Cinque Terre je 18 kilometrski pas severovzhodne obale Ligurskega morja v Italiji. Območje je zanimivo za obisk zaradi številnih zalivov, plaž ter petih vasic (od koder tudi ime Cinque Terre), ki so obdane z klifi v ozadju. Okoli vasic pa so razposajeni vinogradi ter sadovnjaki.

Vseh pet vasic (od severa proti jugu: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore) je je izredno zanimivih in so zaradi svojega izgleda ter lege uvrščene na Unescov seznam dediščine.

Dostop do Cinque Terre:

Ljubljana – Cinque Terre, Levanto (dostop do Monterosso al Mare):

Razdalja: 607 km

Čas vožnje: 6 h

Maribor – Cinque Terre, Levanto (dostop do Monterosso al Mare):

Razdalja: 733 km

Čas vožnje: 7 h

Ljubljana – Cinque Terre, La Spezia (dostop do Riomaggiore):

Razdalja: 581 km

Čas vožnje: 5 h 40 min

Maribor – Cinque Terre, La Spezia (dostop do Riomaggiore):

Razdalja: 707 km

Čas vožnje: 6 h 40 min

Koordinate Cinque Terre, La Spezia: 44.111429°N / 9.813262°E

Koordinate Cinque Terre, Levanto: 44.173923°N / 9.615864°E

Cinque Terre

Primeren čas obiska: vsi letni časi

Primerno za: vse starosti otrok, tudi dojenčke, saj se lahko po vaseh sprehodimo z vozičkom

Cena vstopnice in karte za vlak za en dan (2020): za odraslega 16 eur, za otroka (od 4 do 12 let ) 10 eur, za otroke do 4 let je brezplačno, družinska vstopnica 42 eur. Velja za neomejeno število voženj/dan.

Cena vstopnice (brez vlaka, 2020): za odraslega 7,50 eur, za otroka (od 4 do 12 let ) 4,50 eur, za otroke do 4 let je brezplačno, družinska vstopnica 19,60 eur.

Cinque Terre

DOSTOP DO CINQUE TERRE

Iz Maribora in Ljubljane se peljemo po Primorski avtocesti do mejnega prehoda v Novi Gorici (lahko tudi Sežani). Z vožnjo nadaljujemo mimo Benetk do Bologne, kjer skrenemo desno za Parmo. Od Parme se peljemo proti obale, kjer že opazimo smerokaze za Cinque Terre. Dostop do Cinque Terre si lahko izberemo iz skrajno severnega dela iz kraja Levanto, kjer parkiramo na enem izmed urejenih parkirišč. Od tam imamo izhodišče z vlakom do prve vasice Cinque Terre iz smeri severa, vasico Monterosso al Mare. Za dostop iz južnega dela, do prve vasice iz južne smeri, Riomaggiore, parkiramo v La Speziji. Parkiramo na enem izmed urejenih parkirnih mest.

KAKO NA OGLED CINQUE TERRE

Večina si za ogled vasic izbere hitri vlak. Vlak med eno in drugo vasico vozi le nekaj minut. To je hkrati tudi najcenejša in najhitrejša opcija za ogled vasic. Urnik vožnje je objavljen na vsaki postaji. Vlak vozi pogosto, tako da nanj nismo nikoli čakali več kot 30 minut. Nekateri se na ogled podajo tudi peš, saj so med vasicami speljane lepo označene pohodne poti.

VASICE V CINQUE TERRE

Monterosso

Vas Monterosso je največja, najbolj znana in najbolj živahna med vsemi petimi vasicami v Cinque Terre. Monterosso ima največjo plažo, center vasi pa je zgodovinsko obarvan z mnogo lokali ter trgovinicami.

Vernazza

V vasi je ribiško pristanišče. Manjša vas, kjer se hiše strmo vzpenjajo po pobočju in kjer na terasah uspevajo limone. Med Vernazzo in Monterosso poteka lepa pot po vrhu klifa.

Corniglia

Je najmanjša med vsemi petimi vasmi. Do nje se je potrebno povzpeti po 370 stopnicah. Če vam je to napor, se lahko do nje peljete tudi z avtobusom (karta je všteta v ceno, če ste kupili karto za vlak). V vasi priporočamo predvsem sprehod do razgledne točke.

Manarola

V Manaroli je znano najlepše pristanišče v Cinque Terre. Na manjši klančini se kar gne ribiških čolnov. Najlepši razgled na vas je po poti, ki je speljana ob strani gore.

Riomaggiore

Vas sestavljajo tesno nasejane hiše v soteski, ki se stekajo vse do obale. Glavna ulica je obdana z mnogimi lokali in trgovinicami. Ob obali pa ne manjka ribiških čolnov.

KORISTINI NASVETI

  • Vstopnine: za ogled vasi je potrebno plačati vstopnino. Če se boste sprehajali po poteh na klifih in se v vasi ne boste podali pa je to brezplačno.
  • Vlak: ne pozabite vsakič štempljati na vsaki platformi pred vstopom v vlak, sicer vam jo lahko odvzamejo in dobite lahko tudi kazen
  • Prenočišča: priporočamo, da si prenočišče poiščete izven Cinque Terre, saj so tam cene bistveno višje. Prenočišč pa je tudi v okolici ogromno.
  • Parkirišče: priporočamo, da avto pustite na zavarovanem parkirišču in ne kje ob cesti, kjer sicer morda lahko najdete kakšno prosto mesto.
  • Ne z avtom: ker do vasi ne smete in bi bilo predaleč, da bi do vsake vasice posebej pešačili. Hkrati pa so parkirišča blizu vasi lahko precej draga.
  • Hrana in pijača: priporočamo, da poskusite pesto, saj le to izvira ravno iz Cinque Terre ter odlično domače vino, za otroke domači sok iz pomaranč.
  • Najbolj primeren čas za obisk Cinque Terre: spomladi ali v jeseni, ko je še ravno dovolj toplo in ni takšne gneče kot poleti. Sicer pa so za obisk primerni vsi letni časi. Med vikendi zna biti mnogo več turistov kot med tednom.
  • Ogled vasi z ladjicami: ladjice vozijo le od konec marca do začetka novembra. Cena celodnevne vozovnice je 33 eur.

CINQUE TERRE ZA OTROKE

Vožnja z vlakom in ladjo

Ogled vasi za otroke je nedvomno najbolj zanimiv z vlakom in ladjo.

Igrala

V vaseh in predvsem njihovih obrobjih se najde tudi nekaj igral. Še posebej so zanimiva tista ob obali.

Plaže

Urejene plaže, predvsem peščene so pravi raj za otroke. V toplejšem delu leta je prijetno za kopanje.

Sladoled

V vaseh ponujajo odlične sladolede, katere priporočamo, da jih poskusite.

Z vozičkom

Sprehodi po vaseh so možni tudi z vozički. Ponekod, kjer je več stopnic imajo tudi dvigala.