Veliko kot morje, obdano s sredozemskim rastjem, privlačno v vseh letnih časih. Največje Italijansko jezero, imenovano Gardsko jezero leži le nekaj metrov nad gladino morja in zanj je značilna sredozemska klima.

Okrog jezera je speljana cesta, ponekod tudi kolesarska ter pohodna pot. Obseg jezera je 160 km, kar pomeni, da imamo tam kaj početi tudi več dni. Da je jezero priljubljeno za obiskovalce dokazuje že njegova zgodovina, saj so na južni del jezera hodili obiskovalci že v času Rimljanov. Tam so še danes ostanki toplic.

Dostop

Ljubljana – Gardsko jezero, Sirmione (južni del Gardskega jezera):

Razdalja: 377 km

Čas vožnje: 3 h 45 min

Ljubljana – Gardsko jezero, Tiva del Garda (severi del Gardskega jezera):

Razdalja: 427 km

Čas vožnje: 4 h 15 min

Gardsko jezero

OPIS DOSTOPA

Najhitreje bomo do Gardskega jezera prispeli, če se bomo peljali po avtocesti, mimo Gorice in nato v smeri Verone. Od Verone se peljemo še nekaj kilometrov naprej ter nato izberemo izvoz za Gardsko jezero. Izbiramo lahko med več izvozi iz avtoceste, pač odvisno, kam smo namenjeni na Gardsko jezero oziroma po kateri strani jezera imamo namen potovati. Najlepše zagotovo doživimo Gardsko jezero, če potujemo okoli njega in se ustavljamo na izbranih točkah.

IDEALNO PODNEBJE

Jezero je zaradi svojega podnebja priljubljeno za obiskovalce v vseh letnih časih. Poleti je tam lahko precej vroče in zato zelo priljubljeno za hlajenje v jezeru. Na južnem delu jezera je lahko voda sicer precej toplejša kot na severnem delu. Čez celotno leto, torej tudi pozimi je tam precej sončnih dni, temperature pa nikoli ne padejo tako nizko, da bi to odvračalo obiskovalce. Tudi pozimi se tam znajde mnogo obiskovalcev. Okrog jezera pa ne manjka nasadov limon, mandarin, pomaranč, oliv in preostalega sredozemskega rastlinja. Najbolj priljubljene so limone, iz katerih izdelujejo najrazličnejše izdelke. Od likerjev, sladkarij, marmelad in celo milo.

ŠPORTNE AKTIVNOSTI NA IN OB JEZERU

Gardsko jezero je priljubljeno za najrazličnejše športnike. Na jezeru je zares veliko možnosti za športne aktivnosti, od plavanja, surfanja, kajtanja, supanja, celo potapljanje. Okrog jezera pa je priljubljeno za kolesarje, pohodnike, plezalce. Leta 2018 so odprli atraktivno kolesarsko in pohodno stezo nad gladino jezera. Steza se vije ob mogočnih klifih s čudovitimi razgledi. Plan je, da bo steza speljana okrog celotnega jezera. Severni del otoka pa je najbolj priljubljen med plezalci in pohodniki. Mogočne gore s soteskami so kot nalašč za adrenalinske podvige. Na svoj račun pa pridejo tudi ljubitelji zimskih športov. Na gorah nad jezerom se lahko pozimi spuščamo po urejenih smučiščih in ob tem uživamo ob lepih razgledih na Gardsko jezero. V lepih razgledih pa uživajo tudi jadralni padalci, ki se najraje spuščajo iz gore Monte Baldo (2218 m). Na Monte Baldo vozi tudi gondola.

SIRMIONE

Sirmione leži na južnem delu jezera in velja za eno najbolj priljubljenih točka za obiskovalce. To dokazujejo tudi velike gneče turistov, ki se vrstijo na tem priljubljenem polotoku. Prve sledi, da so se ljudje tukaj zbirali že davno nazaj, segajo daleč nazaj, v čas Rimljanov, ko so ti uživali v toplicah, katerih ostanki so vidni še danes. Majhno mesto s starim mestnim jedrom ter obzidjem leži na ozkem in dolgem polotoku. Najveličastnejši pogled na polotok je z obzidja, kamor se zares splača povzpet. V ozkih ulicah pa kar mrgoli lokalov ter zanimivih trgovinic.

