Kolorado je zvezdna država na zahodnem delu ZDA, zajema ga skalno gorovje in tudi nižinski predel.

Na potovanje po Koloradu sva se z babico podali sami v lastni organizaciji. Kot že nekaj let, je to najin tipični način potovanja, tako da sva se tudi v tem predelu odlično znašli. Potovanje je potekalo z najetim avtomobilom od ene do druge zanimivosti Kolorada. Predhodno sva se o do takrat za naju povsem nepoznani deželi pozanimali le o glavnih zanimivostih. Preko interneta sva najeli osebni avtomobil, pred tem seveda kupili letalski karti in tako odpotovali v za naju skoraj neznano deželo. Celotno potovanje je potekalo v sprotni organizaciji. Pričakovali sva deželo z veliko narave, nekaj gora in ravnine, a presenetila naju je mnogo bolj, z preobilico vsega pričakovanega. Celotno potovanje se je izteklo več kot odlično, četudi ni bilo dneva, da bi vedeli kje bova prenočili. S tem sva se namreč obremenjevali šele ob večerih, ko je bil čas za spanje.

Dostop do Kolorada je vsekakor najhitrejši in tudi dokaj ugoden z letalom. Za okoli 600€ cene letalske karte ter nato še najet avtomobil za slaba dva tedna za okoli 200€. Cena goriva je približno tretjino naše, pa tudi hrana in prenočišča so v večini ugodnejša.

CELOTNA DRŽAVA NAD 1000 METRI NADMORSKE VIŠINI

Kolorado je država, katera je ponekod celo zelo podobna Sloveniji. To velja predvsem za gore, hribe in nekatere predele ravnin z kmetijskimi površinami, delna podobnost pa je tudi v podnebju. Ima veliko narodnih parkov, živahnih gora, kanjonov, puščav, ravnic, jam, urejenih in lepih mest. Glavno mesto je Denver, katero velja tudi za najbolj naseljeno Koloradsko mesto. Poznano pa je tudi po tem, da ima največje število sončnih dni v letu v primerjavi z vsemi večjimi mesti združenih držav. Izmed gora je najbolj poznano gorovje Rocky Mountains, kjer se nahaja tudi najvišji vrh Kolorada z kar nekaj preko 4000 metri. Skupaj s svojimi tremi sosedami Arizono, Novo Mehiko in Utahom tvori tako imenovan Four Corners, kjer se stikajo vse štiri države na eni točki. Posebnost Kolorada pa predstavlja tudi nenavadna nadmorska višina, saj celotna država leži v celoti nad 1000 metri nadmorske višine.

Pod istim imenom je poznana tudi reka Kolorado, katera velja za eno najdaljših rek Severne Amerike in sicer je dolga kar 2330 km. Podatek, da reka zajemo površino kar 629 km2 priča, da je ta izredno velika. Teče skozi države Arizona, Kolorado, Kalifornija. Nevada in Mehika. Reka je izdolbla mnoge znane in manj znane kanjone, med njimi tudi znan Grand Canyon v sosednji Arizoni.

NACIONALNI PARKI

Redki bi pomislili na to, da ima dežela kot je Kolorado tudi puščavo in to celo v svojem goratem predelu. Najvišje sipine Severne Amerike se nahajajo ravno tukaj in sicer v nacionalnem parku imenovanem Sand Dunes. Razprostirajo se vzdolž grebena Rocky Mountains. Puščava je nastala po spremembi podnebnih razmer. Reka je redno odnašala pesek, nakar so se vetrovi obrnili in začeli prinašati pesek nazaj. Zaradi visokih gora ga niso mogli odnesti preko in tako se je začel odlagati pred gorami, kjer je nastala puščava. Če reka odnese del peska, ga veter skoraj verjetno prinese nazaj. Čudoviti nacionalni parki se nahajajo tudi v notranjosti Rocky Mountains, kjer je moč opazovati divjad v naravi, mnoga jezera, reke, gore, raznovrstno floro. Gorati del Kolorada je prav poseben tudi pozimi, kjer se razprostirajo tudi svetovno znana smučišča, seveda med najbolj izstopajočimi je tukaj Aspen. Med posebne predele pa vsekakor spada tudi pokrajina, kjer so našli in še iščejo razne ostanke dinozavrov. Možno je videti prave fosile, nekaj okostja v muzeju ter umetno narejene lutke dinozavrov v naravnih velikostih, kar je še posebej fascinantno.

Nenavadne skalne oblike se pojavljajo na vseh koncih dežele, od rdečega peščenjaka do tako imenovanega črnega kanjona. Pestra mešanica različnih struktur kamenja nudi zelo raznolike atrakcije za turiste.

OD PLEMEN, ISKALCEV SREBRA IN ZLATA DO RAZVITEGA KMETIJSTVA

Indijanci naj bi naseljevali območje že pred več kot 13.000 leti. Čez Kolorado so menda potekala tudi glavna selitvena pota takratnih plemen. Staro pleme Pueblo je živelo v predelu imenovanem Mesa Verde, kjer je še veliko ostankov in danes velja za zelo poznano turistično atrakcijo. Takratna plemena so se ukvarjala z kmetijstvom, predvsem moški, medtem ko so ženske doma opravljale gospodinjska dela. Mnogo kasneje, ko se je civilizacija že bistveno bolj razvila so se domačini začeli ukvarjati z rudarstvom. Še danes so v Koloradu mnoga najdišča srebra in zlata, a tudi to je že prehitelo današnje sodobno kmetijstvo. Koruza, soja, oves so tipični pridelki njihovega kmetijstva. Predvsem v vzhodnem delu države je zelo razvito kmetijstvo, ker je tam tudi ravninski del in dosti bolj ugodno za kmetovanje, kakor pa na goratem zahodnem predelu.

Dežela, kjer prav nikomur ne more biti dolgčas. Od ravnin, po katerih se razprostirajo neskončno dolge ravne ceste, do gora z zasneženimi vrhovi, globokih kanjonov, visokih stolpnic Denverja in še mnogo več zabava prav vsakega obiskovalca. Dežela, katera je atraktivna v prav vseh letnih časih. Na naju, prav posebno kombinacijo popotnic, je Kolorado pustil zelo pozitiven vtis. Obe sva ljubiteljici narave z željo, da sva daleč proč od masovnega turizma, kar pa Kolorado vsekakor nudi.