno jedro izstopa izmed vseh zanimivosti in to dokazuje tudi to, da je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Izjemno lep razgled po mestu in okolici pa je moč občutiti iz vrha spiralne cerkve sv. Petra. Poleg znamenitosti mesto nudi tudi pestro nočno življenje z mnogimi bari ter odličnim domačim pivom.

STARODAVNE VASICE

Presenetljivo dobro so domačini ohranili mnoge izmed starodavnih vasic, katere si lahko obiskovalci ogledajo v njihovi prvobitni obliki. V vaseh se življenje odvija kot se je dejansko nekoč, na vrtu in kuhinjah delajo gospodinje, hrabri vaščani delajo z konji in brusijo na brusne kamne, mlini na veter vihrajo v vetru, živina se pase za naravnimi iz kamna in lesa kombiniranimi ograjami itd. Radovedni popotniki pa se lahko prosto sprehajamo med njimi in po želji seveda lahko tudi sodelujemo ob raznih domačih opravilih. Po drugi strani pa je moč opaziti na podeželju drugo skrajnost odmaknjenih vasic, katere niso ne sodobne in ne starodavne. Gre za revne odmaknjene predele ali celo samotne kmetije, med katerimi tudi mnoge propadajo. Na ta področja zaide le redko kdo, saj je že sama cesta do njih slaba, makadamska z veliko luknjami in ponekod daje občutek, da skoraj ni prevozna. Neobičajna pa je tudi okolica predvsem samotnih kmetij, kjer se kar ne da načuditi sami neurejenosti, razmetanosti starih strojev, smeti in mnogo stvari, ki ne sodijo tja.

Latvija je dežela, kjer se na ravnih dolgih cesta kar ne vidi konca. Ob vožnji dajejo mnoga jezera občutek neskončnosti, le rahli nekaj metrov visoki hribčki tu in tam presekajo monotonost. Nasprotje revščini na podeželju pa je tu veličastno mesto Riga s svojim kulturnim bogastvom in vedno boljšo turistično obiskanostjo. Dežela zares nudi mnogo, le obiskati je potrebno mnogo več kot pa samo to, kar navzven nudi turistična ponudba.