Pot močvirskih škratov na Mali plac je pravljično-doživljajska pot, še posebej zanimiva za otroke. Na označeni krožno poti spoznamo veliko zanimivega o značilnostih kraja, se urimo v gibalnih spretnostih in v knjižico zbiramo štampiljke ter simbole. Na poti srečamo mnogo zanimivih skulptur in s pomočjo zgodb v knjižici izvemo še več zanimivosti.

Dostop do izhodišča, Športni park Bevke:

Ljubljana – Bevke:

Razdalja: 16 km

Čas vožnje: 25 min

Maribor – Bevke:

Razdalja: 144 km

Čas vožnje: 1 h 30 min

Koordinate Športnega parka v Bevkah: 45.989480°N / 14.362523°E

Pot močvirskih škratov na Mali plac

Opis poti Pot močvirskih škratov na Mali plac:

Čas hoje: cca 2 h

Dolžina poti: 3,2 km

Višinska razlika na poti: 96 m

Primerno za: družine z majhnimi otroki, primerno za samostojno hojo otrok od cca 3 let naprej (del poti lahko prehodijo tudi dvoletniki) ter tudi vse ostalo.

Vozički: ni primerno za vozičke.

Primeren čas: vsi letni časi. Priporočamo ob lepem vremenu in ko ni preveč snega, da lahko vidimo vse skulpture.

Kako na ogled: v lokalu pri Športnem parku Bevke lahko kupimo knjižico, v katero zbiramo štampiljke ter vpisujemo simbole. Če je športni park zaprt, pokličemo na telefonsko številko: 051398843 in nam jo pripeljejo. Cena knjižice je 5 eur.

Več o pravljično-doživljajski transverzali po Sloveniji: https://skrateljc.wordpress.com/transverzala/

Pot močvirskih škratov na Mali plac

OPIS DOSTOPA DO ŠPORTNEGA PARKA V BEVKAH

Iz Maribora se zapeljemo do Ljubljane, od koder nadaljujemo z vožnjo proti Primorski, a le do prvega izvoza. Izberemo namreč izvoz za Brezovico, ter se peljemo po regionalni cesti v smeri Primorske. Peljemo se mimo Brezovice, Lukovice pri Brezovici, Dragomer in kmalu za tem opazimo v levo odcep za Bevke. Skrenemo levo ter kmalu prispemo v Bevke, kjer nato sledimo oznakam za Športni park Bevke. Tam parkiramo na urejenem parkirišču.

OPIS POTI MOČVIRSKIH ŠKRATOV NA MALI PLAC

Pot je lepo označena, a kljub temu priporočamo nakup knjižice, ker nam je na poti v veliko pomoč. V knjižici je zemljevid, tako da pri vsaki skulpturi točno vemo, kje se nahajamo. Med potjo so tudi lesene klopi in mize, kjer si lahko vzamemo čas za počitek in malico. Pot je krožna, tako da se vrnemo nazaj na mesto izhodišča.

POT MOČVIRSKIH ŠKRATOV NA MALI PLAC ZA OTROKE

Pohod

Pohod je primeren že za zelo male otroke, saj je pot enostavna, zanimiva in pa ne zahteva veliko višinske razlike.

Zanimivosti na poti

Priporočamo nakup knjižice, katera je za otroke še dodatna motivacija na poti. Ob nakupu knjižice prejmemo tudi manjšo nagrado, ki jo predamo otrokom ob koncu poti, ko izpolnijo knjižico. Mi smo podarili zanimiv magnetek, ki že krasi naš hladilnik.

Počitek in malica na poti

Na prijetni jasi so lesene klopi in mize, kjer priporočamo počitek in malico.

Igrala

Na športnem parku v Bevkah so zanimiva igrala, kjer je naš začetek in konec poti.