Občino Hoče Slivnica sestavljajo nižine, ki se raztezajo na Dravsko polje ter na drugi strani Pohorje. Na ogled je več naravnih in kulturnih zanimivosti.

Dostop do Hoč:

Ljubljana – Hoče:

Razdalja: 123 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Hoče:

Razdalja: 8 km

Čas vožnje: 10 min

Koordinate Hoč, grad Hompoš: 46.505622°N / 15.621818°E

Grad Hompoš

OPIS DOSTOPA DO HOČ, SLIVNICE

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz avtoceste izberemo izvoz za Hoče, Dravograd. Nato prispemo do prvega križišča, kjer lahko levo skrenemo za Slivnico. Če se peljemo naprej proti Mariboru pa prispemo do križišča za Hoče, kjer skrenemo levo. Nato lahko sledimo oznakam za grad Hompoš ali pa za Pohorje.

KAJ SI OGLEDATI V HOČAH IN SLIVNICI

Grad Hompoš – Pohorski dvor

Na gradu je danes Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede. Kljub temu pa je grad vreden ogleda od zunaj, saj je zelo zanimiv. Zunanjost gradu si lahko ogledamo kadarkoli. Do gradu se peljemo skozi lep lipov drevored. Koordinate gradu: 46.505622°N / 15.621818°E. Parkiramo na urejenem parkirišču.

Dvorec Slivnica – Slivniški grad

Dvorec spominja na prizor iz kakšne pravljice. Četudi je dvorec v slabšem stanju in se ne da ogledati njegova notranjosti, priporočamo, da si ogledate vsaj njegovo zunanjost. Koordinate dvorca: 46.475927°N / 15.646611°E.

Botanični vrt Univerze v Mariboru

Pod vznožjem Pohorja se nahaja Botanični vrt Univerze v Mariboru, kjer si lahko privoščimo odličen sprehod v cvetju, se spočijemo na klopcah v lepi naravi, občudujemo raznolike rastline, otroci pa lahko uživajo na enostavnih, a zanimivih igralih. Botanični vrt se razprostira na osmih hektarih in je zanimiv za ogled od spomladi do jeseni. Spomladi zacvetijo narcise, nato rododendroni, sledijo jim vrstnice in v jeseni še pisano obarvani listi listavcev. Vmes pa zacveti še mnogo različnih vrst cvetlic. Več na povezavi: BOTANIČNI VRT UNIVERZE V MARIBORU.

Slivniški ribniki

Ob cesti Hoče – Slivnica se nahajajo Slivniški ribniki. En ribnik tudi vidimo iz ceste. Ribniki so priljubljeni predvsem za ribiče pa tudi sprehajalce. Ob ribnikih uspevajo redke vrste rastlin. Lahko se podamo na sprehod okoli ribnikov, za kar potrebujemo cca 1 h lahkotne hoje. Z malo sreče bomo lahko videli tudi več vrst ptic. Ko skrenemo s ceste Hoče – Slivnica na makadamsko cesto, kjer nas za ribnike usmerijo smerokazi, nato parkiramo nekaj metrov naprej, kjer na desni strani opazimo večji ribnik, leseno kočo ter rampo. Koordinate: 46.483229°N / 15.650547°E.

Ribniki v Hotinji vasi

Ob robu vasi Hotinja vas se nahaja ribnik, ki je priljubljen za ribiče, sprehajalce in predvsem otroke, saj se poleg ribnika nahajajo zanimiva igrala. Za sprehod okrog ribnika potrebujemo cca 15 minut. Na sredini ribnika je otoček, okrog ribnika pa več klopi, kjer priporočamo postanek, saj bomo zagotovo opazili nekaj vrst ptic. Koordinate ribnika: 46.467910°N / 15.676818°E.

Ribnik Pivola

Ribnik, kjer običajno kar mrgoli ribičev je lep tudi za ogled. Običajno se da it na sprehod okrog ribnika, posedeti na kakšni izmed klopc, če seveda ni zasedena z ribičem. Koordinate ribnika: 46.498278°N / 15.631928°E.

Framski slap

Framski slap ali z drugim imenom Slap Skalca je slap, ki se nahaja malo za izvirom Framskega potoka. Okoli slapu je speljana pohodna pot, s katere se lepo vidi 16 metrov visok slap. Več o slapu: FRAMSKI SLAP.

HOČE IN SLIVNICA ZA OTROKE

Ogledi gradov

Z malo domišljije bodo otroci ob obeh gradovih uživali ob pomisleku na svoje pravljične junake.

Ribniki

Sprehodi ob ribnikih so zanimivi tako za otroke kot ostale. Otroci si ob vodi vedno najdejo zabavo zase.

Botanični vrt

V botaničnem vrtu je pravi raj tudi za otroke. Med mnogimi cvetlicami, še posebej pa pod lokom vrtnic je prav zabavno. Na voljo pa so tudi igrala.

Pohod do slapu

Pohod do slapu je kratek, a ponekod precej izpostavljen. Zato priporočamo nekaj več previdnosti. Je pa ogled slapu zelo zanimiv.

Igrala

Občina je dobro poskrbela za otroke, saj je na voljo veliko igral. Igrala se nahajajo:

  • V botaničnem vrtu
  • Ob ribniku v Hotinji vasi
  • Nasproti dvorca Slivnica
  • V centru Slivnice ob osnovni šoli
  • V bližini gradu Hompoš (ko se peljemo proti gradu, bomo nekaj metrov pred gradom na levi strani na manjši vzpetini opazili igrala)