Knin je mesto v notranjosti Dalmacije, ki se ponaša z veličastno zgodovino. V 19. stoletju so ga potopisci opisali kot »čarobno mesto«. Knin obdajajo mogočne gore, kar sedem rek, lepa Šarena jezera, slap Krčič, nad mestom se dviga Kninska trdnjava, ne daleč proč pa se nahaja zagotovo eden najbolj posebnih izvirov, Oko Dalmacije.

Dostop do Knina

Ljubljana – Knin:

Razdalja: 340 km

Čas vožnje: 5 h

Maribor – Knin:

Razdalja: 397 km

Čas vožnje: 4 h 45 min

Koordinate Knina, parkirišče pred trdnjavo: 44.035708°N / 16.193815°E

Koordinate Knina, Šarena jezera: 44.026834°N / 16.222932°E

Koordinate Knina, slap Krčić: 44.040989°N / 16.232926°E

Knin

Dostop do izvira reke Cetine, Oko Dalmacije

Knin – Oko Dalmacije:

Razdalja: 35 km

Čas vožnje: 35 min

Parkiramo na urejen parkirišču ob cerkvi

Do izvira je 2-3 minute hoje

Koordinate izvira Cetine, Oko Dalmacije: 43.976690°N / 16.429221°E

Primeren čas obiska: vsi letni časi

Oko Dalmacije

OPIS DOSTOPA DO KNINA IN IZVIRA REKE CETINE, OKO DALMACIJE

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo po avtocesti do Zagreba, kjer nadaljujemo v smeri Dalmacije. Sledimo oznakam za Split. Tik pred najdaljšim tunelom na poti, Sveti Rok, zapustimo avtocesto pri oznakah za kraj Sveti Rok. Nato pa sledimo oznakam za Knin. V Kninu opazimo oznake za tvrđavo. Do slapu ter jezer pa je najlaže priti s pomočjo navigacije. Prav tako tudi do izvira Cetine, saj se oznake začnejo šele nekaj km pred izvirom.

KAJ SI OGLEDATI V KNINU IN NJEGOVI OKOLICI

TRDNJAVA

Nad mestom se dvigajo ostanki nekoč mogočne trdnjave, ki je mesto Knin ščitila pred sovražniki. Prvi zapisi Knina segajo v 10. stoletje našega časa. Zaradi ostankov Burnuma pa je znano, da so na tem območju živeli tudi Rimljani. Trdnjavo si lahko ogledamo v vseh letnih časih. Na območju trdnjave se nahaja tudi prijeten lokal z lepim razgledom na mesto Knin ter hribe v okolici.

ŠARENA JEZERA

V bližini mesta Knin ležijo lepa jezera, imenovana Šarena jezera. Gre za tri jezera in dva izvira. Njihova globina sega vse do 30 metrov globoko.

SLAP KRČIĆ

Slap Krčić je visok 22 metrov, a na žalost tam ni vedno dovolj vode. Zato se lahko zgodi, da če prispemo tja v sušnem obdobju, čez mogočne skale na pade niti kapljica. Smo pa zagotovo vedno priča kristalno čisti vodi, ki izvira pod skalo. Tudi to je lepo za videti.

OKO DALMACIJE ALI IZVIR REKE CETINE

Gre za eno najbolj spektakularnih naravnih znamenitosti Hrvaške. Globoko brezno (predvideva se, da morda celo do globine 150 metrov), kjer izvira reka Cetina, je najbolj zanimivo za videti iz zraka ali vsak iz okoliških hribov. Voda je kristalno čista in zelo hladna, zato se le redki opogumijo za kopanje. Poleg stoji najstarejša cerkev na Hrvaškem, iz devetega stoletja.

OSTALI IZLETI V OKOLICI

SLAPOVI KRKE

Reka Krka na svoji poti proti morju preseneča na več različnih točkah. Njen najlepši del pa so zagotovo njeni slapovi, ki se nahajajo ob vznožju gorovja Dinara, v bližini Knina. Zaradi naravni čudes in lepe narave so bili slapovi Krke razglašeni za narodni park. Narodni park se razteza na površini 109km2. Več na povezavi: SLAPOVI KRKE.

OTOK PAŠMAN

Otok Pašman postaja vedno bolj popularen za turiste iz Slovenije. Na otoku je obilo možnosti za kopanje, kolesarjenje, pohodništvo, potapljanje, jamarstvo in mnoge ostale aktivnosti. Več na povezavi: OTOK PAŠMAN.