Dolina reke Dragonje velja za eno lepših naravnih znamenitosti v slovenski Istri. Dolžina reke Dragonje je okoli 30 km. Mejna reka tele med Slovenijo in Hrvaško ter se izliva v Jadransko morje. Posebnost reke Dragonje je, da nima stalnega izvira, temveč več manjših izvirčkov. Reka je skupaj s svojimi pritoki ustvarila mnogo naravnih lepot. Tako si lahko v njeni dolini ogledamo slapove, slapiče, meandre, tolmune, spodmole. Legenda pravi, da naj bi reka Dragonja dobila ime iz italijanske besede »drago«, kar pomeni zmaj, saj se reka vije kot zmaj. Spodnji del doline, tik pred morjem je reka izoblikovala v ravnino. Tam se danes nahajajo Sečoveljske soline.

Dostop do Dragonje

Ljubljana – Dragonja:

Razdalja: 121 km

Čas vožnje: 1 h 20 min

Maribor – Dragonja:

Razdalja: 247 km

Čas vožnje: 2 h 30 min

Koordinate Dragonje: 45.464951°N / 13.622332°E

Reka Dragonja

Kako na ogled doline Dragonje:

Izhodišče: Dragonja (lahko se zapeljemo tudi višje ali pa čez vso dolino in se ustavimo ob zanimivih točkah ter se do njih podamo peš)

Nadmorska višina izhodišča: 33 m

Čas hoje: iz Dragonje je cca 3 h krožna tura ali pa če se vrnemo po isti poti nazaj. Velik del poti poteka po cesti.

Primerno za: otroke za samostojno hojo od cca 5 let naprej, za starše z nosilkami ali nahrbtniki za nošenje otrok. V kolikor se odločimo za krajši pohod, je primerno tudi za mlajše otroke. Za vozičke je primerno po cesti, tako da lahko dele ob cesti raziskujemo tudi z vozički.

Primeren čas: za pohod z majhnimi otroki priporočamo spomladi, jeseni, lahko tudi pozimi. Poleti zna biti zelo vroče in pa reka pogosto povsem presahne.

Oprema: običajna pohodniška oprema

Nekaj poti in kolesarskih poti je označenih. Sicer pa se je težko izgubiti, saj ves čas v dolini sledimo reki. Lahko pa se zapeljemo, kolesarimo ali sprehodimo vse do Briča (vinorodni predel nad dolino), kjer je lep razgled. Koordinate Briča: 45.463196°N / 13.751237°E.

Dodaten ogled: priporočamo, da se podate tudi do najvišjega slapu v tem predelu, slap pod Trebešami. Koordinate slapu: 45.469749°N / 13.860676°E. Izhodišče je v vasi Trebeše (tik pred vasjo je kolovoz, ki vodi desno navzdol. Sledimo kolovozu in modro – rdečim oznakam. Do slapu je cca 10 minut). Koordinate vasi Trebeše: 45.472116°N / 13.856949°E.

Slap pod Trebešami

OPIS DOSTOPA DO DRAGONJE

Iz Ljubljane in Maribora se peljemo naprej od Ljubljane po Primorski avtocesti. Peljemo se do Kopra, kjer izberemo izvoz za Hrvaško, torej gledamo oznake za Pulo, Poreč. Nato se ves čas peljemo po cesti v smeri Hrvaške, dokler ne pridemo do kraja Dragonja. Od Kopra do Dragonje je 14 km. Lahko pa se peljemo tudi po cesti mimo Izole, Portoroža, Lucije in tik pred mejnim prehodom skrenemo levo ter prispelo v kraj Dragonja.

DOLINA DRAGONJE IN SLAP POD TREBEŠAMI ZA OTROKE

Pohod / kolesarjenje

Priporočamo, da se za mlajše otroke izbere krajša pot. Torej se zapeljemo nekoliko naprej po dolini in parkiramo nekje ob cesti. Nato se podamo peš ali pa s kolesom na raziskovanje lepe doline.

Raziskovanje doline

Dolino Dragonje lahko raziskujemo poljubno, se ustavimo ob tolmunčkih, slapičih, slapovih, kjer nam je všeč. Če se podamo čez celotno dolino, bomo vmes lahko videli tudi nekaj mlinov.

Brič

Priporočamo pohod, kolesarsko turo ali vožnjo z avtom do Briča, kjer so lepi razgledi na vrhu, ki ga obdajajo sami vinogradi ter visoke ciprese.

Slap pod Trebešami

Priporočamo, da se zapeljete do Trebeš ter se podate na 15 minutni pohod do lepega in posebnega slapu. Zadnji del poti (na spodnjo stran slapu) je nekoliko bolj strm, zato priporočamo previdnost, še posebej za otroke.

Sečoveljske soline

Priporočamo nadaljevanje izleta v Sečoveljske soline.