Majorka je eden štirih Balearskih otokov, ki ležijo v Sredozemskem morju. Vsi štirje otoki, torej tudi Ibiza, Formentera in Menorca so izredno privlačna turistična destinacija. Največja izmed vseh štirih je Majorka, ki privablja turiste iz različnih koncev sveta z ugodnim podnebjem, rajskimi plažami, turkiznim in čistim morjem, čudovitimi hribi, kanjoni, jamami, z zgodovinskimi objekti ter burnim nočnim življenjem. Nudi več sto kilometrov dolgo obalo z mnogimi lepimi plažami, med katerimi je bilo nekaj ocenjenih med skupino najlepših na svetu.

Z AVTOM PO OTOKU

Na potovanje nas se je podalo šest, kar je za seboj potegnilo takoj nekoliko več organizacije. Kot prvo je bilo potrebno rezervirati avto za šest oseb. Seveda so pred tem bile še letalske karte, katere za Majorko sploh ni težko dobiti. Nekje od 60€ dalje, če imate srečo. Sicer pa se zelo splača vzeti kar paket prenočišče in letalo. Otok je dovolj majhen, da ni potrebno vsakič iskati prenočišče drugje. Torej, če želite spoznati pristno Majorko, je najboljša izbira za to najem avtomobila ali kolesa, če imate dovolj časa. Majorka je namreč raj za kolesarje. Obstajajo kolesarski vodniki ter dobro označene kolesarske poti. Mi pa smo otok prepotovali z najetim avtom. Tako si zares svoboden. Pelješ se kamor želiš. Prav tako si sam diktiraš tempo, obiščeš lahko še najbolj skrite kotičke, zalive in ni ti potrebno čakati na javni prevoz. Ceste so v večini lepe, le v hribovitem predelu precej ozke. Ponekod celo tako, da smo morali mi ali pa nasproti vozeče vozilo vzratno, da smo lahko nato nadaljevali pot. Na Majorki smo bili v začetku turistične sezone, kar pomeni, da je bila na cestah bistveno manjša gneča kakor pa je v času glavne sezone.

NEOKRNJENA NARAVA

Mnogi si težko predstavljajo, da je glasno opevano nočno življenje Majorke, množice nemških turistov in njeni hotelski kompleksi ob rajskih plažah le delček tega, kar dejansko ponuja otok. Majorka namreč slovi tudi po neokrnjeni naravi, hribih, soteskah, jezerih, jamah… Mediteranska pokrajina daje otoku poseben pečat in ponuja za obiskovalce možnosti za nepozabne izkušnje v okrilju njene narave. Še posebej pa je za večino turistov največji izziv obiskati čudovite peščene plaže, katere so razlog za tako cvetoč turizem tega otoka. Če kje, potem zagotovo na Majorki lahko vsak najde svojo rajsko plažo. Poleg peščenih so na voljo še kamnite, prodnate, takšne povsem obsijane s soncem ali pa obdane z palmami in borovci. Tudi ljubitelji samote pridejo na svoj račun, saj je tam na voljo precej takšnih odmaknjenih, neobljudenih plaž, do katerih je potrebno peš. Do takšnih plaž smo se podajali po poteh v podobi kozjih poti, obdanih z gostim rastjem in le redko so bile poti po ravnini. Najpogosteje je šlo za strma, a razgledna pobočja. A kmalu se je ena izmed takšnih samotnih na videz rajskih plaž spremenila v plažo z gmoto turistov, kateri so tja pripluli s strani morja. Za večino so te plaže dostopne le tako.

Značilnost Majorke so njena nasprotja. Od težko dostopnih samotnih zalivov, rajskih plačljivih plaž, gorskih dolin in gora, neskončnih ravnin, čudovitega podzemlja in še mnogo drugih naravnih zanimivosti. Tako se je na otoku razvilo več vrst turizma. Nekateri se tja podajajo na počitnice, torej ležanje na lepih plažah in razvajanje v odlični ponudbi dobrih hotelov. Potem so tukaj tudi druge skupine obiskovalcev, od strastnih kolesarjev, ki Majorko spoznavajo iz kolesa, do hribolazcev, saj urejenih planinskih poti ne manjka do motoristov, ki prav tako prepotujejo otok in hkrati uživajo na razglednih ovinkastih cestah. Majorka pa privablja tudi ljubitelje jamarstva, saj tam tečejo tudi jamarske odprave. Pa seveda ne smemo pozabiti na vedno bolj odmevno vrsto aktivnosti, zaradi katere je Majorka vedno bolj obiskana. Gre za soteskanje. V soteske se lahko podate organizirano z vodnikom ali pa tudi sami v lastni organizaciji. Na Majorki so poznane čudovite soteske, tako da tovrstni ljubitelji tam zares pridejo na svoj račun. Med najbolj poznanimi in obiskanimi so soteske Na Mora, Sa Fosca, Coanegra.