MALCESINE

Malcesine je eno izmed objezerskih krajev, ki jih je smiselno obiskati. Ozke uličice ter mogočne grad so prava atrakcija. Nad mestom se dviga mogočna gora Monte Baldo in ravno do Malcesine se je možno na goro povzpeti z žičnico.

RIVA DEL GARDA

Srednjeveško mestece na skrajnem severu Gardskega jezera je strateškega pomena z velikim pristaniščem ter številnimi kavarnami. Nad mestecem se dviga hribček z obnovljeno utrdbo iz 16. stoletja, od koder se razprostira čudovit razgled. Do utrdbe je 20 minut prijetne hoje. V bližini pa se nahaja še ena atrakcija, ki je ne smemo spregledati. Gre za jamo Parco Grotta Cascata Varone. Čez del jame, ki si ga lahko ogledamo pada mogočen slap. Dostopamo lahko v spodnjem delu slapu in v zgornjem delu. Pogled na mogočni slap v jami, kateri je obdan z reflektorji različnih barv je zares osupljiv. Preden prispemo do jame pa se sprehodimo skozi botanični vrt, kateri je zelo lepo urejen.

IZLETI V OKOLICI

Lago di Ledro

Jezero Lago di Ledro se nahaja cca 15 minut severozahodno od Gardskega jezera. Ob jezeru se več turističnih nastanitev, možno je tudi kopanje, nikoli pa tam ni takšne gneče kot ob Gardskem jezeru. Na jezeru se nahaja koliščarsko naselje, ki ga vidimo že takoj, ko se pripeljemo do jezera s strani Gardskega jezera.

Lago di Tenno

Majhno jezero turkizne barve se nahaja severno od Gardskega jezera, do katerega je cca 10 minut vožnje od najbolj severne točke Gardskega jezera. Jezero je priljubljeno za sprehode, v toplejših delih leta pa tudi za kopanje.

Svetišče Madonna della Corona

Veličastno svetišče Madonna della Corona leži nad dolino Adiže, delno vklesano v previsno skalo. Neverjetna lega tega verskega objekta privablja ne le romarje, temveč tudi ostale obiskovalce iz različnih krajev. Prav tako pa je veličastna tudi pot do nje. Več o izletu: MADONNA DELLA CORONA.

GARDSKO JEZERO ZA OTROKE

Kopanje

V toplejšem delu leta je zagotovo kopanje ena pomembnejših zanimivosti za otroke na Gardskem jezeru.

Športne aktivnosti

V vseh letnih časih lahko na ali ob jezeru tudi z otroki uživamo ob športnih aktivnostih. Priljubljeno je kolesarjenje, smučanje v hribih, vodni športi, urejeni so športni parki…

Igrala

Okrog jezera je na voljo mnogo otroških igral. Prav tako je večina kampov opremljena z otroškimi igrali.

Gardaland

Le kdo ne ve, da se tam nahaja atraktivni park Gardaland. Zdaleč največja atrakcija, še posebej za otroke in mladino, ki pa je mnogo prepolna in pod črto povsem preplačana. Vrste do glavnih atrakcij se kar vijejo, s tem da mnoge zahtevajo še dodatna plačila. Ampak ne glede na vse, ko smo že enkrat na Gardskem jezeru, otroci kar ne morejo mimo tega, da ne bi obiskali Gardaland.

Safari park

Le 15 minut vožnje od Gardalanda se nahaja še bolj zanimiva atrakcija, to je Safari park, Parco Natura Viva, katerega si ogledamo na dva načina. V prvem delu se z avtom (lahko tudi avtodomom) peljemo med prosto živečimi živalmi iz različnih koncev sveta. Prav zanimivo je, ko te pogleda žirafa v avto, v bližini avta teka hijena ali pa se gnuji na veliko bašejo s slastno travo tik ob vašem avtomobilu. Po cca slabi uri vožnje med živalmi, se podamo na ogled drugega dela parka peš. Tam pa poleg najrazličnejših živali kar mrgoli tudi igral. Zares enkratno doživetje tako za otroke kot vse ostale.