Liechtenstein je kneževina, ki je ujeta med čudovite gore med Švico in Avstrijo. Glavno mesto države je Vaduz, katero je prav tako zelo majhno. V strogem mestnem jedru je na voljo nekaj lokalov ter trgovinic s spominki. Nad mestom se mogočno dviga grad, v katerem že 250 let živijo vladarji Liechtensteina. Do gradu se lahko podate peš ali pa z avtom. Žal pa grad ni odprt za javnost.

Razdalja: Ljubljana – Vaduz: 643 km, 6h in 35 min

Liechtenstein meri le 157 km2 in je ukleščena med Švico in Avstrijo. Država naj bi dobila ime po legendi, nenavadnem bleščečem kamnu, ki ga je izkopal delavec med krčenjem gozda. Kamen, ki se je sveti kot diamant je na prebivalce naredil takšen vtis, da so dolino poimenovali po njem, liechtenstein – kamen, ki se sveti.

Vaduz, glavno mesto Liechtenstena, katerega si lahko ogledate v nekaj urah z vsemi zanimivostmi. Gre za katedralo, mestno hišo, vladno stavbo ter Rdečo hišo. Dobro imajo urejene cone za pešce ter mnogo klopi, kjer si lahko odpočijete. Za otroke pa so na voljo tudi igrala.

Aktivnosti v naravi: Liechtenstein je gorska državica, ki je še posebej popularna za zimske športe (predvsem predela Malbun in Triesenberg). V poletnih mesecih pa je na voljo mnogo gorskih pohodnih poti.

OSTALE ZANIMIVOSTI V DRŽAVI

  • Ruggell – nacionalni park na severu, kjer je dom mnogih ptic, metuljev, zaščitenih vrst ptic. Predel si je najlepše ogledati s kolesom ali peš, saj imajo lepo urejene pohodne in kolesarske poti.
  • Bendern – zgodovinska vasica.
  • Schellenberg – občina, ki se nahaja tik ob Renu, v kateri ja največja posebnost preko 500 let stara kmečka hiša preurejena v muzej.
  • Balzers – v kraju se nahaja spektakularni gotski grad ter lepa cerkev

LIECHTENSTEIN ZA OTROKE

  • Der Walser Sager Weg: gre za tematsko gozdno pot, kjer so ob poti razne lesene figure. Lahko se podate po poti tudi z vozičkom.
  • Neuguthof Adventure Park: majhen avanturistični park za otroke, kjer imajo mini safari, igrala…Park je odprt od aprila do oktobra.
  • Vožnja z mini vlakom: cestni vlakec vozi skozi uličice Vaduza, do gradu, mimo vinogradov. Vožnja traja 35 minut in je odlična izkušnja za otroke. Vlak vozi od aprila do septembra. Vlak vozi od sredine aprila do konec septembra. Cena za eno vožnjo je za odrasle 10,50 CHF, za otroke od 6 do 16 let 5 CHF, z mlajše otroke je brezplačno.
  • Malbun: vožnja z mini avtomobili, igrala in ponudba trampolinov. Od aprila do septembra je na voljo ponudba za otroke za vožnjo z mini avtomobili (od pet do dvanajst let), za ostala igrala ni starostne omejitve.