OBISK ZGODOVINSKIH MEST IN DRUGE AKTIVNOSTI

Prelepa zgodovinska mesta so prav tako razlog za obisk tega mediteranskega otoka. Glavno mesto Palma de Majorka je vsekakor vredna ogleda. V njenem centru se bahači mogočna gotska katedrala iz leta 1601. Poleg katedrale pa je tukaj še mnogo muzejev, galerij in ostalih kulturno – zgodovinskih zanimivosti. Na otoku je še nekaj zgodovinskih mest, katera so vredna ogleda. In prav vsako se ponaša s svojo zanimivo zgodovinsko zgodbo. Vedno več turistov odkriva Valldemosso, zasanjano vasico, polno ozkih tlakovanih uličic. Pročelja fasad krasijo lonci različnih cvetlic in začimb. Na vsakem vogalu se prodajajo tipični izdelki Majorke, od glinenih izdelkov, različnih spominkov, izdelkov izrezlanih iz lesa oljk, izdelkov iz školjk itd. Med spominki se najdejo tudi biseri, saj je Majorka znana po izdelavi biserov, katere izvažajo na različne konce sveta. Zelo zanimiva je tudi vasica imenovana Deia, do katere nimajo urejenega javnega prevoza. Tako se izogibajo masovnemu turizmu. V tej majhni vasici je svoj prostor našlo veliko različnih umetnikov in pisateljev in zato je dobila ime »vas umetnikov«. Vse vasice pa imajo nekaj skupnega. To so nasadi oljk, mandljev in rožičev, kateri so prav nepogrešljivi na Majorki. Svoj pečat na turistih pa pusti tudi Soller, kjer še danes vozi lesen tramvaj in zanj se v času sezone nabere trume turistov, ki se želijo popeljati do pristanišča Porto de Soller ter nazaj. Pristanišče ima pomemben zgodovinski pomen, daj so iz njega izplule ladje, ki so omogočale trgovanje s Francozi in Španci na celini. Danes so tam predvsem jahte in izletniške ladje. Poleg omenjenih zgodovinski mest so vredna ogleda še Inca, Pollenca, Manacor, Capdepera in Santanyi.

OTOŠKE AKTIVNOSTI

Najmlajši na svoj račun pridejo pri pestri ponudbi vodnih in zabaviščih parkov. Med najbolj poznanimi so Marineland, Western Park, Aqualand El Arenal in Hidropark. Ne redko se ob cesti pojavljajo veliki reklamni napisi, ki privabljajo turiste v njihove vodne parke. Na voljo pa so še številne druge raznolike možnosti za šport in zabavo. Od plavanja, smučanja in deskanja na vodi, potapljanja, jadranja, planinarjenja, koncertov, diskotek, obiska enega izmed največjih akvarijev v Evropi, Palma Aquarium. Akvarij smo obiskali tudi sami in bili nadvse navdušeni. Otok sonca pa krasijo tudi iz kamna grajeni mlini na veter, ki so tipični za Balearske otoke. Danes gre le še za turistično atrakcijo, ki je ena izmed najbolj fotografiranih točk na otoku. Mlini so razposajeni po otoku, tako da jih z vožnjo predvsem po ravninskem predelu neredko opazite ob cesti.

RAJ ZA BOGATAŠE

Presenetljivo, da Majorka privablja tudi znane bogataše iz različnih koncev sveta. Kljub masovnemu turizmu, premnogih hotelov, trgovinic, lokalov ob obalah si je nekaj bogatašev tam zgradilo svoje vile in uživajo ob privatnih čudovitih plažah kristalno čistega morja. Med najbolj poznanimi imata tam vsak svojo vilo Michael Douglas in Claudia Schiffler. Michael se je očitno povsem zaljubil v ta otok, saj je v romantični vasici Valldemosa postavil kulturni center. Posnel je film o pokrajini, kjer stoji njegova vila Finca S’Estaca, ki je bila nekoč v lasti habsburškega Hercoga Luisa Salvadorja, ki je leta 1866 do Majorke priplul na svoji ladji Nixe in na otoku odkupil več posesti. Med prvimi turisti na otoku pa je bil tudi sloviti skladatelj Frideric Chopin, ki je najel sobo v samostanu v Valldemossi in prav tukaj napisal nekaj svojih cenjenih del.

