Otok Pašman postaja vedno bolj popularen za turiste iz Slovenije. Na otoku je obilo možnosti za kopanje, kolesarjenje, pohodništvo, potapljanje, jamarstvo in mnoge ostale aktivnosti.

Otok Pašman leži južno od Zadra in jugovzhodno od otoka Ugljana, katerega od njega ločuje samo ozek kanal Ždrelac, preko katerega je speljan most. Otok sodi med večje Zadrske otoke, kateri pa se niso nikoli razvili tako kot ostali Dalmatinski otoki ali pa Kvarnerski. Na njih ni večjih naselij ali mest, le manjši kraji in vasice. Med Pašmanom in celino poteka izjemno slikovit Pašmanski kanal, v katerem je veliko malih otočkov, tudi znameniti otoček v obliki srčka. Otočki so neposeljeni, le na enem izmed njih se nahaja lokal, do katerega pa je možen dostop kot do vseh ostalih otočkov samo s čolnom. Površina otoka Pašmana je približno 63 km/2 in je po velikosti dvanajsti otok med hrvaškimi otoki. Vse skupaj premore okoli 65 km dolgo obalo, na njem pa živi nekaj preko 3000 otočanov. Predstavlja idealen kraj za tiste, ki se želijo odpočiti, naužiti lepega in čistega morja, ob tem pa nudi tudi obilo možnosti za športne užitke.

Dostop do Pašmana:

Ljubljana – Pašman:

Razdalja: 460 km

Čas vožnje: 5 h 45 min

Maribor – Pašman:

Razdalja: 435 km

Čas vožnje: 5 h 35 min

Koordinate Tkona, Pašman: 43.921440°N / 15.420447°E

Otok Babac

DOSTOP DO PAŠMANA

Iz Ljubljane se peljemo po Dolenjski avtocesti do Zagreba, kjer nadaljujemo proti Splitu. Avtocesto zapustimo na izvozu za Benkovac in se peljemo do Biograda, kjer nadaljujemo z 15 minutno vožnjo s trajektom na otok Pašman.

Iz Maribora se peljemo po avtocesti do Zagreba, kjer nadaljujemo proti Splitu. Avtocesto zapustimo na izvozu za Benkovac in se peljemo do Biograda, kjer nadaljujemo z 15 minutno vožnjo s trajektom na otok Pašman.

Vozni red trajektov spremljamo na spletni strani www.jadrolinija.hr.

KAJ POČETI NA PAŠMANU

Kopanje

Na severni strani Pašmana (del, ki gleda proti celini) je več krajev, glavna cesta ter veliko urejenih plaž. Kopališča so označena in prosto dostopna. Na južnem delu Pašmana (del, ki gleda proti Dugemu otoku in Kornatom) je divji, brez urejene asfaltirane ceste. Tam je veliko lepih zalivov. Do njih vodi več makadamskih cest, med katerimi so mnoge v slabšem stanju, vendar prevozne. V tem delu je mnogo robinzonskih hišic. V vseh zalivih ni dostopa do morja, saj so tam privatne hišice. Ena lepših in bolj popularnih je uvala Soline, kjer je tudi lokal ter cerkvica.

Kolesarjenje

Pašman je eden izmed bolj popularnih otokov za kolesarjenje, predvsem gorsko kolesarjenje. Asfaltirana cesta vodi samo po eni strani otoka, po njegovi notranjosti, torej po hribih in drugi strani otoka pa je veliko makadamskih cest. Ceste so lepo označene, na turističnem centru v vsakem večjem kraju se lahko dobi tudi zemljevid kolesarskih poti. Kolesarsko turo si lahko izberemo tako, da kolesarimo čez cev otok po vrhu. Za to bomo potrebovali cca 2 uri (cca 30 km) z ene strani otoka do druge. S kolesom se da priti tudi na najvišji vrh Bokolj, vrh Straža in samostan Ćokovac. Ponekod so ceste precej slabe in strme. Kjer so izredno strme, so betonirane, sicer pa so makadamske.

