Iški morost je naravni rezervat v Krajinskem parku Ljubljansko barje. Naravni rezervat je posvečen ohranjanju naravnega okolja mokrotnih travnikov. Pohod po 1300 metrov dolgi Koščevi učni poti (poimenovani po redki vrsti ptic, koscu) je zanimiv zaradi lepe narave ter opazovanja ptic. S pomočjo učnih tabel izvemo mnog o zanimivega ter poučnega.

Dostop do izhodišča:

Ljubljana – začetek Koščeve poti:

Razdalja: 11 km

Čas vožnje: 18 min

Maribor – začetek Koščeve poti:

Razdalja: 134 km

Čas vožnje: 1 h 35 min

Koordinate izhodišča: 45.98002°N / 14.47823°E

Iški morost

Opis Koščeve učne poti:

Izhodišče: Koščeva pot se prične ob vstopni informacijski tabli pri mostu čez reko Iško, na cesti med Črno vasjo in Brestom.

Čas hoje: 1 h 30 min (v obe smeri)

Dolžina poti: v eno smer 1300 m, vračamo se po isti poti

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 3 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. Ni primerno za vozičke.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo, ko ni preveč snega in ob lepem vremenu.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Pot je označena z učnimi tablami

Reka Iška

OPIS DOSTOPA DO IZHODIŠČA

Iz Ljubljane se peljemo do Ljubljane. Nato pot nadaljujemo po južni obvoznici, kjer opazimo odcep za Ig. Tam zapustimo avtocesto. Ko prispemo do prvega križišča s semaforjem, se peljemo naravnost. Po ravni dolgi cesti se peljemo 4,3 km, na kar skrenemo levo na makadamsko cesto in se peljemo ob reki Iški. Nato bomo opazili na levi strani vstopno točko v Iški morost. Tam stoji informacijska tabla. Parkiramo nekje ob cesti.

OPIS KOŠČEVE UČNE POTI

Ko parkiramo, se podamo po poti ob reki Iški. Na učni poti je več informacijskih tabel, kjer izvemo mnogo zanimivega o tem območju. Lahko se podamo le po delu poti, kjer so lesene brvi in je v eno smer 400 metrov ali pa po celotni poti, kjer je v eno smer 1300 metrov. Vračamo se po isti poti.

KOŠČEVA UČNA POT IN LJUBLJANSKO BARJE ZA OTROKE

Pohod

Pohod po Koščevi učni poti je enostaven in primeren tudi za majhne otroke. Krajši sel poti lahko prehodijo že dvoletniki. Za daljši del poti pa priporočamo nepremočljivo obutev, saj je precej močvirnato.

Zanimivosti na učni poti

Pot nas vodi po lepi naravi, kjer lahko opazujemo ptice in se s pomočjo učnih tabel mnogo zanimivega naučimo. Za otroke pa je zelo zanimivo tudi igranje ob reki Iški.

Igrala

Priporočamo, da se zapeljete do igral, ki se nahajajo v bližini in tako otrokom popestrite izlet. Igrala se nahajajo v centru Notranjih Goric in do njih od Iškega morosta potrebujemo cca 10 minut vožnje. Koordinate igral: 45.98934°N / 14.40256.

Močvirski tulipan

V spomladanskem času lahko marsikje na travnikih Ljubljanskega barja občudujemo čudovit močvirski tulipan.

Pot močvirskih škratov na Mali plac

Zanimiva učna pot za otroke, o kateri pa izveste več na povezavi: POT MOČVIRSKIH ŠKRATOV NA MALI PLAC.

Ostale zanimivosti v okolici

Med dostopom do Iškega morosta priporočamo postanek ob zanimivi cerkvi, tik ob cesti. Cerkev sv. Mihaela je zanimiva predvsem zaradi njene posebne zunanjosti. Priporočamo pa tudi izlet v Iški vintgar, na Krim, do jezera v Podpeči, do izvira Ljubljanice, Bistre.