Malo je tistih, ki se odločijo za potovanje po državi Kosovo. Ob potovanju z motorji po Balkanu, smo se odločili, da obiščemo tudi to državo, četudi mnogi trdijo, da jo za potovanje z motorjem odsvetujejo.

Kosovo, po pričanju domačinov končno samostojna država, kjer se prepleta veliki del revščine s koščkom bogastva v glavnem mestu. Lepa pokrajina ter Priština, drugače pa precej revna, zanemarjena in ponekod polna smeti. V Kosovu živi mešanica narodov, od Albancev, Srbov, Turkov, Romov, Bosancev in še kdo bi se našel.

Čas potovanja: en teden

Razdalje: Maribor – Kosovo = cca 900 km, 10 h

Valuta: €

Varnost: brez slabih izkušenj, priporočila predvsem za parkiranje motorjev na zavarovanih parkiriščih

Cena goriva: okoli 1€

Zavarovanje: za vozila potrebno plačati ob prihodu v državo oziroma v prvem večjem mestu

Kosovo je država na Balkanu, ki ne slovi ravno po priljubljenosti med popotniki, kaj šele popotniki motoristi. Motoriste odvračajo predvsem slabe ceste. A kljub vsemu je ta majhna državica vredna obiska.

NA ENI STRANI REVŠČINA, NA DRUGI BOGASTVO

Podeželje Kosova je zares videti siromašno, medtem ko je njihovo glavno mesto Priština zelo lepo urejeno. Tako smo na podeželju naleteli na kupe smeti, slabe ceste, radovedne poglede domačinov, v Prištini pa lepo urejeno mestno središče z visokimi cenami v lokalih ter srečali smo precej turistov. Državi je po dolgoletnih prepirih le uspelo postati samostojna država. Kljub vsemu, kar smo slišali za Kosovo, da je nevarno itd., tega ne moremo potrditi. Počutili smo se prav prijetno, če odštejemo mnoge vsiljive poglede na podeželju.

NA MEJNEM PREHODU

Z motorji smo potovali preko Srbije ter se podali do Kosovske meje, katero smo na srečo zelo hitro prečili ter naslednji postanek imeli Kosovski Mitrovici. Kosovska Mitrovica nam je predstavljala le točko za krajši postanek ter ureditev zavarovanja za motorje. Znesek, ki smi ga morali poravnati je bil 20€ na motor. Da je tam ritem življenja zelo počasem so nam kmalu dokazali, ko smo na pet enostavnih zavarovalnih papirjev čakali več kot eno uro.

KOSOVSKE CESTE

Ceste na Kosovem niso ravno idealne za motoriste. Kar kmalu se lahko na cesti znajde čreda živali z pastirjem, naletite lahko na razne ovire, ki so lahko tudi ostanki kakšnega protesta in pa seveda je potrebna pazljivost na poškodovane ceste.

PRIŠTINA

Glavno mesto Kosova je lepo urejeno in prijetno mesto. Velja za glavno izobraževalno, kulturno in upravno mesto države Kosovo. Kar se tiče sporazumevanja je lahko kar kmalu problem, saj je za nas albanski jezik povsem nerazumljiv. V turistično razvitih predelih večina zaposlenih govori vsaj en tuji jezik. Pred odhodom na Kosovo smo dobili nekaj koristnih informacij glede varnosti, predvsem kraje motorjev. Zato smo vsakič poskrbeli, da smo parkirali na zavarovanih parkiriščih.

KAJ SI OGLEDATI NA KOSOVEM

  • PRIŠTINA, glavno mesto Kosova
  • PRIZREN, zgodovinsko in kulturno mesto
  • NARODNI PARK PROKLETIJE
  • NARODNI PARK ŠAR-PLANINA
  • ŠMUČARSKI CENTER BREZOVICA
  • PODZEMNA JAMA GADINE
  • VINORODNA POKRAJINA RAHOVEC

Država, katera je bila močno zaznamovana v vojni ter so posledice sploh na podeželju še kako vidne, se po drugi strani izredno lepo razvija. Njihov glavni problem je velika brezposelnost, revščina in žal slab glas, da je država nevarna. Izkušnje so pokazale nasprotno, prijazne domačine, dokaj ugodne cene, lepo pokrajino, pogoste smeti ob cestah, nerazvita mesta, razen Prištine ter mnogo ostankov od vojne. Kljub vsemu priporočam popotnikom, da se Kosova ne izogibate, če boste potovali po Balkanu.