Naša zahodna soseda, Italija, je pogosto na seznamu Slovencev, ko gre za izlete, dopust, potovanje. Italija je kar za 15-krat večja od Slovenije in temu primerljivo nudi tudi toliko več zanimivosti. Od lepih plaž, gora, skoraj nešteto zgodovinskih atrakcij, odlične kulinarike, glasbe in še mnogo česa. Na potovanju smo spoznali veliko tega ter poleg Italije še dve majhni državi, San Marino in Vatikan.

Zaščitena naravna območja

Parco Regionale Veneto del Delta del Po

Italija ima veliko naravnih parkov in rezervatov, ki so pod zaščito. Mnogo jih je turistično zanimivih in nedaleč od Benetk se nahaja eden, ki je zagotovo vreden obiska ter primeren tudi za enodnevni izlet ali za postanek med potjo proti jugu. Gre za regijski park, Parco Regionale Veneto del Delta del Po, ki je od leta 1999 del Unescove svetovne dediščine. Čudovita narava tik ob morju, ki si jo lahko obiskovalci ogledamo med sprehodom po lepo urejenih lesenih poteh ter vzponom na razgledni stolp.

Spiaggia di Casteldimezzo

Ob potovanju po vzhodni obali Italije, nedaleč južneje od San Marina, se splača obiskati lepo plažo, ki pa je dostopna samo peš. Spiaggia di Casteldimezzo je plaža pod mogočnimi klifi, do katere je približno pol ure hoje. Četudi je povratek nazaj v vročih poletnih dneh lahko precej naporen, nam pot poplača s čudovitimi razgledi. Celotno območje je zaščiteno in spada pod naravni park, imenovan Parco Naturale Monte San Bartolo. Strma pobočja, klifi, so danes poraščeni z zelenjem, do petdesetih let 20. stoletja pa so bila s strani kmetov obdelana vse do morja.

Spiaggia delle Due Sorelle

Za najlepšo italijansko plažo 2019 je bila izbrana Spiaggia delle Due Sorelle (Plaža dveh sester). Plaža je dostopna z ladjo, občasno tudi peš (odvisno od poti, ki zahteva približno 1uro hoje in je zaradi padajočega kamenja pogosto zaprta). Mogočni klifi, osameli mogočni skali (po njima je plaža dobila ime) ter kristalno čista voda so razlogi, zaradi katerih se plažo zares splača obiskati. Območje najlepše plaže leta 2019 spada pod Parco Naturale Regionale del Conero, ki pa poleg čudovitega obalnega pasu obsega tudi bujno divjo floro.

Parko nacionale del Gargano

Parko nacionale del Gargano, ki se nahaja v južnem delu Italije, ob Jadranskem morju, obiskovalcem nudi čudovite plaže s kristalno čisto vodo, klife ter neobičajne strukture skal. Ob morju se namreč nahajajo različni naravni loki, mostovi in osamelci – največji, okrog katerega se nahaja peščena plaža leži ob mestu Vieste. Prava paša za oči.

Apenini

Apenini so gorska veriga, ki poteka vzdolž Apeninskega polotoka v Italiji. Gorovje je dolgo 1200 km. Obiskovalcem nudi mnogo možnosti za potovanje, izlete, pohode, kolesarske ture, plezanje, jamarstvo itd. Na Apeninih je veliko čudovitih predelov, ki se jih splača obiskati.

Monti Sibillini

V spomladanskem času ter prvem delu poletja se še posebej splača obiskati Monti Sibillini. Predvsem v predelu majhne vasice Castelluccio v osrčju Monti Sibillinov, ki je bila med drugimi v tem predelu žrtev hudih potresov (močne posledice so vidne še danes) se ponaša s cvetočimi travniki. Tam namreč cveti leča, mak in še mnogo drugih cvetlic. Ta del je pravi raj za ustvariti čudovite fotografije.

Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga, Parco Naturale Regionale Sirente – Velino ter National Park of Abruzzo

Ob potovanju proti jugu je čudovito tudi čez zaščitena hribovska območja, Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga, Parco Naturale Regionale Sirente – Velino ter National Park of Abruzzo. V Parco Naturale Regionale Sirente – Velino se nahaja čudovita soteska Celano Gorges. Lepa soteska, ki navdušuje nad svojo globino in ozkimi prehodi. Piko na i pa daje v tem delu gorsko jezerce v Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga, ki se nahaja nekaj km pred smučiščem. Za daljši postanek pa se je smiselno ustaviti ob jezeru Lago di Barrea, kjer je ob zgodovinskem mestecu Barrea kristalno čisto jezero, odlično tudi za kopanje.

