Srednjeveški grad Riegersburg se nahaja na ugaslem vulkanu, na Štajerskem v Avstriji. V gradu so različne razstave, ki jih spreminjajo. Najbolj poseben pa je grad odzunaj, saj se okoli njega nahajajo lepi in veliki vinogradi. Na gradu se lahko podamo tudi na predstave ptic, kar je zares posebno doživetje.

Dostop

Ljubljana – Čokoladnica Zotter:

Razdalja: 200 km

Čas vožnje: 2 h 15 min

Maribor – Čokoladnica Zotter:

Razdalja: 76 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Koordinate parkirišča pod gradom: 47.002003°N / 15.937913°E

Riegersburg

Pomembni podatki:

Primerno za: vse vrste obiskovalcev

Čas obiska: vsi letni časi, razen pozimi je grad zaprt

Naslov: Riegersburg 1, 8333 Riegersburg, Avstrija

Cenik in odpirali čas: imajo tri vrste ogledov, ogled gradu od zunaj, od znotraj in z predstavo ptic. Možnost tudi vodenega ogleda. Več na: https://www.dieriegersburg.at/preise-und-oeffnungszeiten/

Primerno za vozičke: da (imajo tudi vzpenjačo)

Spletna stran: https://www.dieriegersburg.at/

Kontakt: https://www.dieriegersburg.at/kontakt-und-anreise/

Riegersburg

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se zapeljemo do Maribora, od koder nadaljujemo do Šentilja, kjer prestopimo mejo z Avstrijo. Da ne rabimo plačevati vinjete za zelo kratki čas na avstrijski avtocesti, predlagamo, da izberete stari mejni prehod. Ko pridemo čez mejo, se peljemo kratki čas in skrenemo desno čez avtocesto ter sledimo oznakam za St. Veit am Vogau. Skozi omenjeni kraj se nato tudi peljemo. Nato se peljemo skozi več manjših krajev in vasic ter skrenemo ostro desno z glavne ceste šele, ko opazimo smerokaz za St. Stefan im Rosental. Dalje nas cesta vodi ponovno skozi več vasi. Ko prispemo do kraja Feldbach, skrenemo levo in po cca 10 km prispemo do kraja Riegersburg. Grad opazimo že od daleč, tako da z orientacijo ni problemov. Parkiramo na enem izmed označenih parkirišč.

NA OGLED GRADU Z VZPENJAČO ALI PEŠ

Na ogled gradu se lahko podamo na dva načina. Z vzpenjačo, s katero smo v nekaj sekundah na gradu ali pa peš, kar je mnogo bolj prijetno, saj se sprehodimo med vinogradi, ki so na skalnatem grajskem pobočju. Med potjo vidimo tudi marsikaj zanimivega, kar z vzponom z vzpenjačo izpustimo. Lahko to dvoje tudi združimo, le da imamo v tem primeru nekoliko več hoje do enega ali drugega parkirišča. Je pa vse zelo dobro označeno.

GRAD RIEGERSBUR ZA OTROKE

Dostop do gradu

Dostop do gradu je zabaven tako za otroke kot vse ostale. Sprehodimo se po lepo urejeni poti, med mogočnimi vinogradi in mnogimi manjšimi zanimivostmi med potjo. Spoznamo čebelarstvo, otroci se lahko fotografirajo na zabavne načine, grad spoznavamo že med samim pohodom. Za otroke zabavna pa je zagotovo tudi vzpenjača.

Kovaštvo

Na gradu organizirajo delavnice kovanja. Po predhodni najavi se lahko (odrasli) podamo na izdelovanje nožev, za otroke pa imajo organizirano izdelovanje manjših izdelkov, za kar pa ni potrebnih predhodnih najav. Otroci lahko izdelke brezplačno odnesejo domov.

Igrala

Med vinogradi se nahajajo zelo prijetna igrala, poleg igral pa lokal s čudovitim razgledom. Medtem, ko se otroci igrajo, lahko starši posedamo v lokalu, kjer imamo razgled tako na otroke, kot na širšo okolico.

Ogled gradu

Grad je lepo ohranjen in zanimiv za ogled. Okoli gradu je še danes jarek z vodo. Možen je tudi ogled notranjosti, kjer pa se nahajajo spreminjajoče se razstave.

Predstava ptic

To pa je zagotovo najbolj zanimiv dogodek na gradu. Na spletni strani so objavljeni urniki, za kar se je smiselno predhodno pozanimati. Za ogled predstave si je smiselno vzeti eno uro časa. Lahko si ogledamo tudi ptice v kletkah pred ali po predstavi. Po predstavi je možno tudi fotografiranje z eno izmed nastopajočih ptic.

Ostale aktivnosti

V bližini centra Riegersburga se nahaja jezerce, kjer je v poletnih mesecih prijetno za kopanje. Na jezero je lep razgled z gradu.

Nedaleč od gradu se nahaja čokoladnica Zotter, ki je prava atrakcija za obisk. Več si lahko preberete na povezavi: ČOKOLADNICA ZOTTER.

Grad je priljubljen tudi za ljubitelje plezanja, saj po strmih pečinah nanj vodi zavarovana plezalna pot ali ferata.