Toskana je ena izmed dvajsetih dežel, katere sestavljajo Italijo in velja za eno najlepših ter najbolj obiskanih. Dežela je nekoliko večja od Slovenije, tam pa živi okoli štiri milijone prebivalcev. Najlepši čas za obisk Toskane sta pomlad in jesen, četudi jo je lepo obiskati v vseh letnih časih. Spomladi slovi po živo zelenih barvah, v jeseni poleg odtenkov oranžne, rumene in rdeče obarvane pokrajine pa svoj čar dodajo zrelo grozdje ter oljke.

Na enotedensko potovanje po Toskani smo se odpravili dve odrasli osebi ter dva otroka in sicer v lastni organizaciji, z osebnim vozili ter opremo za kampiranje. Na enotedenskem potovanju smo vsako noč spali v drugem kampu. V Toskani je velika ponudba kampov, tako da niti ni bilo potrebnih predhodnih rezervacij. Izbor lokacij za oglede je bil okvirno izbran pred odhodom. Večino teh smo obiskali prvič.

FIRENCE

Najbolj znano mesto v Toskani so nedvomno Firence, ki veljajo za zibelko renesanse. Najlepši del za obisk je staro mestno jedro, kjer uživamo ob pogledih na čudovito arhitekturo. Sprehod po trgu Signoria, pogled na mogočno katedralo, prečkanje znamenitega mostu Ponte Vechhio, se povzpeti na grad nad mesto, od koder se razprostira čudovit razgled, je le nekaj točk, ki se jih v Firencah ne sme izpustiti. Najbolj znane in zanimive turistične točke so precej blizu skupaj, tako da se da večino doseči na enem obhodu po mestu. Vsekakor pa moramo biti v Firencah vedno pripravljeni na veliko število turistov.

LA VERNA

La Verna je frančiškansko svetišče v Toskanskih Apeninih. Na gori porasli z bukovim gozdom se nahaja strma preluknjana pečina in na njej svetišče, ki hrani mnogo kulturnih in umetniških zgodovinskih zakladov. Svetišče izgleda kot ena majhna vasica, katera pa je polna drobnih zanimivosti na vsakem koraku. Lahko se podamo po strmih stopnicah navzdol v mogočne razpokane skale, ali pa na urejeno pot kot nekakšen balkon na zunanjo stran mogočnih skal.

NACIONALNI PARK – PARKO NAZIONALE DELLE FORESTE CASENTINESI

Nacionalni park Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi leži v Apeninih, ne daleč od Firenc in je odlična točka za vse ljubitelje lepe narave. Gre za veliko območje, saj zajema 368 kvadratnih kilometrov površine. Razprostira se po dolgem grebenu in se spušča v doline na vsaki strani grebena. Tam je veliko možnosti za pohode ali samo prijetne postanke med potjo proti Firencam. V parku je tudi nekaj lepih sotesk ter slapov, sicer pa je večji del parka poraščen z gozdom.

VAL D’ORCIA

Najbolj prepoznaven in za večino najlepši predel Toskane je Val d’Orcia, kjer je največ znamenitih Toskanskih gričev. Tu srečamo najlepše prizore, ki so značilni za ta predel. Neskončna polja, griči, ciprese, stare kamnite vile, turizmi na kmetijah in ob večerih čudoviti sončni zahodi. Sprehod po tej pokrajini je zares očarljiv in vreden vsakega obiska.

MONTERIGGIONI

Majhno lepo ohranjeno srednjeveško naselje v osrčju Toskane. Nastalo je na naravnem griču, ko so ga zgradili prebivalci Siene kot frontno črto v svojih vojnah proti Firencam. Postavljeno je namreč bilo kot obrambna utrdba in se je tako uprlo številnim napadom Firenc. Okoli celotnega naselja je obzidje, v notranjosti pa se nahaja več prijetnih kamnitih trgov. Med turisti je precej poznan kraj, zato je ta kar precej turistov.

LUCIGNANO

Manj poznano, manj obiskano, a čudovito srednjeveško mestece v Toskani. Nikjer gneče, ena trgovinica in dva lokala ter lep park z igrali. Mesto ima eliptično obliko in zato predstavlja enega najzanimivejših primerov srednjeveškega urbanizma. Njegova ugodna lega na hribu predstavlja strateški pomen že od antike.

NARAVNI TERMALNI VRELCI

V Toskani so za obiskovalce znani trije naravni vrelci, Vignoni, San Filippo in Saturnia. Do vseh treh je prost dostop. So pa v bližini vseh treh urejena termalna kopališča. Za avanturiste je zagotovo najbolj zanimivo namakanje v naravnih termalnih vrelcih sred lepe toskanske narave. Medtem, ko je Vignoni nekoliko bolj hladen (voda ima okoli 25°C), sta San Filippo in Saturnia precej bolj topla (voda ima okoli 35°C). Najlepše izmed vseh treh so nedvomno Saturnia, so pa vse precej obiskane, zato se je tam le s težavo izogniti gneči.

QUERCIA DELLE CHECCHE

Nedvomno najbolj posebno drevo v Toskani je hrast, ki se nahaja ne daleč od Val d’Orcia in sicer tik ob glavni cesti. Hrast je star okoli 300 let in ima obseg debla skoraj 5 metrov, višino 19 metrov ter premer krošnje kar 34 metrov. Je zanimiva postojanka med potovanjem.

