Egger Alm in Dellacher Alm sta planšarski vasici, kjer na videz življenje še vedno poteka kot nekoč. Pašniki polni krav in konjev, ki se prosto sprehajajo naokoli. Domačini pridelujejo sir in tam živijo zelo preprosto življenje. Vasici sta odlični točki za počitek, sprehod v naravo ter izhodišče za pohode.

Dostop do Egger Alm:

Ljubljana – Egger Alm:

Razdalja: 152 km

Čas vožnje: 2 h

Maribor – Egger Alm:

Razdalja: 225 km

Čas vožnje: 3 h 10 min

Koordinate Egger Alm: 46.585753°N / 13.380248°E

Egger Alm

DOSTOP

Iz Ljubljane se peljemo po Gorenjski avtocesti, skozi Karavanški tunel do Beljaka (Villach), kjer skrenemo levo v smeri Italiji. Avtocesto zapustimo na izvozu za Hermagor. Peljemo se v smeri Hermagora, kjer opazimo smerokaze za Nassfeld. Malo pred Nassfeldom opazimo levo odcep za Egger Alm. Skrenemo levo ter sledimo oznakam. Po serpentinasti strmi cesti prispemo do planšarske vasice Egger Alm. Le malo naprej pa je še druga vas Dellacher Alm.

Iz Maribora se peljemo po Dravski dolini do Dravograda ter dalje do mejnega prehoda Vič. Nato se peljemo po regionalni cesti v smeri Celovca (Klagenfurt), in prispemo do avtoceste. Sledimo avtocesti mimo Celovca, Beljaka v smeri Italije. Avtocesto zapustimo na izvozu za Hermagor. Peljemo se v smeri Hermagora, kjer opazimo smerokaze za Nassfeld. Malo pred Nassfeldom opazimo levo odcep za Egger Alm. Skrenemo levo ter sledimo oznakam. Po serpentinasti strmi cesti prispemo do planšarske vasice Egger Alm. Le malo naprej pa je še druga vas Dellacher Alm.

EGGER ALM IN DELLACHER ALM

Obe planšarski vasici sta zelo zanimivi za ogled. Ohranili sta svoj prvoten izgled, kar njima daje poseben čar. Lesene hišice so zelo lepo urejene. Mnoge izmed njih je možno najeti. Za obe vasici lahko rečemo, da gre za etnološki muzej na prostem. V vasicah pridelujejo odličen domači sir.

EGGER ALM IN DELLACHER ALM ZA OTROKE

Sprehod po vasicah

Sprehod po eni in drugi vasici je zelo zanimiv, saj so lesene hišice tako lepo urejene, ponekod celo kičaste, da pritegnejo tudi najmlajše. Tik na vasico Egger Alm stoji cerkvica, od katere je lep razgled na planšarske hišice.

Gostinska ponudba z igrali

V centru vasice Egger Alm sta dve domači gostilni z igrali.

Pohod od ene do druge vasice

Pohod z otroki od ene do druge vasice traja slabo uro in vodi mimo jezera. Ob jezeru je običajno polno krav s telički ter konjev. Ob jezeru so tudi lesene klopi za počitek.

IZHODIŠČE ZA POLUDNIK

V Egger Alm (1422 m) je izhodišče za vrh Poludnik (1999 m). Pot na vrh, ki je v tem predelu najvišji, je enostavna. Lahko se naredi tudi krožna pot preko nekaj metrov višje ležeče planšarske vasice Poludniger Alm.

KOLESARJENJE

Čez planšarske vasice vodi krožna kolesarska pot.

AKTIVNOSTI V BLIŽINI

Priporočamo izlet v NASSFELD.