Romunija in Moldavija sta med popotniki pogosto spregledani, četudi nudita obilo naravnih, zgodovinskih, kulturnih in kulinaričnih atrakcij. Mnenje, da gre za zelo revni državi, je zmotno. Moldavija res velja za revnejšo evropsko državo, ampak je na področju zanimivosti za turiste prav bogata. Romunija pa se tako ali tako zelo razvija in je že zdavnaj presegla pričakovanja mnogih.

Na 10 dnevno potovanje smo se podali skupina popotnikov, od otrok do upokojencev. Potovali smo z kombijem, prenočevali v kampih, kuhali smo si večinoma sami. Potovanje smo si organizirali povsem sami in doživeli v 10 dneh zares veliko. Nad obema državama smo zelo pozitivno presenečeni.

NA KRATKO O ROMUNIJI

Je dežela na jugovzhodu Evrope, kjer nam najprej pride na misel znani vampir, Drakula. Zgodba Valda Tepeša, ki je obšla svet. Romunija sicer postaja turistično bolj obiskana kot pred leti. Letovišča ob Črnem morju privabljajo mnogo turistov, prav tako so precej obiskane glavne in bolj znane turistične točke, na odmaknjenih predelih pa le redko srečamo tujce.

NA KRATKO O MOLDAVIJI

Moldavija velja za eno od revnejših evropskih držav. Njena lega je zaradi trenutne politične situacije precej neugodna, saj se nahaja med Romuniji in Ukrajino. Njeno glavno mesto Kišinjev velja za priljubljeno mesto, kjer si je kaj za ogledati in tudi utrip mesta je zelo prijeten. Država pa je zelo poznana tudi po izjemni vinorodnosti, saj od tam izhaja cela paleta svetovno priznanih vin. Poleg tega pa so za turiste zanimive tudi naravne in kulturne atrakcije.

PREKO MADŽARSKE DO ROMUNIJE IN MOLDAVIJE

Potovanje do Romunije je potekalo preko Madžarske in sicer smo po Madžarski potovali vse do njenega skrajnega vzhoda. Na potovanju čez Madžarsko smo si planirali tri turistične oglede, Blatno jezero, znane terme v Miškolcu in vinorodno področje vzhodno od Miškolca.

Opis poti je opisan natanko po tem vrstnem redu, kot smo potovali.

MADŽARSKA

Blatno jezero

Blatno jezero je največje jezero v srednji Evropi, njegova površina je 592 km2, v dolžino meri kar 77 km, njegova širina pa je med 4 in 15 kilometri. Ker je jezero precej plitvo, v povprečju med 3,2 m in 11 m, se voda v poletnih mesecih lahko tudi zelo segreje. Zato se mnogi v poletnih mesecih tja podajo na letni oddih, saj je utrip ob jezeru kot bi bili na morju. Mi smo potovali vzdolž južnega dela celotnega jezera in se vmes nekajkrat ustavili. Na začetku jezera se nahajajo znane terme Heviz, malo naprej (proti severu) je znana jama Tapolca, kjer se da peljati po jami s čolnom. Nato pa si sledijo kopališče za kopališčem, vse do konec jezera. Vzdolž južne obale vodi pomembna cestna in železniška povezava med Hrvaško, Budimpešto in Slovenijo. Zato je ta del jezera še toliko bolj obiskan. Se da pa vmes tudi nekaj krat prepeljati na severno stan jezera s trajektom.

Miskolctapolca

Gre za ene bolj posebnih term, če ne celo najbolj posebne, vsaj v tem delu Evrope. Terme se namreč nahajajo v jami. Topla voda, rovi, s stropov visijo kapniki, mi pa plavamo ali se samo namakamo v zelo topli vodi ob opazovanju lepih jamskih formacij. Večji del term je dobesedno izklesala narava, tam se nahaja zdravilna termalna voda, ki vre iz globin. V enem izmed rovov je skrit mehanizem, ki potiska vodo naprej, tako da nastane kot nekakšne vrste jamska reka. Po rovih pa je še več zanimivosti kot so razne masaže, svoj čar naredijo tudi različne luči. Na voljo so tudi zunanji bazeni, savne, posebni bazeni za otroke.

Tokaj

Na skrajnem vzhodnem delu Madžarske se nahaja čudovito vinorodno področje. Največja posebnost tam so zidanice, v katerih se po strmem hodniku spustimo v vinsko klet. Nekatere izmed njih so lepo urejene in vabijo obiskovalce na pokušino, nekaj pa jih je tudi povsem opuščenih. A kot celota so čudovite za ogled in sprehod med njimi je zares lepo doživetje.