Pohodništvo

Na Pašmanu so štirje popularni pohodniški vrhovi.

  • Veliki Bokolj: vrh je z 272 metri najvišji vrh Pašmana. Izhodišče je v kraju Dobropoljana, kjer lahko krenemo od morja ali pa se zapeljemo do glavne ceste. Pot je od kraja lepo markirana in je ne moremo zgrešiti. Do vrha potrebujemo cca 45 minut. Na vrhu so oddajniki ter lepo urejeno razgledišče.
  • Mrljanski križ: je vrh nad krajem Mrljane, na katerem stoji križ. Pot do vrha ni markirana, je pa lepo sledljiva. Parkiramo v Mrlajanah, nekje ob obali. Koordinate: 965225°N / 15.358782°E. Od tam gremo po cesti naravnost navzgor proti glavni cesti, katero samo prečimo. Nadaljujemo po cesti, dokler ne pridemo v do več starejših hiš. Držimo se desno in gremo skozi ozko uličico med starimi hišami. Ko pridemo do konca hiš, se držimo levo in sledimo uhojeni poti. Do vrha potrebujemo maksimalno pol ure.
  • Pustograd: je 108 metrov visok vrh, na katerem so ostanki trdnjave. Do vrha vodi pot, ki je ponekod nekoliko zahtevnejša zaradi velikih skal. Za vzpon potrebujemo cca 20 minut. Do izhodišča pridemo po makadamski cesti iz Solin proti uvali Zaklonici. Prav tako pa je do izhodišča lepo označeno s smerokazi. Koordinate izhodišča: 43.897993°N / 15.444028°E.
  • Vrh Straža: vrh, do katerega se lahko tudi pripeljemo ali pa se podamo do njega peš po makadamski cesti iz Tkona. Mimo pokopališča se podamo proti vrhu. Ko prispemo že skoraj na vrhu v križišče, skrenemo levo in cesti sledimo dokler ne opazimo razglednega stolpa. Iz Tkona do vrha bomo potrebovali peš slabo uro. Na vrhu stoji stražni stolp, kjer v poletni sezoni vsak da nekdo sedi in opazuje, če se kje pojavi kakšen požar.
  • Samostan Ćokovac: Benediktinski samostan se nahaja tik nad Tkonom. Do njega sicer lahko pridemo z avtom, a je zanimiva tudi krožno pohodna pot, ki je lepo označena. Po eni strani lahko gremo po cesti, po drugi pa po pohodni poti, ki vodi sprva mimo pokopališča po makadamski cesti in nato ožja pohodna pot skrene proti samostanu. Za krožno pot od Tkona do Tkona bomo potrebujemo cca 45 minut.
  • Gospa od Loreta: je cerkev na razglednem vrhu nad Banjem. Del poti poteka po cesti, ki vodi na drugo stran otoka, preostali del (zadnjih 10 do 15 minut) pa po lepo uhojeni in označeni planinski poti. Do vrha bomo iz Banja potrebovali cca 45 minut hoje.

Vodni športi

Na otoku ne manjka ponudnikov za vodne športe. V večjih krajih se najde različne ponudnike. Na otoku sicer ni potapljaškega centra, se pa da na otoku vseeno potapljati, vendar s ponudniki iz otoka Ugljan ali Biograda na moru.

Jamarstvo

Otok Pašman slovi tudi na področju jamarstva. Na otoku je več kraških jam, ki so vredne ogleda. Do jam težko pridemo sami, saj niso označene, prav tako pa ni varno hoditi sami po jamah. Na otoku živi en jamar, Bartol Bobić, na katerega se lahko obrnemo za ogled jam. Njegov kontakt je: bartolbobic@gmail.com ali 00385989420449.

Ostali izleti

Iz Pašmana vozijo z ladjami na izlete na Kornate. V kolikor imate svoj čoln predlagamo izlete okoli Pašmana, na otok Babac na pijačo k prijaznemu gostincu Marinu, na otoke Iž, Vegada, Dugi otok, Ugljan, Kornate itd.