Največje mesto v Švici Zürich leži ob mogočnem jezeru Zürichsee ter mnogimi veličastnimi vrhovi naokoli. Mesto je znano po visokem življenjskem standardu ter visokih cenah. Redkeje pa je mesto predstavljeno kot pomembno kulturno središče. Mesto je sicer eno najdražjih na svetu, a kljub temu lahko v njem sproščeno uživate in si z nekaj iznajdljivosti priskrbite dokaj ugodno potovanje. Mesto je zelo prijazno za pešce, tako da si lahko večino zanimivosti ogledate peš.

Razdalja: Ljubljana – Zürich: 718 km, 7 h in 30 min

ZAKAJ OBISKATI ZÜRICH?

 • Jezero Zürichsee s svojo lepoto in možnostmi rekreacije je zanimivo tako za otroke kot ostale. Tam se lahko kopate, imate urejena kopališča z vso dodatno ponudbo, lahko se vozite s čolni, ladjicami, s supi, ob jezeru so tudi igrala za otroke itd. Okoli jezera pa sprehajalne ter kolesarske poti.
 • Hribi in čudovita narava: okolica Züricha predstavljajo hribi in neokrnjena narava. Številni znani vrhovi, ki so vredni obiska (Gubrist, Hönggerberg, Käferberg, Zürichberg, Adlisberg, Öttlisberg).
 • Muzeji: mesto ima veliko muzejev, od zgodovinskih do sodobnih. Prav tako so v mestu na ogled razne zgodovinske stavbe. Ena izmed najpomembnejših ustanov je Kunsthaus, pomemben, velik in sodoben muzej.
 • Promenada ob jezeru: uživate lahko na promenadi nedaleč od centra mesta, kjer lahko opazujete jezero ter okoliške hribe.
 • Staro mestno jedro, kjer je mnogo zgodovinskih stavb in na voljo veliko Švicarskih dobrot. Poleg dobro boste vi in vaši otroki lahko uživali ob razgledu iz impresivne staro-romanske cerkve Grossmünster.
 • Javni promet v mestu je točen kot Švicarska ura, pa če gre za avtobus, tramvaj ali žičnico. Z javnim prevozom lahko v kratkem času raziščete glavne točke v mestu.

ZÜRICH ZA OTROKE

 • Čokolada: da si bodo otroci kar se da dobro zapomnili Švico, jih opozorite na njihovo čokolado. Imajo namreč vrhunske in svetovno znane čokolade, Lindt, Frej in Camille Bloch.
 • Živalski vrt: nahaja se visoko nad mestom, na Zürichberhu. Živalski vrt je bil odprt že leta 1929. Odprt je od novembra do marca od 9:00 do 17:00 in od marca do oktobra od 9:00 do 18:00. Vstopnina za odrasle je 26 CHF, mlade od 16 do 25 let 19 CHF in otroke od 6 do 16 let 13 CHF. Z mlajše otroke je brezplačno.
 • Aktivnosti ob jezeru: kopališče Mythenquai – peščene plaže z veliko vodnimi igračami
 • Otroška trgovina Franz Carl Weber: otroška trgovina v centru mesta, ki je pravi raj za otroke. V trgovini so tudi igrala, kjer se otroci lahko igrajo. Iz zgornjega v spodnje nadstropje je speljan tobogan.
 • Kindercyti: otroška igralnica, notranji in zunanji prostor. Na voljo je ogromno igral, otroških električnih avtov itd. V centru prirejajo tudi razne dogodke za otroke, imajo kino, restavracijo itd. Odprto je vsak dan od 10:00 do 18:00. Cena za vstop je za otroke okoli 16 CHF, odrasle okoli 22 CHF, odvisno kaj želite doživeti.
 • Wildnispark Zürich: park z divjimi živalmi ter igrali. Otroci bodo lahko spoznavali divje živali ter se vmes igrali na igralih v naravi. Park je odprt od aprila do oktobra od 8:00 do 19:00 in od novembra do marca od 8:00 do 16:00. Vstopnine ni.
 • High Rope Adrenalinpark v kraju Kloten: primeren je za otroke nad štiri leta in se nahaja cca 15 min iz Züricha. Park je odprt od aprila do oktobra. Cela tura po parku traja tri ure in je vodena v več jezikih (nemško, angleško, italijansko, francosko in špansko). Vstopnina za odrasle je 45 CHF, otroke od 8 do 16 let je 30 CHF, za otroke od 6 do 7 let je 25 CHF in za otroke od 4 do 5 je 15 CHF.
 • Toy Museum – muzej, ki prikazuje kar tristo let otroštva. Lahko vidite, kakšne igrače so imeli otroci včasih in vse do danes. Vstopnina je 5 CHF (za otroke do 16 leta je brezplačno). Odprto je od ponedeljka do sobote od 14:00 do 17:00, v nedeljo od 13:00 do 16:00.

Potovanje z otroki v Zürich je odlična ideja za krajše potovanje. Če se podate z osebnim avtomobilom priporočam vmesne točke za daljše počitke. Lahko pa se odločite tudi za potovanje z vlakom ali letalom.