Tisnik je vrh, ki je poznan predvsem po jami Huda luknja, skozi katero se podajajo tako turisti kot jamarji, saj je jama pravi kraški biser. Nad jamo Huda luknja pa se nahaja lep vrh in do njega še bolj zanimiva pot. Pohod je zares razgiban, saj na njem doživimo pohod skozi opuščen tunel, po skalnatem predelu, pod mogočnimi pečinami, mimo več jam do razglednega vrha.

Dostop do izhodišča, jamarska koča pri Hudi luknji:

Ljubljana – jamarska koča pri Hudi luknji:

Razdalja: 83 km

Čas vožnje: 1 h 5 min

Maribor – jamarska koča pri Hudi luknji:

Razdalja: 61 km

Čas vožnje: 50 min

Koordinate parkirišča v bližini jamarske koče: 46.411854°N / 15.177020°E

Opuščen tunel pri Hudi luknji

Opis pohodne poti na Tisnik:

Izhodišče: v bližini jamarske koče pri Hudi luknji

Nadmorska višina izhodišča: 530 m

Nadmorska višina Tisnika: 786 m

Višinska razlika: 256 m

Čas hoje: 1 h

Primerno za: za samostojno hojo otrok od cca 5 let naprej. Nošenje otrok z nahrbtniki ali nosilkami odsvetujemo. Za vozičke ni primerno.

Primeren čas: z otroki v času, ko ni snega in ob lepem vremenu

Oprema: oprema za visokogorje, čelada, lučka

Pot je zahtevna in neoznačena.

Pot na Tisnik

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski cesti v smeri Maribora. Avtocesto zapustimo pri izvozu za Arjo vas in sledimo smerokazom za Velenje. V Velenju se peljemo skozi mesto ter sledimo smerokazom za Slovenj Gradec. Od tunela do odcepa na levi strani ceste za jamarsko kočo je točo 8 km. Pri odcepu ni oznak. Od odcepa se peljemo nekaj metrov v klanec ter nato na desni strani opazimo večje parkirišče. Tam parkiramo. Če bi se peljali še malo naprej po cesti, bi na levi strani opazili jamarsko kočo. Pred jamarsko kočo pa je zapornica. Prav tako pa je zapornica na cesti, ki vodi do jame Huda luknja, ki gre v nasprotno smer od jamarske koče. Če pa bomo zgrešili odcep in bomo ob levi strani ceste opazili velik vhod v jamo, smo že predaleč.

Iz Maribora se peljemo po Štajerski avtocesti v smeri Ljubljane. Avtocesto zapustimo na izvozu za Slovenskih Konjicah. Po regionalni cesti se peljemo skozi Slovenske Konjice naprej proti Celju. V krožnem križišču na Stranicah zavijemo desno v smeri Vitanja. Peljemo se skozi Vitanje do Doliča, kjer zapeljemo na prednostno cesto proti Velenju. Nekaj 100 metrov se peljemo po cesti med travniki, nato pa prispemo v sotesko Huda luknja. Ko zagledamo na desni strani jamo, se peljemo še malo naprej in ob prvem odcepu desno navzgor. Od odcepa se peljemo nekaj metrov v klanec ter nato na desni strani opazimo večje parkirišče. Tam parkiramo. Če bi se peljali še malo naprej po cesti, bi na levi strani opazili jamarsko kočo. Pred jamarsko kočo pa je zapornica. Prav tako pa je zapornica na cesti, ki vodi do jame Huda luknja, ki gre v nasprotno smer od jamarske koče.

OPIS POHODNE POTI NA TISNIK

S parkirišča se podamo peš po asfaltirani cesti navzgor. Po nekaj metrih hoje prispemo do mesta, kjer vodi ena makadamska cesta v levo do jamarske koče ter ena cesta desno do jame Huda luknja. Obe cesti imata zapornice, katere se da obhoditi, ni pa dovoljeno za promet. Podamo se po cesti proti jami, torej desno. Tam opazimo tudi smerokaz za Šaleško planinsko pot. Do jame Huda luknja nato potrebujemo cca 5 minut hoje. Ko smo pred jamo, opazimo opuščen tunel, v katerega se podamo. V prvi polovici tunela opazimo odprtino v desno. Tam skrenemo in pridemo iz tunela. Ta del poti je nevaren za zdrs, zato predvsem za otroke priporočamo dodatno varovanje. Kmalu premagamo izpostavljeno točko ter prispemo na pohodno pot. Da pa se tega dela izognemo, se lahko pri jami Huda luknja podamo po stopnicah do glavne ceste ter nato po ozkem pločniku ob cesti v smeri Mislinje. Po nekaj metrih hoje bomo v levo opazili pot, na katero se podamo ter se začnemo vzpenjati. To je pot, do katere pridemo tudi, če se podamo v tunel ter v prvi polovici tunela desno skozi odprtino iz tunela. Nato s hojo nadaljujemo po označeni poti, ki nas vodi strmo v hrib. Med potjo bomo opazili mogočne pečine ter dve večji jami. Ko bomo hodili mimo večje jame na naši desni strani, bomo po nadaljnjih cca 5 – 10 minutah hoje prispeli do križišča. Označena Šaleška planinska pot skrene desno, mi pa levo na neoznačeno pot. Ta del poti je na nekaj metrih zelo izpostavljen. Priporočamo varovanje. Nato prispemo do poti, ki vodi po grebenu in nas kmalu pripelje na vrh Tisnika. Lahko pa se od križišča, kjer označena Šaleška planinska pot vodi desno, neoznačena pa levo, podamo še nekaj metrov po označeni poti ter nato naravnost navzgor po brezpotju. Od tam bomo po cca 10 minutah hoje prispeli na greben Tisnika. Tisnik ima namreč dva vrhova, ki sta blizu skupaj. Predlagamo, da se ne vračate po isti poti, temveč po grebenski poti s Tisnika v smeri, od koder smo nanj prišli (v primeru, če smo se podali levo na neoznačeno izpostavljeno pot). Na točki, kjer se neoznačena izpostavljena pot priključi grebenski poti, se za povratek podamo po tej grebenski poti, ki pa nato skrene desno na travnik. Podamo se čez travnik do asfaltirane ceste ter po cesti navzdol do parkirišča.

TISNIK ZA OTROKE

Pohod

Pohod na Tisnik je zahteven ter primeren za otroke, ki so vajeni hoje po zahtevnem terenu. Obvezna je uporaba čelade ter na nekaj delih priporočamo tudi varovanje. Sicer pa je pot zelo zanimiva in slikovita ter zaradi tunela in jam zelo zanimiva tudi otrokom.

Jame in tunel

Otrokom so med potjo zelo zanimivi opuščen železniški tunel ter jame, v katere z veseljem pokukajo. Zato je obvezna oprema na pohodu tudi naglavna svetilka.

Počitek z razgledom

Na vrhu Tisnika je lesena klopca, kjer ob počitku uživamo tudi ob lepem razgledu.