Gora Ivanščica je s svojimi 1061 metri višine ter dolžine grebena kar 27 km največja gora v severni Hrvaški. Z vrha se razprostira lep razgled z razglednega stolpa, sicer pa je gora precej poraščena. Tik pod vrhom se nahaja priljubljena planinska koča imenovana Pasarićev dom. Sicer pa je na celotnem 27 kilometrskem grebenu Ivanščice še več planinskih koč.

Dostop do izhodišča, Prigorec:

Ljubljana – Prigorec:

Razdalja: 177 km

Čas vožnje: 2 h 15 min

Maribor – Prigorec:

Razdalja: 99 km

Čas vožnje: 1 h 10 min

Koordinate izhodišča, Prigorec: 46.196932°N / 16.138752°E

Ivanščica

Opis pohodne poti na Ivanščico:

Izhodišče: Prigorec

Nadmorska višina izhodišča: 396 m

Nadmorska višina Ivanščice: 1061 m

Višinska razlika: 665 m

Čas hoje: 1 h 30 min

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo, ko ni snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Ivanščica

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo proti Mariboru. Tik pred Mariborom se usmerimo na avtocesto v smeri Hrvaške, Ptuja. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Hrvaške, Ptuja. V obeh primerih se peljemo do mejnega prehoda Gruškovje / Macelj. Nato avtocesto zapustimo na prvem odcepu za mejo za smer Varaždin. Peljemo se mimo Trakoščana, Bednja, Lepoglava in prispemo v Ivanec. V kraju Ivanec, v križišču s semaforjem skrenemo desno in se peljemo po cesti, ki se vzpenja proti vasi Prigorec. Zapeljemo se skozi vas Prigorec in malo za vasjo prispemo do velikega parkirišča, kjer parkiramo.

OPIS POHODNE POTI NA IVANŠČICO

Ko parkiramo na velikem parkirišču, se vrnemo nazaj do vasi, do zadnjega križišča, kjer opazimo planinske smerokaze. Sledimo smerokazom, kater nas vodijo iz vasi na kolovoz, ki se začne strmo vzpenjati. V nadaljevanju je pot na nekaterih delih v dežju nevarna za zdrs. Ponekod so v ovinkih v pomoč lesene stopnice. Višje prispemo do razgledne točke, kjer pa se pot za krajši čas nekoliko poleže. Nato prispemo do bolj skalnatega predela in višje ponovno do bolj strmega dela. Opazili bomo razpotje, kjer se lahko podamo na vrh imenovan Konj ali pa ta vrh obidemo. Če se podamo na vrh Konj, gre pot čez njega, tako da se ni potrebno vračati nazaj na prej prehojeno pot. V čisto zgornjem delu, bomo prišli do gozdne ceste, kje je tudi rampa in velika tabla z napisom Ivanščica. Rampo obidemo in po nekaj minutah hoje prispemo do planinske koče Pasarićev dom ter razglednega stolpa.

IVANŠČICA ZA OTROKE

Pohod

Pohod ni zahteven, le v nekaterih predelih je v primeru dežja ali mokrih tal nevarnost zdrsa. Je pa pohod precej dolg in strm, zato je primeren za otroke z dovolj kondicije in tiste otroke, ki so vajeni dolgih planinski pohodov.

Planinska koča Pasarićev dom

Planinska koča je odprta med vikendom (od petka popoldan do nedelje zvečer). Nudijo odlično hrano, pijačo ter prenočišča.

Razgledni stolp

Na vrhu Ivanščice, ne daleč od planinske koče stoji razgledni stolp, s katerega je lep razgled. Razgledni stolp je zelo zanimiv tudi otrokom.

Informacijske table

Na vrhu je več informacijskih tabel, kjer se lahko tako otroci kot ostali poučimo o rastlinstvu in živalstvu na Ivanščici.

Podaljšanje izleta v Varaždin

Priporočamo podaljšanje izleta v Varaždin, kjer je še mnogo zanimivosti za oglede.