ROMUNIJA

Veselo pokopališče, Maramures

Prva zanimivost, ki smo si jo ogledali v Romuniji, je bilo eno najbolj posebnih pokopališč, ki smo jih kadarkoli videli. Že samo ime pokopališča je posebno, “Veselo pokopališče”. Veselo pokopališče je pokopališče, ki je povsem drugačno od teh, ki smo jih vajeni. Vsak nagrobnik z napisom pove kaj šaljivega o pokojniku. Nagrobniki pa so tudi precej pisani. Vsaka barva ima svoj pomen: modra pomeni svobodo, rumena plodnost, rdeča strast, zelena življenje in na koncu črna, ki pomeni smrt. Posebna je tudi cerkev na pokopališču in vse ostale, ki so na tem področju. Visoke, ozke in v celoti lesene.

Mocanita

Vožnja s parno lokomotivo po ozkotirni železnici v lepi naravi je doživetje, za katerega si je treba vzeti čas. Vožnja traja vse skupaj okoli 6 ur. Vlak krene v jutranjih urah in pripelje nazaj po isti trasi v popoldanskem času. V starinskih vagonih ni sedežnega reda, tako da se lahko vsedemo kjerkoli želimo oziroma, kjer je prostor. Med vožnjo je več postankov, kjer si lahko tudi kupimo kaj za pojest ali popit, a najbolje in ugodneje je, če si vzamemo hrano in pijačo poleg. Na eni izmed postaj je tudi predstavitev njihovega tradicionalnega plesa v narodnih nošah. Vožnja s tem vlakom je zanimiva in posebna, še zdaleč pa ni udobna. Včasih so to železnico uporabljali za les, danes pa je v večini le še za turistične namene.

Samostan Moldovita

Tipični verski objekt, ki je eden izmed osmih te vrste v severnem delu Romunije. Je pa eden izmed najbolj znanih. Gre za romunski pravoslavni samostan, ki je bil zgrajen leta 1532 z namenom zaščite pred muslimanskimi osvajalci z vzhoda. Zunanje in notranje stene te vrste samostanov so zelo pisane (freske), na njih je ogromno različnih motivov in vsi imajo nekakšen pomen. Nekateri pravijo, da je zaradi fresk kot »sveto pismo v barvah«.

MOLDAVIJA

Soroca

Mesto Soroca leži ob reki Dnester, tik ob meji z Ukrajino. Znano je po dobro ohranjeni trdnjavi, ki jo je leta 1499 ustanovil moldavski princ Štefan Veliki. Nekoč je bilo mesto znano tudi po trgovanju, danes pa je skoraj kot mesto duhov. Mnogo domačinov se je izselilo z namenom najti boljše pogoje za življenje. Zato je povsem običajno, da se v mestu vidi mnogo zapuščenih hiš. Za obiskovalce je ogled trdnjave in sprehod ob reki Dnester lepo doživetje.

Samostan Saharna

Saharna je eno najpomembnejših samostanov v Moldaviji, ki pa je za turiste še mnogo več. Poleg ogleda zanimivega in zelo lepo urejenega samostana Svete Trojice, se splača tudi na pohod do bližnjega slapu. Pot do slapu je zelo razgibana, saj se lahko do tja podamo ob potoku ali pa višje ob mogočnih in prepadnih skalah. Legenda pravi, da je menih iz samostana na vrhu skale zagledal sijoči lik svete Marije. Ko je prišel do tja, je na tleh zagledal stopinje.

Samostan Tipova

Je največji pravoslavni jamski samostan v Moldaviji ter eden največjih jamskih samostanov v Evropi. Ob dostopu (cca 10 minut hoje) do samostana, se nam odpirajo čudoviti razgledi na reko Dnjester ter Transnistrijo (Pridnestrska republika). Raziskovanje tega predela je čudovita dogodivščina. Potrebne je nekaj pazljivosti, saj se ob ogledu samostana vzpenjamo in spuščamo po strmih sklanih predelih.

Orheiul Vechi

Ena najbolj poznanih turističnih točk v Moldaviji je pravoslavno svetišče Orheiul Vechchi. Na tem območju so bili najdeni sledovi različnih civilizacij, vključno z ostanki v zemljo vklesanih prostorov ter lesenih utrdb. V samostanu danes živi peščica pravoslavnih menihov, ki vzdržujejo cerkev na vrhu hriba. Del samostana v vklesanih jama pa še danes deluje kot kapelice. Jame vsebujejo vrsto zgodovinskih artefaktov in starocerkvenoslovanskih napisov iz 1690-ih, ki pričajo, da so se v jame zatekli hajduci, ki so se skrivali pred Otomanskim cesarstvom.

