Češki Krumlov, majhno srednjeveško mestece ob reki Vltavi na Češkem je prava paša za oči. Ozke uličice, glavni trg ter grad, kateri se dviga nad mestom daje občutek kot da se vse odvija v pravljici.

Včasih kar malo pozabimo ali pa se ne zavedamo, kaj nam ponujajo pokrajine, ki od Slovenije niso oddaljene več kot 5 ur vožnje z avtom. Južna Češke ponuja marsikaj, med tem pa so najbolj poznani gradovi Južne Češke. Regija poleg gradov ponuja tudi slikovito pokrajino, ohranjena srednjeveška mesteca, dobro kulinariko in odlično pivo. Med njimi vsaj po moji oceni najbolj izstopa Češki Krumlov.

PRAVA SREDNJEVEŠKA PERLA

Zgodovina mesta sega v 13. stoletje in je bilo vseskozi v lasti nemških plemiških rodbin. Večina nemškega prebivalstva je bilo izgnanega po 2. svetovni vojni. Verjetno najlepše mestece na Češkem poleg večno zlate Prage. Renesančno mesto je locirano na zavoju reke Vltave. V mestu je na voljo veliko zanimivosti za oglede, od galerije slavnega slikarja Egona Schieleja, kateri je v mestu preživljal del svojega življenja, barvne fasade lepih palač, veličastni grad nad reko, mnoge cerkve ter tudi legende o vampirjih prispevajo svoj davek k prepoznavnosti mesta. Sijajna arhitektura v starem centru mesta se zagotovo vsakemu obiskovalcu vtisne v spomin, saj mesto ni brez vzroka na Unescovem seznamu že od leta 1992. Na glavnem trgu je na steno mestne hiše iz ploščic pritrjen najstarejši mestni zemljevid na svetu, kateri je bil včasih namenjen javnosti, ki je v mesto prispela po opravkih. Mesto nudi tudi mnogo tipičnih pivnic, kjer poleg odličnega piva nudijo tudi dobro hrano, predvsem pa je to njihov golaž. Iz gradu, kateri se mogočno dviga nad samim mestom pa se razprostira enkraten razgled.

Češko pivo, katero še vedno slovi po najboljših okusih, je lahko tako kot vse ostalo v mestu zelo ugodno ali pa so cene povsem primerljive našim. Če spijete pivo in kaj pojeste na samem glavnem trgu, lahko za to odštejete bistveno več kot v kakšnem prav tako prijetnem baru v odmaknjenih ozkih uličicah. Njihovo domače pivo se imenuje Eggenberg in sta na voljo tako temno kot svetlo, oba odličnega okusa. Na splošno velja, da je vsa ponudba še vedno poceni, natakarji in vsi drugi zaposleni, s katerimi pridete v stik pa prijazni. Ker samo mesto ni oddaljeno od Slovenije več kot pet ur vožnje, tudi pot do tja ni pretirano draga. Prenočišča pa se dobijo že od deset evrov dalje na osebo, če seveda niste preveč izbirčni. Če si v mestu želite ogledati vse, od muzejev, gradu, grajskega parka, cerkva, za to potrebujete en vikend. In mesto vas bo pozitivno presenetilo. Ob vsakem mojem obisku v kakšni izmed ulic odkrijem kaj novega. Na svoj račun pa pridejo tudi ljubitelji vodnih športov. Na voljo so kajaki, z katerimi se lahko v spremstvu vodnika spuščate po reki Vltavi.

Majhno mestece Češki Krumlov ima vse, kar imajo veliki. Gard je le malo manjši od znanega praškega Hradčani, grajski park za njim pa tudi ni kaj bistveno manjši od znanega Dunajskega parka v Schönbrunnu.