San Marino

San Marino je ena najmanjših (61 kvadratnih kilometrov) držav sveta in jo v celoti obdaja Italija. Celotna država je brezcarinsko območje, kar pomeni, da so cene tu veliko bolj ugodne. Ogled San Marina je še posebej zanimiv, če se na greben vzpetine Titano (739 m), na kateri stoji del San Marina, s tremi opazovalnimi stolpi, obzidjem in starim mestnim jedrom vred, podamo z gondolo. Stolpi so nekoč služili kot obramba, opazovalnica ter tudi kot zapori. Danes pa so glavna turistična atrakcija, kjer obiskovalci uživamo ob lepih razgledih.

Bari, Polignano a Mare, Alberobello

Bari je poznano mesto ob obali, ki se ponaša s svojo velikostjo ter zgodovinskim mestnim jedrom. Še lepša pa so mesteca v njegovi okolici. Mestece Polignano a Mare stoji na mogočnem klifu ter se ponaša z ogleda vredno mestno plažo v centru. Zajeda v klif je ustvarila lepo in zanimivo plažo, kjer si je nujno vzeti čas za kopanje. Zagotovo najlepše mestece v tem okolišu je Alberobello, ki slovi po posebnem načinu gradnje hiš, ki jih imenujejo »trulliji«. Hiške so grajene iz kamenja, od temeljev do strehe, stene so bele, strehe pa sive. Alberobello je res potrebno doživeti, se sprehoditi po ulicah ter si privoščiti pijačo v kateri izmed lokalnih gostiln.

Pompeji, vulkan Vezuv

Svetovno znane Pompeji je vredno videti vsaj enkrat. Nekoč mogočno mesto je leta 79 pod seboj pokopal vulkan Vezuv, ki se dviga nad njim. Za ogled si je smiselno vzeti ves dan, saj je območje zelo veliko. Pokukati se da namreč v mnogo ulic, hiš ter ostalih zgradb ter vsaj delno dobiti občutek življenja, ki je včasih potekalo tukaj. Kruti vulkan Vezuv, ki je pod seboj poleg Pompejev pokopal še nekaj drugih mest, se lepo vidi v ozadju. Še lepši pa je razgled z njegovega vrha, do katerega se je potrebno podati peš. Z avtom ali avtobusom se da pripeljati precej visoko, a kljub temu je zadnje slabe pol ure potrebno prehoditi. Ves čas pa se s poti razprostirajo čudoviti razgledi.

Rim in Vatikan

Rim, glavno, največje mesto in običajno poln turistov je bil to poletje, v času korone, povsem drugačen. Ogled smo si torej privoščili ravno pravi čas. V Vatikanu se je sprehajalo le nekaj ljudi, v vrstah smo čakali le nekaj minut, in še to zaradi strogih ukrepov zaradi virusa. Nekaj lepot Rima smo si ogledali kar iz avtomobila, ker nam vožnja po Rimu ni delala nobenih problemov. Mesto in najmanjša državica na svetu, Vatikan, za katera si je potrebno vzeti več dni, sta nam že v enem dnevu postregla z nekaj svojimi lepotami. V prvi vrsti je to Vatikan ter vzpon na kupolo cerkve sv. Petra. Nepopisno lep razgled na gromozansko mesto se razprostira ravno z vrha kupole.

Toskana

V južnem delu Toskane se nahajajo najverjetneje ene najbolj posebnih naravnih toplic na svetu. Saturnia je ime tiste, ki je največja, najlepša ter z največ vode. Voda je kristalno čista in ki teče po stopničastih kamnitih terasah. Vstop je brezplačen.

Potovanje po podeželju Toskane pa zagotovo očara še tako zahtevne popotnike. Mogočne ciprese, samotne domačije, oljčni nasadi, skratka ena sama čudovita pokrajina vse povprek. Splača se vstaviti v San Gimignanu. Mesto kar izžareva zgodovino in z mogočnimi stolpi obiskovalce privablja že od daleč. Piko na i potovanju po Toskani pa doda še en stolp, poševen stolp v Pisi, kjer se popotniki še kako radi fotografiramo.