Vinska klet Crikova

Cricova je dom ene največjih vinskih kleti na svetu. Ogled kleti je možen samo organizirano in sicer s cestnim vlakcem. Pod zemljo je kot eno pravo manjše mesto, saj imajo tudi kino in več kot 100 km podzemnih ulic. V kleti se skriva na milijone litrov kakovostnega grozdnega vina. Še posebej so v tej vinski kleti ponosni na peneča se vina, ki so bila nekoč znana kot sovjetski šampanjec. Steklenice tri leta ležijo v lesenih stojalih z vratom obrnjene navzdol. Zelo previdno jih obračajo, da jih pod visokim pritiskom ne raznese. Šampanjec namreč pridobivajo po klasični metodi, kar pomeni, da sekundarna fermentacija vina poteka v steklenicah. V vinski kleti imajo na voljo tudi več zelo lepo urejenih sob, ki so za tiste, ki imajo nekaj več pod palcem tudi na voljo za različna slavja. Tam je namreč abrahama praznoval tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Kišinjev

Kišinjev je glavno mesto Moldavije, ki je tudi priljubljena turistična točka za tiste, ki potujejo po Moldaviji. Skozi mesto teče reka Bic, ki je desni pritok reki Dnester. Mesto ima nekaj manj kot milijon prebivalcev. V mestu si je vredno ogledati njihov parlament, Slavolok zmage, mestno katedralo in park, ki se nahaja okoli katedrale. V mestu se da opaziti, da je veliko izseljevanja in da ni nikoli pretirane gneče turistov. Četudi je to glavno mesto, tam nismo nikjer zaznali zastojev na cesti ali veliko ljudi na ulicah.

ROMUNIJA

Blatni vulkani

V Romuniji je več blatnih vulkanov, med katerimi so nekateri enostavno dostopni, drugi pa zavarovani le s kakšno opozorilno tablo. Plini, ki se nabirajo pod zemljo, kar 3000 metrov pod površjem, izbruhnejo na površje. Na površje bruhajo blato in slano vodo, kar izgleda v obliki mehurčkov. Blato je hladno, prihaja iz zemljine skorje in ko pride na površje, se naredijo stožčaste strukture.

Črno morje

Je drugačno, a vseeno zanimivo za oddih med potovanjem po Romuniji. Neskončno dolge peščene plaže z nešteto školjkami. Morje daje dejansko videz temnejše barve, kakor smo je mi vajeni. Kljub temu pa je voda čista in prijetna za kopanje. V Romuniji imajo več znanih letovišč, kjer so v poletnih mesecih gneče turistov.

Turnul romano-bizantin de la Sălcioara – Capul Iancina ali Rimsko bizantinski ostanki

Arheološke najdbe so na ogled na odmaknjenem delu na jugu vzhodu Romunije. Če potujete tja z namenom videti enega najlepših delov Romunije – delto Donave, priporočamo postanek tudi v tej sicer na videz dolgočasni pokrajini, ki pa skriva zanimive najdbe iz 7.stoletja. Ogled najdb je možna samo peš po urejenih pohodnih poteh, ki potekajo med drugim tudi po vrhu manjšega klifa. Poleg ogleda arheoloških najdb, tam uživamo tudi ob čudoviti razgledih z vrha klifa.

Delta Donave

Ena najlepših naravnih lepot Romunije je nedvomno največja delta v Evropi, delta Donave. Na celodnevni turi s čolnom po delti smo doživeli ogromno. Opazovali smo mnoge vrste ptic, rastlin, se na enem izmed otokov podali na opazovanje divjih konjev, na Črnem morju opazovali razigrane delfine, si priborili prostor med biki na peščeni plaži, nabirali čudovite školjke, se kopali ter na kratko povedano, doživeli zares zabaven dan.

Bukarešta

Bukarešta je glavno mesto Romunije. Mesto nudi mnogo zanimivosti za ogled, kjer pa močno izstopa druga največja zgradba na svetu, parlament (270 x 240 m, 12 nadstropij + tri pod zemljo, 1100 sob, notranjost v marmorju in zlatih lističih). Mesto premore tudi več lepo urejenih parkov ter vodometov.

Grad Peleș

Grad Peles velja za najlepšega med gradovi v Romuniji. Lahko bi rekli, da je tako lep, da je že kičast. Ni tudi napačno razmišljanje, da je eden lepših v Evropi. Nahaja se v Karpatih, v lepi naravi, kar mu daje še poseben čar. Gre za neorenesančni grad, ki je bil zgrajen med leti 1873 in 1914, kar priča, da grad nima dolge zgodovine. Zgrajen je bil za kralja Karla I. Grad je delalo od tristo do štiristo mož, zanj pa so porabili okoli 120 milijonov ameriških dolarjev. Posebnost gradu pa ni le njegov veličasten izgled, ampak tudi čudovita narava, ki ga obdaja. Poleg gradu so lepi tudi vrtovi, ki so zgrajeni v terasah.

