Srčkova učna pot je speljana po in okoli Zreč ter meri dobrih 10 km. Vstop in izstop iz učne poti je poljuben. Učna pot poteka mimo trinajstih naravnih in kulturnih znamenitosti Zreč. Ob vseh znamenitostih so informacijske table.

Dostop do izhodišča pri termah Zreče:

Ljubljana – Terme Zreče:

Razdalja: 96 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Maribor – Terme Zreče:

Razdalja: 40 km

Čas vožnje: 35 min

Koordinate izhodišča, Terme Zreče: 46.369386°N / 15.386425°E

Golek

Opis Srčkove učne poti:

Izhodišče: Zreče (uradni pričetek poti je pri Termah Zreče)

Dolžina celotne poti: 10 km

Krajša pot: pot lahko skrajšamo za 3 km, če se ne podamo na vrh Golek.

Čas hoje: 3 h

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 6 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo v času, ko ni preveč snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Zreško jezero

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Mariboru. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. V obeh primerih avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenske Konjice. Peljemo se skozi Slovenske Konjice in nato naprej po regionalni cesti proti Celju. Malo za Konjicami prispemo v krožno križišče, kjer izberemo prvi izvoz in se peljemo do Zreč. V Zrečah v prvem krožnem križišču izberemo izvoz levo, in se peljemo proti Termam Zreče. Parkiramo lahko v bližini term ali pa zapeljemo levo v naslednjo ulico za termami in se peljemo naravnost do počitniških hišic. V bližini parkiramo. Tam opazimo tudi dva sklopa otroških igral.

OPIS SRČKOVE UČNE POTI

Ko parkiramo, se podamo po oznakah Srčkove učne poti. Pri Termah Zreče je informacijska tabla, kjer je prikazan potek učne poti, ki je dolga dobrih 7 km. V kolikor zajamemo še vrh Golek, pa prehodimo dobrih 10 km. Od Term Zreč se podamo skozi park, kjer je tudi nekaj igral, proti Zreškem jezeru. Od tam nas pot vodi skozi gozd do bunkerja iz druge svetovne vojne. Pot nas nato vodi do zgornjega dela jezera ter do Pavlakove jame. Točno do jame ni natančnega opisa. Ko prispemo do informacijske table o Pavlakovi jami, se podamo po travniku levo od hiš. Ko prispemo do gozda, opazimo slabše uhojeno stezico naravnost navzgor. Do jame imamo nato cca 5 minut strmega vzpona. V jamo se lahko prosto podamo, le da za obisk jame potrebujemo svetilko. Za otroke priporočamo tudi čelado. Ko se vrnemo nazaj do informacijske table, nadaljujemo s pohodom do izletniške kmetije Ančka. Od tam nas pot vodi do razgledne točke, tehniškega muzeja in forma vive ter nazaj do izhodišča. V kolikor se želimo podati še na vrh Golek, je odcep označene poti pod izletniško kmetijo Ančka. Lahko pa se na Srčkovo učno pot podamo tudi kjerkoli drugje ali pa si za ogled izberemo le določene točke.

SRČKOVA UČNA POT ZA OTROKE

Pohod

Pohod po celotni Srčkovi učni poti je precej dolg. Zato ga priporočamo za otroke, ki so vajeni dolgih pohodov. Za mlajše otroke pa priporočamo pohod le po poljubno izbranih delih učne poti.

Igrala

V bližini Term Zreč se nahajata dva sklopa igral, kjer priporočamo z otroki daljši postanek.

Učne table

Na Srčkovi učni poti se bomo marsikaj poučnega naučili ter seveda tudi veliko zanimivega doživeli.

Vrh Golek

Priporočamo, da na učni poti izberete tudi pohod na vrh Golek, od koder se razprostira lep razgled.

Pavlakova jama

Pavlakova jama je prava Kraška jama z nekaj sige. Obisk jame je nujno potreben z lučkami. Je pa za vse obiskovalce ogled jame zagotovo zanimivo doživetje. V kolikor bi se želeli podati samo do jame, so koordinate izhodišča, kjer je tudi informacijska tabla o jami: 46.373121°N / 15.376382°E.

Ostali izleti

Priporočamo tudi pohod na Brinjevo goro.