Ostanki gradu Lušperk se nahajajo na strmem griču ob sotočju reke Dravinje ter Ljubnice, v kraju Loška gora pri Zrečah. Mogočni ostanki zidu nakazujejo, da je nekoč tukaj stal velik grad, ki pa naj bi bil pozidan sredi 13. stoletja ter opuščen v začetku 16. stoletja. Do Lušperka vodita dve markirani planinski poti, kar nam omogoča lepo krožno pot, primerno tudi za majhne otroke.

Dostop do izhodišča, Loška gora:

Ljubljana – Loška gora:

Razdalja: 98 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Loška gora:

Razdalja: 43 km

Čas vožnje: 35 min

Koordinate izhodišča, Loška gora: 46.38898°N / 15.37283°E

Grad Lušperk

Opis pohodne poti do gradu Lušperk:

Izhodišče: Loška gora

Nadmorska višina izhodišča: 444 m

Nadmorska višina gradu Lušperk: 607 m

Višinska razlika: 163 m

Čas hoje: 20 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo, ko ni veliko snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Grad Lušperk

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo proti Mariboru. Iz Maribora se peljemo proti Ljubljani. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Peljemo se skozi Slovenske Konjice ter nadaljujemo pot po regionalni cesti v smeri Celja. Malo za Slovenskimi Konjicami prispemo v krožno križišče, kjer izberemo prvi izvoz za Zreče. Peljemo se do Zreč in nadaljujemo po cesti v smeri Rogle, kar je tudi dobro označeno. V vasi Loška gora, takoj za Zrečami, bomo na levi strani opazili restavracijo Gorska reka. Takoj za restavracijo skrenemo levo in se peljemo še dobrih 100 metrov. Na desni strani opazimo informacijsko tablo za grad Lušperk. Tam parkiramo nekje ob cesti.

OPIS POHODNE POTI DO GRADU LUŠPERK

Ko parkiramo nekje ob cesti, se podamo peš mimo informacijske table po označeni poti proti gradu. Sprva se podamo čez travnik, nato pa v gozd, kjer kmalu prispemo do razpotja. Do gradu se lahko nato podamo po 5 minut daljši in položnejši poti ali po krajši in bolj strmi poti. Priporočamo krožno pot, po strmi navzgor in položni navzdol. Položnejša pot vodi čez del travnika, strma pa ves čas po gozdu. Ko prispemo do ostankov gradu, se lahko podamo v njegovo notranjost, kjer dobimo občutek velikosti gradu, ki je nekoč stal na tem mestu.

OSTALI IZLETI V OKOLICI

Srčkova učna pot

Priporočamo pohod po zanimivi in poučni Srčkovi učni pot, kjer nas čaka neverjetno veliko zanimivosti.

Brinjeva gora

Nad Zrečami se dviga lepa, zanimiva in zgodovinskih zgodb polna Brinjeva gora.

GRAD LUŠPERK ZA OTROKE

Pohod

Pohod do Lušperka je enostaven, kratek in zato primeren tudi za samostojno hojo za otroke od cca 3 let dalje. Obe poti sta primerni tudi za otroke.

Poučen pohod

S pomočjo informacijske table ob izhodišču lahko otroke poučimo o mogočnem gradu kot je nekoč bil Lušperk.

Ogled ostankov gradu

Ostanke gradu si lahko ogledamo od zunaj, lahko pa se podamo tudi v njegovo notranjost. Ko stojimo za obzidjem, dobimo občutek, kako mogočen je nekoč bil ta grad. Otrokom pa je še posebej zanimivo plezanje skozi odprtine gradu. Tam priporočamo nekaj več previdnosti.