Drakulov grad – Grad Bran

Grad je ena izmed izmed več lokacij, povezanih z legendo o Drakuli. Grof Vlad Tepeš (Drakula) naj zares nikoli ne bi živel na tem gradu (ampak v Poenari). Poznan je bil po svoji okrutnosti, predvsem kako je ravnal z jetniki. Grad Bran je naključno izbral irski pisatelj kot domovanje Drakule, kateri je napisal knjižno uspešnico Dracula. S tem je v svet ponesel legendo o grofu Drakuli in njegovem gradu Bran.

Jezero Svete Ane

Kratersko slano jezero se nahaja v vzhodnih Karpatih, njegova okolica pa je dom mnogih medvedov. Čudovita narava je ves čas malce obdana v strah, da bomo na poti srečali medveda… Nam tu ni uspelo, a smo najverjetneje bili eni izmed redkih, ki tukaj nismo videli medveda. Dostop do jezera je mogoč samo peš skozi gozd. Hoditi se sme samo po lepo urejeni poti in se ne sme skreniti s poti.

Sighișoara

Mesto pod UNESCO zaščito, saj se ponaša s čudovitim srednjeveškim jedrom. Mesto Sighišoara velja za eno najlepših v Transilvaniji. Je pa tudi rojstni kraj Vlada Tepeša, ki ga večina pozna pod imenom Grof Drakula.

Transfăgărășan

Gorska cesta Transfăgărășan v Karpatih velja za najbolj spektakularno gorsko cesto v Evropi. Tam je videnje medveda v naravi (morda tudi kakšne lisice) skoraj zagotovljen. Večina popotnikov, ki pomisli na potovanje po Romuniji in let o začne raziskovat, ima najprej na spisku to spektakularno cesto. Cesta poteka preko Transilvanskih Alp, ki predstavljajo naravno pregrado med Transilvanijo in Vlaško. Pred omenjeno cesto je bilo potovanje z ene v drugo pokrajino izredno zahtevno. Cesta je bila zgrajena v namen hitrega premikanja vojske, v primeru da bi jih takrat napadla Sovjetska zveza. Gradnja ceste je trajala pet let in spominja na izgradnjo nemogočih gradbenih projektov. Danes 90 kilometrov dolga gorska cesta z mnogimi ovinki in serpentinami in najbolj spektakularnimi gorskimi razgledi velja za eno glavnih turističnih atrakcij v Romuniji. Cesta vodi vse do nadmorske višini 2034 m. Na sedlu se nahaja prijetna planinska koča in ledeniško jezero. Do jezera vodi tudi gondola, ki se dviga visoko nad previsi in že med vožnjo z gondolo se razprostirajo čudoviti razgledi. Cesta je odprta izključno samo v poletnem času. Zaprejo jo takoj, ko padejo prve večje količine snega.

Rudnik soli Turda

V rudniku, kjer so več kot 250 let kopali sol, je od leta 1992 odprt za javnost in danes je v njem celo zabaviščni park. V ogromni podzemni dvorani, kjer stene krasijo slani kapniki, se lahko vozimo s čolni, igramo namizni tenis, badminton, mini golf, bilijard, z razglednim kolesom, z malo sreče celo poslušamo kakšen koncert… Otroci imajo na voljo zanimiva igrala. V rudniku so včasih pridobivali kuhinjsko sol. Prvič je bil omenjen 1075, do leta 1932 pa so kopali sol. Največja atrakcija v rudniku je velika dvorana, v katero je mogoče vstopiti čez balkone, izrezane v soli. Globoka je 112 metrov ter široka 67 metrov. Je zelo akustičen in jo zato imenujejo tudi Soba odmevov.

Grad v Hunedoari (Corvin)

Je eden največjih gradov v Evropi in na seznamu sedmih čudes Romunije.

Na steni grajskega dvorišča je napis, ” imate vodo, duše pa ne.” To je povezava z legendo o turških ujetnikih, katerim so obljubili svobodo, če bodo skopali vodnjak. Skopali so 30 metrov in ustvarili vodnjak, a svoboda jim ni bila odobrena… Grad je še posebej zanimiv za ogled od zunaj, saj sta njegova oblika in še posebej most, ki vodi do gradu zelo posebna.