Lanzarote je eden izmed sedmih Kanarskih otokov, ki leži najbližje celini Afrike. Otok je zaradi svoje razgibanosti ter ugodnega podnebja (temperature pozimi so okoli 20 stopinj, poleti pa tudi do 36 stopinj) turistično precej oblegan. Lanzarote je vulkanskega nastanka, zaradi česar ga mnogi imenujejo tudi ognjeni otok. Podzemne sile pa so še vedno aktivne , na kar nakazujejo zelo vroča tla na nekaterih območjih. Kamorkoli se ozrete, vse nakazuje na to, da tukaj domujejo vulkani. Za boljšo predstavo, kako je otok nastajal, se lahko podate tudi na raziskovanje podzemnega sveta.

Lanzarote premore kar okoli 300 vulkanov na svoji majhni površini (60 x 20 km). Majhni vulkani, ki se kar vrstijo eden za drugim ne dosegajo visoke nadmorske višine. Najvišji meri 671 metrov. Vulkani predstavljajo tako na površju kot pod površjem nenavadno lepoto otoka. Pokrajina je zelo slikovita, kar se najbolj opazi v naravnem parku Timanfaya.

Otok Lanzarote je dobil ime po pomorščaku Malloccellu Lancelottiju, ki naj bi zavzel otok v 14. stoletju. Za Lanzarote zadošča, če si vzamete teden dni časa, saj boste lahko videli dejansko vse glavne zanimivosti. Poleg znanih plaž otok ponuja še mnogo drugih zanimivosti v notranjosti otoka.

PLAŽE

Lanzarote nudi mnogo čudovitih plaž, med katerimi najbolj slovita Playa del Carmen in Playa Blanca. Če si zaželite nekoliko več miru, je zelo zanimiva plaža Papagayo pod strmimi stenami zaliva, plaža La Caleta de Famara, ki leži na skrajnem severu otoka ter plaža Costa Teguise na vzhodnem delu otoka. Za hrabre je možno kopanje čez vso leto. Pozimi se temperatura oceana redko dvigne nad 18 stopinj, v poletnih mesecih pa je za nekaj stopinj topleje.

ZANIMIVA ARHITEKTURA OTOKA LANZAROTE

Z malo sreče si boste lahko najeli tradicionalno hiško v najem, predvsem v času izven poletnih počitnic. Lanzarote je namreč oblegan s strani Angležev, kateri tam na veliko kopujejo hiške. V poletnih mesecih se mnogi za dlje časa »preselijo« na otok, v preostalih mesecih v letu pa hiške oddajajo v najem. Zasluga za tako zanimivo urbanistično podobo otoka gre domačemu arhitektu, kiparju in slikarju Cesarju Manriqeju. Domačini so ponosni nanj in iz šale rečejo, da je on ustvaril Lanzarote. Za otok je po zaslugi omenjenega cesarja tradicionalna nizka gradnja hiš, bela barva z zelenimi ali modrimi okni in vrati ter tipično čebulasto oblikovanimi dimniki.

PARK TIMANFAYA

Največja atrakcija otoka je naravni park Timanfaya, ki se nahaja na najbolj razgibanem delu otoka, imenovanem Ognjene gore (Montanas del Fuego). Park je pod Unescovo zaščito in si ga je možno ogledati le vodeno, iz hrbta kamele ali pa z vodenim ogledom z avtobusom. Na tem območju si lahko ogledate mnogo ugaslih vulkanov. Zadnji izbruh je bil v 18. stoletju. Izbruh je bil tako močan, da je kar petino otoka prekrila lava ter vulkanski pepel. Tla so še danes zelo vroča. Ravno v parku Timanfaya temperatura zemlje 10 metrov pod površjem dosega do 600 stopinj. Na organiziranem ogledu parka boste imeli občutek, kot da ste na luni.

JAMA CUEVA DE LOS VERDES

V prevodu pomeni Cueva de los Verdes »Jama zelenih«. Gre za eno pomembnejših atrakcij na otoku. Pred cca 3000 leti so jamo ustvarili tokovi lave iz bližnjega ognjenika Monte Corona, ki so tekli proti morju. Ko se je lava ohlajala, je na tokovih začela nastajati trdna skorja ter prazni rovi. Na cca dvajsetih mestih se je strop rovov sesul, tako da ima jama danes več vhodov. Jama je na kopnem dolga okoli 6 km, 1,5 kilometra pa sega tudi pod morje. Od tega sta danes dobra dva kilometra odprta za obiskovalce. Jama se je v turistične namene prvič začela uporablja leta 1960. Največja posebnost v jami je kristalno čisto jezero, ki zaradi osvetlitve daje občutek, da gre za globok prepad in ne za jezero. Zgodovina jame pa v sebi skriva še eno zanimivost. V preteklih stoletjih je za domačine predstavljala skrivališče pred pirati ter lovci na sužnje. Vredna ogleda pa je tudi vodna jama, Jameos del Aqua. Sama jama Jameos del Aqua ni nič posebnega, največjo posebnost ji daje lepo urejena laguna s turkizno obarvanim dnom ter belim obrežjem.

OSTALE ZANIMIVOSTI NA OTOKU

Poleg lepih plaž je na otoku vredno obiskati še ducat drugih zanimivosti. Zelo privlačna razgledna točka Mirador del Rio na severu otoka privablja gruče turistov. Razgled, ki je dih jemajoč sega daleč v odprto morje ter na sosednji otok Isla Graciosa. Med potjo proti razgledni točki se nahaja vrt kaktusov (Jardin de Cactus), ki je prav tako zanimiv. V velikem vrtu je nasajenih na veliko vrst kaktusov, tudi takšnih, ki jih boste nedvomno videli prvič v življenju. Kljub temu, da je na otoku dokaj malo rastlin, na severnem delu pridelujejo zelenjavo, od tega največ krompirja ter vina. Znani so po posebnih vinogradih ter okusnem vinu. Zaradi tamkajšnjega podnebja so razvili svojevrstno vinogradništvo. Uspeli so razviti priznano vrsto vina malvazijo, katero danes zelo uspešno izvažajo v tujino. Vino je zelo okusno, še bolj posebni za turiste pa so njihovi vinogradi. V zemljo izkopani lijaki, v sredini katerega je nasajena trta. Oblika lijak pripomore k zadostni vlagi. Da pa trto zaščitijo pred vetrovi, okoli lijaka naredijo polkrožni kamniti zid.

Z OTROKI PO OTOKU LANZAROTE

Otok nudi mnogo zanimivosti tudi za otroke. Z otroki si lahko ogledate vse zanimivosti, tako od jam, naravnega parka, vinogradov, razglednih točk itd. Nedvomno pa bodo otroki najbolj uživali na plažah, akvariju, ranču Texas ter Aquaparku Costa Teguise. Otok Lanzarote je zelo varen, tako da lahko z otroki brez skrbi pohajate naokoli ter raziskujete otok.

Lanzarote za obiskovalce poleg zanimivega podzemlja in z na videz mesečne pokrajine nudi še mnogo več. Razgledne točke, kristalno čisto morje, mogočne valove za surferje, vrtove kaktusov, lepe plaže…skratka, otok vreden obiska ter oddaljen le štiri ure z letalom.