V Županovi jami si lahko ogledamo krasote podzemnega sveta. Sedem podzemnih dvoran, kjer prav v vsaki izmed njih kraljujejo čudoviti kapniki. Lepote te jame segajo daleč naokoli, saj sta bila med drugim tu posneta tudi dva znana filma, Kekec in Vinetu. Ime pa je jama dobila po nekdanjem županu občine Št. Jurij, kateri je leta 1926 odkril to jamo.

Dostop do Županove jame:

Ljubljana – Županova jama:

Razdalja: 27 km

Čas vožnje: 30 min

Maribor – Županova jama:

Razdalja: 142 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Koordinate Županove jame: 45.913404°N / 14.639158°E

Županova jama

Ogled Županove jame:

Čas ogleda: cca 1 h 15 min

Primerno za: družine z majhnimi otroki ter tudi vse ostalo. Primerno tudi za nošenje otrok v nahrbtnikih ali nosilkah.

Vozički: ni primerno za vozičke.

Termini ogledov: sobote, nedelje in prazniki ob 11.00 in 15.00; julij in avgust so vodeni ogledi vsak dan ob 15.00, ob vikendih tudi ob 11.00. Izven urnika so ogledi na voljo po predhodnih najavah.

Vstopnina: odrasli 10 EUR, otroci (4 do 15 let) 7 EUR, mlajši otroci imajo brezplačno.

Spletna stran Županove jame: http://www.zupanovajama.si/wp/

Kontakt: 041 407 705 ali info@zupanovajama.si

Županova jama

OPIS DOSTOPA DO ŽUPANOVE JAME

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljane, od koder nadaljujemo po Dolenjski avtocesti v smeri Novega mesta. Avtocesto zapustimo na izvozu za Grosuplje. Peljemo se skozi Grosuplje v smeri Turjaka. Že iz Grosuplja pa lahko le sledimo smerokazom za Županovo jamo. Cesta do jame je zelo dobro označena. Iz Grosuplja do Županove jame je 7 km. Ko prispemo na cilj, parkiramo na urejenem parkirišču.

OGLED ŽUPANOVE JAME

Ogled jame je možen le z vodnikom. Na ogledu jame se podamo v sedem čudoviti jamskih dvoran in prehodimo kar 478 stopnic. Iz jame se vračamo po isti poti, le en krajši del v jami je pot krožna. Strokovno usposobljeni vodniki nam predstavijo jamo na zelo zanimiv in zabaven način. Jama je osvetljena, na določenih delih precej spolzka in seveda hladna (do maksimalno 10 stopinj, v prvi dvorani pa le 4 stopinje). Zato priporočamo ustrezno športno opremo, zaprto obutev, ki ne drsi in topla oblačila. Po ali pred ogledom jame priporočamo, da si ogledate manjši muzej o Županovi jame v koči pred vhodom.

ŽUPANOVA JAMA ZA OTROKE

Ogled Županove jame

Otroci običajno uživajo ob ogledu jam. Županova jama pa jim je še posebej zanimiva, ker med čudovitimi kapniki skriva palčke. Z malo vztrajnosti boste med kapniki opazili več različnih palčkov.

Ogled muzeja

V muzeju si lahko ogledamo nekaj fotografij, opisov o Županovi jami. Otroke pa še posebej pritegne kotiček z netopirji.

Čas za igro in počitek

Poleg koče, kjer prodajajo vstopnice, kjer je muzej in prodaja spominčkov, je tudi prostor za igro ter tik pred kočo še mize ter stoli za počitek.