Varaždin je mesto z mnogo zanimivostmi, ki ga je vredno obiskati in raziskovati. V mestu najbolj izstopa čudovit grad in staro mestno jedro ter ne daleč od centra tudi zelo posebno pokopališče.

Dostop:

Ljubljana – Varaždin:

Razdalja: 182 km

Čas vožnje: 2 h 20 min

Maribor – Varaždin:

Razdalja: 74 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Koordinate parkirišča v centru: 46.310351°N / 16.337551°E

Varaždin

OPIS DOSTOPA

Iz Ljubljane se peljemo po Štajerski cesti v smeri Maribora. Tik pred Mariborom skrenemo desno proti Ptuju. V to smer se peljemo tudi iz Maribora. Avtocesto nato zapustimo na izvozu za Ptuj, Varaždin. Peljemo se proti Ptuju, čez Puhov most ter nato sledimo oznakam za Varaždin. Od Ptuja do mejnega prehoda imamo cca 20 minut vožnje. Ko prispemo čez mejo, se peljemo ves čas naravnost proti Varaždinu. V Varaždinu lahko parkiramo v bližini centra. Na voljo je več parkirišč.

KAJ SI OGLEDATI

Stari grad

Stari grad je zaradi svoje lege v strogem centru in zelenice naokoli (pozimi se le ta spremeni v drsališče) prava atrakcija za obiskovalce. Prve omemba gradu segajo v 12.stoletje. Čez leta so grad dopolnjevali, spreminjali, okoli njega je bil mogočen jarek z vodo. Tam je danes zelenica. V gradu je danes sedež mestnega muzeja Varaždin, kjer si lahko zgodovino mesta ogledamo v 40 muzejskih prostorih. Okoli gradu priporočamo sprehod po Strossmayerjevim sprehajališčem, od koder je lep razgled na grad in mesto.

Staro mestno jedro

V starem mestnem jedru si lahko ogledamo več zanimivosti ali pa si privoščimo odlično hrano ali pijačo v enem izmed mnogih prikupnih lokalov. Ob sprehodu skozi mesto bomo nad vhodi v obrtniške dejavnosti opazili cimere. Gre za reklamno ploščad v obliki figure. Te ploščadi so označevale obrtno dejavnost. Ne smemo spregledati baročne palače, med katerimi so palača Sermage, palača Herzer in palača Varaždinske županije. Za ljubitelje sakralne dediščine pa je na voljo več cerkva. Najbolj poznana je katedrala. Največ dogajanj pa se običajno izvaja na glavnem mestnem trgu kralja Tomislava, kjer je tudi mestna hiša.

Varaždinsko pokopališče

Varaždinsko pokopališče je vredno ogleda zaradi preko sto let starih cipres, katerih naj bi bilo kar okoli 7000. Poleg cipres pa tam raste še mnogo drugih vrst rastlin. Po pokopališču priporočamo sprehod, saj mu mogočne ciprese dajejo res poseben pečat.

Ostali ogledi

Priporočamo še ogled muzeja angelov, mestno tržnico.

VARAŽDIN ZA OTROKE

Varaždin imenujejo tudi »Grad Varaždin, prijatelj djece«. Mesto je prijazno tudi otrokom, še posebej v času Božičnih praznikov. Poskrbijo za mnogo zanimivosti za otroke.

Ogledi

Ogledi Varaždinskih atrakcij so zanimive tudi za otroke. Še posebej grad in sprehod okoli njega.

Igrala

V mestu ne manjka igral za otroke. Le te najdemo na več različnih lokacijah. Domačini pa z veseljem povedo, kjer se igrala nahajajo.