V krajinskem parku Sečoveljske soline je še danes prisotno tradicionalno ročno pobiranje soli. Za obiskovalce je najbolj zanimiv opuščeni del solin, katerega krasijo stare in nekatere že delno porušene solinarske hiše ter veliko vrst ptic.

Dostop

Ljubljana – Sečoveljske soline:

Razdalja: 121 km

Čas vožnje: 1 h, 20 min

Maribor – Sečoveljske soline:

Razdalja: 247 km

Čas vožnje: 2 h, 30 min

Čas obiska: v topli polovici leta je park odprt med 8. in 20. uro, pozimi med 8. in 17. uro

Čas ogleda: cca 2 h

Sečoveljske soline

Vstopnina: za odrasle 7 eur v sezoni, 6 eur izven sezone; otroci do 6 let imajo brezplačno, nad 6 let pa 5 eur v sezoni in 4 eur izven sezone. Možni tudi vodeni ogledi. (cene preverjene 2020)

Koordinate Sečoveljskih solin: 45.492461°N / 13.609084°E

OGLED SOLIN

Po krajinskem parku Sečoveljske soline se je najbolje podati peš ali pa s kolesom. Z avtom v park ni dovoljeno. Kolesarske in pohodne poti so lepo označene z informacijskimi tablami. Soline so zanimive v vseh letnih časih, največ obiskovalcev pa se za ogled odloči v toplejših predelih leta. Med junijem in septembrom je ogled solin najbolj zanimiv, ko se kristali soli izločajo iz zgoščene slanice. Med sprehodom ali kolesarjenjem po krajinskem parku med potjo naletite tudi na trgovinico s spominki. Trgovinica ima v zgornjem nadstropju sobo za razstave, kjer razstavljajo različni umetniki. V parku je objekt z dvorano, kjer se vrtijo filmi o solinah ter razgledna ploščad. Iz razgledne ploščadi se razprostira lep razgled po solinah. V muzeju je prikazan srednjeveški način pridelave soli ter notranjost solinarske hiše. Na svoj račun pa pridejo tudi ljubitelji ptic.

Z OTROKI PO SOLINAH

Park je lepo urejen in tako primeren za otroke vseh starosti. Tudi za tiste v vozičkih in nosilkah. Priporočamo ne preveč vroč dan, saj sence skoraj ni. V bližini muzeja in razgledne ploščadi je tudi lokal, kjer lahko otroci dobijo sladoled. Čas ogleda z otroki je vsaj 2 uri.

Od solin lahko nadaljujete pohod v dolino reke Dragonje.