HITRO RASTOČ TURIZEM

Turizem na otoku se izredno hitro razvija. Domačini na to dejansko nimajo več velikega vpliva, saj veliki del države dejansko živi od tega. A kljub temu je otoku uspelo obdržati velik del ozemlja takšnega, kot je bil že stoletja. Razgibana, skalnata ter težko dostopna obala ter hribi so ostali nekateri tudi nedotaknjeni. Tako je ostalo precej skritih kotičkov, ko smo jih uporabili za popolno sprostitev. Otok je bil očitno popularen za obiskovalce že v davni zgodovini, čeprav z drugačnim namenom kot danes. Obiskali so ga Feničani, Grki, Kartažani, Rimljani, Mavri, Velika Britanija in prav vsak narod je na njem pustil svoj pečat. Danes se mnogo ostankov različnih prišlekov trži v turistične namene. Danes se turizem na otoku zelo hitro razvija. Na voljo je ogromno turističnih zanimivosti, kamor se vijejo tudi hrume turistov.

VZPON NA DRUGI NAJVIŠJI VRH

Na Majorki smo raziskovali njeno razgibano gorsko pokrajino. Dvanajst kilometrov širok gorski hrbet Sierra de Tramontana je raj za ljubitelje gora. Vmes se mogočno dviga najvišji vrh otoka, imenovan Puig Major (1445 m), na katerem se že od daleč opazi mogočna kupola. Ta je v lasti vojske, katera pa žal prepoveduje vzpon na vrh. Pogosto je želja obiskovalcev povzpeti se na najvišjo točko neke pokrajine, države ali otoka. A to na Majorki žal ni možno. Zato smo se odločili obiskati drugi najvišji vrh, imenovan Massanella (1364 m). Pot je več kot odlično označena. Naše izhodišče je bilo ob bencinski črpalki ob glavni cesti preko Sierra de Tramontana. Večina pohodnikov se na vrh podaja po tej poti. Po slabih treh urah hoje smo stali na razglednem vrhu. Lepo vreme nam je omogočilo, da smo videli daleč na vse strani. Vrh je očitno precej priljubljen med pohodniki, saj nas je bilo na vrhu kar nekaj različnih narodnosti. Ker je vzpon na Massanello precej enostaven, sem gor nesla tudi svojo dvoletno hčerko. Poleg omenjenega vrha pa smo se podali še na nekaj trekingov in sicer v predelih Cap Farrutx, Cap Formentor in Sa Calobra. Majorka slovi tudi po dobro organiziranih pohodnih poteh. Za to obstajajo prav posebej izdani vodniki z opisi različnih poti. Domačini se zavedajo njihove lepe narave, katero dobro izkoriščajo v smislu turizma. Otok je več kot odličen za potovanja z malimi otroci. Varnost, udobje, ponudbe mnogih zabaviščnih parkov za otroke so razlogi, da se tam sreča zelo veliko družin. Ampak naša skupina se je odločila za drugačen način potovanja, saj smo želeli prehoditi delček njihove narave. Moja hčerka, stara nekaj manj kot dve leti ter sin od kolegice, star deset let sta sprejela naravo in aktivnosti v njej, kakor doma. Tega sta namreč že vajena. Da pa je bilo za vsakega nekaj, so med pohodi potrebni daljši počitki, da sta se otroka igrala ali pa čofotala po vodi. Sicer pa prav nikjer ne manjka otroških igral.

JAMARSTVO

Majorka slovi tudi po izredno lepih jamah, premore jih kar preko 200. Kot ljubitelji jamarstva seveda nismo mogli mimo tega, da si ne bi ogledali vsaj eno jamo. Jama Cave of Drach je na nas pustila čudovit vtis. Izredno lepo zasigana jama, v kateri doživiš piko na i, ko po jezeru priplujejo čolnički z glasbeniki. Ob zvokih klavirja in violin v izredno akustični jami je občutek nepopisno lep. Za čudovit razgled na morje ter klife pa se je vredno zapeljati do rta, na katerem stoji svetilnik Cap de Formentor. V smislu narave otok ponuja zelo veliko zanimivosti, ki so vredne ogleda.

Glede na vse, kar otok ponuja, se ni čuditi, da je to najbolj obiskan otok Sredozemlja. Na Majorki vam nikoli ne bo dolgčas, saj tam lahko prav vsak najde nekaj zase. Nekateri otoku pravijo tudi otok sonca in biser Sredozemlja. Dobesedno raj za pohodnike, kolesarje, tiste željnih počitka, rajskih plač, zgodovinskih mest in zabave.