SORANO

Sorano je srednjeveško mesto, ki je cvetelo v etruščanski dobi. Mesto je zaradi svoje lege na pečini (podobno kot bližnji Pitigliano) znan kot toskanska Matera. V primerjavi s Pitiglianom tukaj ni nobene gneče. Mesto je prepleteno z ozkimi uličicami, nad katerimi se dviga grad. V okolici mesta lahko vidimo več lukenj v skalah. Ene so služile za gojenje golobov, druge za grobnice, tretje za življenje ljudi itd. Ne daleč od mesta pa je še več zanimivosti, med katerimi izstopa Vitozza, ki je bila jamsko naselje z več kot 200 izkopanih jam ter ena najbolj posebnih pohodnih poti, Via Cave.

VIA CAVE

Danes so to ene bolj posebnih pohodnih poti. Včasih pa so te poti imeli kot za neke vrste cestno omrežje med Sovano, Soranom in Pitiglianom. Poti so vklesane v skalo, kot nekakšni globoki jarki, ponekod globoki preko šestdeset metrov. Zakaj natanko so zgradili tako globoka cestna omrežja, se ne ve. Gre le za predvidevanja. Morda so bila kot zaščita pred vsiljivci, divjimi živalmi ali naravnimi silami. Četudi je pogosto omenjeno, da so jih morda izklesale že predrimske civilizacije, le to ni dokazano in obstajajo znaki, da so lahko veliko starejše kot se domneva.

SOVANA

Sovana je majhno srednjeveško mestece na jugu Toskane. Zaradi svoje majhnosti je idealna lokacija za krajši sprehod ali postanek med potovanjem. Ogledamo si lahko glavni trg, cerkev, grad ter nekaj ulic.

PITIGLIANO

Nenavadno staro mesto je znano kot mali Jeruzalem, zaradi zgodovinske prisotnosti judovske skupnosti. Danes velja mesto za eno pomembnejših turističnih točk v južnem delu Toskane. Mesto stoji na mogočni skali, kar mu daje zelo poseben izgled. V mestu kar mrgoli zanimivosti za ogled. Ozke uličice, ki so si po eni strani med seboj zelo podobne, vsaka po svoje v sebi skriva lepote, ki se jih splača ogledat. Starinske stavbe so pogosto okrašene s cvetje, kar jih še dodatno polepša.

MANCIANO

Manciano je srednjeveka vasica na jugu Toskane, katero turisti le redko najdejo. Če ne bi dobili nasveta od domačina, bi jo tudi mi spregledali. Je pa vredna vsakega obiska, po naših izkušnjah najlepša med vsemi obiskanimi kraji, saj skoraj ni turistov. Domačini veliko dajo na cvetje, kar daje vasici zares poseben čar.

CAPALBIO

Še eno prijetno zgodovinsko mestece. Poleg lepih uličic ter trgov je tukaj nujen sprehod po ozkih poteh na obzidju ter se povzpeti na stolp v centru. Obzidje je lepo ohranjeno, poti po njem pa skrbno urejen in varne za obiskovalce. Na več mestih se lahko povzpnemo na obzidje ter se iz njega tudi spustimo nazaj v mesece. Z obzidja se razprostira čudovit razgled na mestece ter okolico vse do morja. Najlepši razgled pa je z vrha stolpa v centru.

TOSKANSKA OBALA

Neskončno dolge peščene plaže, osamljeni zalivi, slikovita mesteca in tudi nasprotje peščenim plažam, strme pečine. Toskanska obala premore kar 328 kilometrov in poznani otok Elbo. Zaradi kristalno čiste vode in lepe obale je ta del Italije prijeten za počitnice. Območje ob Tirenskem morju se razteza vse od Livorna do Piombina. Na severnem delu je obala bolj skalnata in premore veliko samotnih zalivov, na jugu pa je mnogo neskončno dolgih plaž ter borovcev.

PISA

Samostoječi zvonik, ki se je zaradi mehke podlage začel nagibati že med gradnjo med 12. in 14. stoletjem, je ravno zaradi tega zelo poznana turistična atrakcija. Velja za eno bolj fotografiranih točk, kjer imamo vsi podobne ideje za zabavne fotografije.

PARCO REGIONALE MIGLIARINO

Nekaj minut vožnje iz Pise se nahaja eden najlepših drevoredov, imenovan Viale del Gombo, ki smo jih kdaj videli. Drevored iz mogočnih borovcev je dolg 4,3 kilometre. V parku veljajo stroga pravila glede gibanja. Vse je tudi jasno označeno ter se nadzira s strani odgovornih oseb.

LUCCA

Je mesto v severnem delu Toskane, ki je poznano predvsem po nedotaknjenem obzidju iz obdobja renesanse. Najbolj zabaven ogled obzidja, katero v celoti obdaja stari del mesta, je s kolesi, ki jih lahko tam najamemo. Po zaključeni krožni vožnji premagamo okoli 4,5 km. Čudovit pa je tudi ogled starega dela mesta znotraj obzidja.

COLLODI

Kraj Collodi slovi po Ostržku. Zgodba je precej posebna, saj se avtor znane uspešne, Carlo Lorenzinini niti rodil v kraju Collodi, niti prvotno ni imel priimka Collodi. V kraju Collodi sta se spoznala njegova starša. Njun sin je kasneje spremenil priimek v ime kraja Collodi. Kraj je čudovit in zelo poseben, zgodba ostržka, ki je prevedena v kar 260 jezikov pa je le pika na i.

Potovanje po Toskani je čudovito doživetje, kjer ugotoviš, da ni potrebno na drugo stran sveta, da doživiš skoraj najlepše, kar se na potovanjih da doživet. Slikovita in zelo raznolika pokrajina, nam enostavno dostopna, s sprejemljivimi cenami nam je skoraj kot na dlani.