V bližini naselja Cerovo in znane Županove jame se nahaja srednjeveška cerkvica Sv. Miklavža z obrambnim taborom. Ravno zaradi obrambnega tabora je cerkvica še posebej zanimiva za ogled. Tabor je namreč eden izmed redko ohranjenih tovrstnih taborov. S taborom so se domačini branili proti Turkom.

Dostop do izhodišča, parkirišče pod Taborom nad Cerovim:

Ljubljana – parkirišče pod Taborom nad Cerovim:

Razdalja: 26 km

Čas vožnje: 30 min

Maribor – parkirišče pod Taborom nad Cerovim:

Razdalja: 141 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Koordinate parkirišča pod Taborom nad Cerovim: 45.919861°N / 14.637938°E

Tabor nad Cerovim

Ogled Tabora nad Cerovim:

Čas ogleda: cca 1 h

Primerno za: družine z majhnimi otroki ter tudi vse ostalo. Primerno tudi za nošenje otrok v nahrbtnikih ali nosilkah.

Vozički: ni primerno za vozičke.

Primeren čas ogleda: vsi letni časi, predlagamo ob lepem vremenu.

Dostop do Tabora nad Cerovim: 5 do 10 minut hoje.

Termini ogledov: od aprila do novembra vsako nedeljo ob 16:30 ali po dogovoru po predhodnih najavah.

Vstopnina: odrasli 4 EUR; otroci, dijaki in študenti 2 EUR, družina 10 EUR.

Kontakt za ogled: 070 660 983 ali 031 660 028

Tabor nad Cerovim

OPIS DOSTOPA DO PARKIRIŠČA POD TABOROM NAD CEROVIM

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljane, od koder nadaljujemo po Dolenjski avtocesti v smeri Novega mesta. Avtocesto zapustimo na izvozu za Grosuplje. Peljemo se skozi Grosuplje v smeri Turjaka. Že iz Grosuplja pa lahko le sledimo smerokazom za Županovo jamo ter Taboru nad Cerovim. Dostop je dobro označen. Najprej prispemo do jame in le slab kilometer naprej pa do parkirišča pod Taborom nad Cerovim, kjer je tudi informacijska tabla. Če pa dostopamo do Tabora nad Cerovim s strani Cerovega, sledimo oznakam za Županovo jamo ter tudi za Tabor nad Cerovim. V tem primeru prispemo prej do parkirišča pod Taborom nad Cerovim, kakor pa do Županove jame. V obeh primerih je zadnji del ceste makadamski, ampak lepo prevozen.

OGLED TABORA NAD CEROVIM

Ogled je mogoč samo vodeno, saj je v nasprotnem primeru Tabor zaklenjen in lahko dostopamo le do njegove zunanjosti. Bistvo zanimivosti pa se skriva za zidovi. Ker so okoliški gozdovi ter pohodne poti zelo lepe in zanimive, priporočamo, da se podate na pohod npr. od Županove jame ali iz Cerovega ter si hkrati po predhodni najavi tudi ogledate Tabor nad Cerovim (razen, če pridete ravno v terminu odprtja ob nedeljah). Nobena izmed poti ne zahtevata več kako cca 20 minut hoje. Na ogledu spoznamo zgodovino cerkve in predvsem njene veličastne freske, manjši muzej, kjer izvemo več o zgodovini in pa seveda sam tabor, ki pa je najbolj zanimiva točka ogleda.

TABOR NAD CEROVIM ZA OTROKE

Pohod

Do Tabora nad Cerovim se moramo v vsakem primeru podati peš. Od najbližjega parkirišča do Tabora nad Cerovim z otroki potrebujemo od 5 do 10 minut enostavne hoje. Lahko pa se podamo na nekoliko daljši pohod, kar je prav tako zelo lepo doživetje. Krenemo lahko npr. pri Županovi jami, Cerovem…

Ogled

Ogled je zanimiv tudi za otroke, še posebej tabor, katerega otroci podrobneje raziščejo in pokukajo skozi vse odprtinice, od koder se razprostira razgled na okolico. Še posebej pa so navdušeni nad odklepanje ali zaklepanjem vhoda v tabor z gromozanskim starinskim ključem.

Zvonček za srečo

V bližini parkirišča pod Taborom nad Cerovim se nahaja manjša kapelica, kjer je zvonček. Otroci z veseljem zacingljajo ter si ob tem kaj lepega zaželijo.

Postanek za planince

Poleg obzidja se nahaja pomanjšan Aljažev stolp, vpisna knjižica ter lesene klopi za počitek. Otroci, ki že znajo pisati, le to zelo radi navedejo v knjižico. Zanimiv pa jim je tudi miniaturni stolp.

Ogledi v okolici

Priporočamo ogled Županove jame, ki se nahaja v bližini.