Grad Rajhenburg večja za spomenik državnega pomena, kjer lahko občudujemo lepote gradu in zanimivosti, ki jih skozi najrazličnejše razstave prirejajo v njegovih prostorih.

OPIS DOSTOPA

  • Ljubljana – Grad Rajhenburg = 82 km, 1 h 30 min
  • Maribor – Grad Rajhenburg = 104 km, 1 h 10 min
  • Novo mesto – Grad Rajhenburg = 35 km, 40 min

POMEMBNI PODATKI

Dostop: pripeljemo se do urejenega parkirišča, ki se nahaja tik poleg gradu.

Primerno za: ogled je zanimiv in primeren tudi za osnovnošolske otroke kot vse ostale.

Trajanje ogleda: 2 h ali več

Primerno za voziške: da

Spletna stran: https://www.gradrajhenburg.si/

Kontakt: https://www.gradrajhenburg.si/o-nas/zaposleni

Odpiralni čas in cenik: https://www.gradrajhenburg.si/obiscite-nas

Grad Rajhenburg

ZGODOVINA GRADU

Grad se nahaja na šestdeset metrskem skalnem pomolu nad sotočjem potoka Brestanica in reke Save. Zgrajen je bil med letoma 1131 in 1147, grad pa je je upravljala vplivna družina. Po izumrtju družine so njihovi nasledniki grad sodobneje dograjevali in takšen je videti še danes. Kasneje so grad kupili menihi, kar pomeni, da je v njem bil samostan. Leta 1941 je prišel pod nemško okupacijo in v gospodarskih poslopjih je nastalo taborišče za izgon Slovencev. Po vojni je bil grad nacionaliziran in uporabili so ga za odprt Kazensko poboljševalni dom za ženske in za tem še za ostale kazenske ustanove.

GRAD DANES

Danes je v gradu muzej in prostor, ki omogoča številne zanimive dogodke. Z gradom danes upravlja Kulturni dom Krško. Organizirajo številne koncerte, gledališke predstave, predavanja, razstave. Ves čas pa je na voljo ogled urejenega muzeja. V sklopu gradu je peninoteka, ki se nahaja v kletnih prostorih ter prijetna in zelo lepo urejena restavracija. Grad je priljubljen tudi za poročne obrede.

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po Dolenjski avtocesti do izvoza za Krško, kjer avtocesto zapustimo in se peljemo po regionalni cesti do Krškega. Tam nadaljujemo po cesti naravnost, smer Celje. Malo za tem, ko zapustimo Krško, na desni strani na hribu opazimo mogočen grad. Peljemo se čez most na reki Savi ter sledimo oznakam za grad vse do parkirišča.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti do Celja, kjer zapustimo avtocesto. Nato se peljemo skozi Celje, nadalje nadaljujemo skozi Laško, Zidani most, Sevnico in v smeri Krškega. Tik pred Krškim levo nad reko Savo vidimo mogočen grad. Peljemo se čez most na reki Savi ter sledimo oznakam za grad vse do parkirišča.

GRAD RAJHENBURG ZA OTROKE

Grad primeren za otroke

Ogled gradu je primeren tudi za otroke. Bolj sicer priporočamo za osnovnošolske otroke in večje otroke, a vseeno lahko grad obiščejo tudi mlajši otroci, tudi v vozičkih.

Restavracija

V sklopu gradu je zelo prijetna in lepo urejena restavracija z odlično postrežbo. Priporočamo postanek po ogledu gradu.

Trgovinica s spominčki in slastno čokolado

V sklopu gradu se nahaja trgovinica s spominčki in slastno čokolado, kjer otroci najdejo mnogo zanimivosti za sebe