Brinjeva gora se nahaja nad Zrečami, ob vznožju Pohorja. Iz doline se lepo vide vse tri vrhove Brinjeve gore. Na gori opazimo veliko apnenca, kar je sicer malo neobičajno za ta predel. Na poti čez Brinjevo goro naletimo na tri zanimivosti, dve cerkvi ter ostanke gradu Freudenberg. V bližini se nahaja še ena lepa razgledna točka, kjer stoji cerkev sv. Martina ter za otroke zelo zanimivo Zreško jezero z igrali v bližini.

Dostop do izhodišča nad Zrečami

Ljubljana – izhodišče nad Zrečami:

Razdalja: 107 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – izhodišče nad Zrečami:

Razdalja: 43 km

Čas vožnje: 45 min

Koordinate izhodišča nad Zrečami: 46.37904°N / 15.40112°E

Brinjeva gora

Opis pohodne poti na Brinjevo goro:

Izhodišče: križišče pred makadamsko cesto, ki vodi do cerkve sv. Neža

Nadmorska višina izhodišča: 539 m

Nadmorska višina Brinjeve gore: 630 m

Višinska razlika: 91 m

Čas hoje (celotna krožna tura): 1 h

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok.

Primeren čas: v vseh letnih časih

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena

Pogled na Brinjevo goro

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski avtocesti proti Mariboru. Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti proti Ljubljani. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Peljemo se skozi Slovenske Konjice do Zreč. Ko prispemo v Zreče, v krožnem križišču peljemo naravnost, torej smer Rogla. Spustimo se po klancu in ko na desni opazimo tovarno Unior, bomo opazili odcep desno. Tam skrenemo desno in se peljemo po klancu navzgor, proti Brinjevi gori. Parkiramo nekje ob cesti, preden pridemo na makadamsko cesto, ki vodi do cerkve sv. Neže na Brinjevi gori.

OSTALI DOSTOPI

Iz Zreč

Parkiramo lahko že v Zrečah in se podamo peš na Brinjevo goro. To nam pohod podaljša za cca 20 minut, a večji del prvega dela poti vodi po cestah. Mi smo zaradi majhnih otrok raje izbrali zgoraj opisano možnost.

Iz Oplotnice

Iz Oplotnice vodi na Brinjevo goro več poti, kjer pa za eno vzpon potrebujemo cca uro in pol. Prav tako primerno za otroke.

PREDLOG ZA PODALJŠANJE IZLETA

Ker je izlet na Brinjevo goro precej kratek, predlagamo podaljšanje še na dve točki.

Cerkev sv. Martina, Zlakova

Že med potjo bomo v smeri proti Rogli opazili cerkev na lepi razgledni točki. Do te cerkve se lahko podamo peš od tam, kjer smo parkirali naravnost po cesto navzgor ter nato levo na prednostno cesto, kateri sledimo dokler, da ne pred seboj zagledamo cerkev. Cesta vodi do cerkve. Lahko pa se do nje tudi pripeljemo. V kolikor bi se podali peš, bi do nje potrebovali cca pol ure hoje. Koordinate cerkve: 46.383275°N / 15.395404°E

Zreško jezero

Priporočamo sprehod okoli Zreškega jezera in pa postanek na igralih v gozdu nad jezerom oziroma ob Termah Zreče. Parkiramo v bližini term. Koordinate, kjer smo parkirali tik ob igralih: 46.369727°N / 15.386275°E

OSTALI IZLETI V OKOLICI

Grad Lušperk

Priporočamo pohod na grad Lušperk, kjer bomo v lepi naravi spoznali zgodovino nekoč mogočnega gradu.

Srčkova učna pot

Po in okoli Zreč poteka učna pot, kjer lahko doživimo mnogo zanimivega.

ZA OTROKE

Poučen pohod na Brinjevo goro

Pohod na Brinjevo goro je enostaven, kratek in zelo zanimiv. Med potjo se bomo tako starši kot otroci marsikaj naučili o tem delu. Informacijske table z zanimivimi opisi nas popeljejo daleč nazaj v preteklost. Na enem vrhu je stal grad, imenovan Freudenberg. Danes je moč videti le še delček obzidja. Na drugih dveh vrhovih pa stojita cerkvi, kateri imata zanimivo preteklost. Brinjeva gora velja tudi za eno največji arheoloških najdišč v tem delu. Najdenih je bilo mnogo zanimivih predmetov, ki pa so danes v Pokrajinskem muzeju v Mariboru.

Na vrhovih Brinjeve gore

Na vrhu, kjer je stal grad, danes dejansko ni ničesar. Le manjši del obzidja pod vrhom. Na preostalih dveh vrhovih pa je več klopi, kjer si lahko vzamemo čas za počitek, malico ter na željo otrok tudi čas za igro. Na vrhu, kjer stoji cerkev sv. Matere Božje je tudi pokrit prostor z lesenimi mizami in stoli. Tam je tudi nekaj več informacijskih tabel z opisom arheološkega najdišča.

Cerkev sv. Martina

Cerkev stoji na zelo lepi razgledni točki. Od tam se vidi na veliki del Pohorja, Konjiško goro in zelo lepo tudi na Brinjevo goro. Okoli cerkve je več klopi za počitek in pa tudi informacijska tabla z opisom cerkve sv. Martina.

Zreško jezero

Da za otroke popestrimo izlet, predlagamo še sprehod okoli jezera ter zaključek izleta na igralih v bližini. Okoli jezera je speljana sprehajalna pot. Tudi tam je več informacijskih tabel in klopi za počitek. Nad jezerom, v bližini term pa so zanimiva igrala ob robu gozda.