»Najlepši planinski stan v Sloveniji«, mnogi rečejo za majhen planinski stan, ki leži pod mogočnimi previsnimi skalami. Pot do stana in nazaj je lahko čudovito doživetje v neokrnjeni naravi tudi z najmlajšimi.

VRH: Istoimenski vrh Ute nad previsno skalo

LOKACIJA: Kamniško Savinjske Alpe

ČAS VZPONA: Od zadnje kmetije iz smeri Robanovega kota (od kmetije dalje je prepovedana vožnja) do planinskega stana Ute je cca 3 h. Od stana do vrha UT pa cca 0,5 h

PRIPOROČEN TERMIN VZPONA: v času, ko ni snega in ledu, saj jo ponekod pobočja zelo strma

IZHODIŠČE V ROBANOVEM KOTU

Dolina Robanov kot je idilična za izlete ter za razna izhodišča na okoliške vrhove. Cesta po dolini je zaprta za promet, zato je sprehod ali pa vožnja s kolesom še toliko bolj pristna v čudoviti naravi in nepopisnih razgledih na vrhove naokoli. Za tiste z več kondicije je vzpon iz Robanovega kota do planinskega stana Ute zagotovo prava dogodivščina. Za otroke pa priporočam, da se zapeljete do zadnje kmetije nad Robanovim kotom ter se od tam podate sprva po markirani in kasneje po nemarkirani poti proti stanu. V neposredni bližini kmetije je prostor za parkiranje. Sprva pot vodi po makadamski cesti, nato pa preide v gozd. Pot se odcepi na dva dela, ena vodi na vrh Strelovec, druga pa preko Knezove planine. Za tem se poti ponovno združita in do Ut vodi samo ena pot. V tem primeru priporočam krožno pot, saj boste doživeli lepe razglede iz vrha Strelovca ter počitek na Knezovi planini. Ko se poti ponovno združita, se kmalu začne tudi nemarkirana ozka pot, ki vodi med visokimi skalami, nad prepadi, gozdovih ter tudi travnatih pobočjih vse do Ut. Na določenih predelih je pot težje sledljiva, saj divjad in ovce naredijo mnogo poti, ki nas lahko zmedejo.

Z OTROKOM NA UTE

Pot do Ut ni povsem enostavna, zato priporočam, da se na takšno pot podate le starši, ki imate dovolj kondicije, izkušenj ter to pot poznate. Otroci bodo nedvomno uživali že na poti tja in nazaj, saj si lahko med potjo privoščite čas za malico, igro in počitek. Otroke pa bodo med potjo razveseljevale tudi črede ovac in goveda. Delček poti je varovan z jeklenico, katera za zelo vešče takšnih poti niti ni potrebna. Za majhne otroke pa še kako prav pride.

PLANINSKI STAN UTE

Ko boste prehodili tri urno dolgo in čudovito pot, boste zagledali mogočno previsno steno in skoraj neverjetno majhen planinski stan pod njo. Danes stan mnogi uporabljajo za bivak, kar ni čudno, saj je na tako prijetnem mestu in tako prikupen, da si zaželiš ostati nekaj časa tam. Je pa stan in njeova okolica odlična točka za daljši postanek.