Češka je država v srednji Evropi, z zelo pestro zgodovino in veličastnim glavnim mestom Prago. Po velikosti je petkrat večja od Slovenije. Ker je dokaj blizu Slovenije in ker cene tam niso pretirano visoke, je priljubljena popotniška točka. Ponaša se s čudovitimi gradovi, lepimi mesti in tudi lepo in posebno naravo. Del te narave sega preko meje v sosednjo Nemčijo, kjer je obiska vreden ene najbolj posebnih mostov na svetu.

ČEŠKI KRUMLOV

Češki Krumlov, majhno srednjeveško mestece ob reki Vltavi na Češkem je prava paša za oči. Ozke uličice, glavni trg ter grad, kateri se dviga nad mestom daje občutek kot da se vse odvija v pravljici.

Zgodovina Češkega Krumlova sega v 13. stoletje in je bilo vseskozi v lasti nemških plemiških rodbin. Večina nemškega prebivalstva je bilo izgnanega po 2. svetovni vojni. Renesančno mesto je locirano na zavoju reke Vltave. V mestu je na voljo veliko zanimivosti za oglede, od galerije slavnega slikarja Egona Schieleja, kateri je v mestu preživljal del svojega življenja, barvne fasade lepih palač, veličastni grad nad reko, mnoge cerkve ter tudi legende o vampirjih prispevajo svoj davek k prepoznavnosti mesta. Sijajna arhitektura v starem centru mesta se zagotovo vsakemu obiskovalcu vtisne v spomin, saj mesto ni brez vzroka na Unescovem seznamu že od leta 1992. Na glavnem trgu je na steno mestne hiše iz ploščic pritrjen najstarejši mestni zemljevid na svetu, kateri je bil včasih namenjen javnosti, ki je v mesto prispela po opravkih. Mesto nudi tudi mnogo tipičnih pivnic, kjer poleg odličnega piva nudijo tudi dobro hrano, predvsem pa je to njihov golaž. Iz gradu, kateri se mogočno dviga nad samim mestom pa se razprostira enkraten razgled.

Majhno mestece Češki Krumlov ima vse, kar imajo veliki. Gard je le malo manjši od znanega praškega Hradčani, grajski park za njim pa tudi ni kaj bistveno manjši od znanega Dunajskega parka v Schönbrunnu.

Zelo posebno doživetje videti Češki Krumlov je na vožnji s splavi. Z lesenimi splavi, kot so jih uporabljali nekoč, smo se popeljali po reki Vltavi ter občudovali mesto se z drugega zornega kota. Za vožnjo s splavi priporočamo predhodne rezervacije: www.voroplavba.cz

ČEŠKE BUDEJOVICE

Mesto Češke Budejovice so prestolnica južne Češke. Za ljubitelje klasične literature so Češke Budejovice najbolj poznane po romanu Jaroslava Haška, saj je bil v mestu bataljon vojaka Švejka. Glavni biser mesta je njegov strogi center, trg Premysl Ottokar II, kjer se prepletajo gotski, renesančni in baročni slogi. Osrčje trga pa krasi čudovita fontana.

GRAD HLUBOKA

Grad Hluboka velja za enega najbolj fotografiranih ter prepoznavnih zgodovinskih objektov na Češkem. Zelo lepo se je povzpeti na stolp v gradu, od koder se razprostira lep razgled. Grad pa je vreden ogleda tudi po svoji čudoviti notranjosti. V okolici je lep park.

GRAD ROŽMBERG

Grad Rožmberk se nahaja na skalnih pečinah, nad reko Vltavo ter nad manjšim mestom. Z gradu se razprostira lep razgled. To je odlična točka za postanek med potovanjem po Češki.

PRAGA

Glavno mesto češke imenujejo tudi »Zlata Praga«. Ima zelo bogato arhitekturo, ki je vredna ogleda. Na ogledu Prage ne smemo izpustiti Karlov most, Praški grad, Zlato ulico, sinagogo, židovsko pokopališče, staro mestno jedro, plovbo po reki Vltavi, obisk njihovih tipičnih restavracij… Najlažji način za raziskovanje Prage je z njihovim dobro urejenim javnim prevozom. Predlagamo, da si za Prago vzamete vsaj en cev dan ali več dni.

MUZEJ ŠKODA

Nedaleč od Prage se nahaja mesto Mlada Boleslav, ki je znano predvsem po znamenitem muzeju avtomobilske znamke Škoda. Muzej je zelo zanimiv za ogled tako za odrasle kot tudi za otroke. Za otroke imajo posebne kotičke za zabavo. Zanimivo doživetje pa je tudi dirkanje z avtu, ampak le skozi 3D očala. Več o muzeju: https://museum.skoda-auto.com/

Ogledati si je mogoče tudi tovarno Škodo, a to ni dovoljeno za male otroke.

SEDLEC

V Sedlecu se nahaja ena najbolj srhljivih cerkvic, saj so vsi okrasi v njej narejeni iz človeških kosti. V njej je okostij od več kot 40.000 ljudi in velja za eno od najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v državi. Kosti v cerkvi so umetniško urejene v štiri piramide, okraske na stenah, lestenec… Kosti so sem prenesene iz bližnjega pokopališča, saj je v času kuge in verskih vojn začelo primanjkovati prostora in so kosti znosili v cerkev. Legenda pravi, da naj bi jih v prvotno obliko postavil slepi menih. Četudi deluje precej srhljivo, na otroke ni naredilo posebnega vtisa.

KUTNA HORA

Kutna Hora je mesto v bližini znanega Sedleca. Danes je mesto pod Unescovo zaščito, kot turistična zanimivost pa najbolj slovi edinstvena gotska cerkev. Cerkev je zaradi svoje dvignjene lege vidna daleč naokoli. Ko pa smo pri njej pa lahko uživamo ob čudovitem razgledu.

PANSKA SKALA

Panska skala je naravna znamenitost v regiji Liberec na severnem delu Češke. Pravijo ji tudi »Gospodova skala« ali pogovorno »Orgle«. Bazaltni stebri segajo do 12 metrov visoko. Ocenjuje se, da so bazaltni stebri nastali pred približno 30 milijoni let kot posledica vulkanske dejavnosti. V kotanji ob vznožju skale je jezerce.

PRAVČIČKA BRANA

Pravčička brana je ozek naravni most v Češki Švici. Most je visok 16 metrov, najširši del je 8 metrov, najožji pa samo 3 metre. Razpon naravnega mostu je 26,5 metrov. Velja za največji naravni most iz peščenjaka v Evropi. Do njega lahko pridemo samo peš po lepo urejeni in ponekod strmi pohodni poti. Do vrha je od pol ure do eno uro hoje. Pod mostom se nahaja prijeten lokal.

MOST BASTEI

Ne daleč od meje med Češko in Nemčijo se na nemški strani nahaja eden najbolj posebnih mostov na svetu. Nahaja se v Saksonski Švici, kjer je mnogo čudovitih naravnih stolpov iz peščenjaka. Na voljo je mnogo lepih pohodnih poti in plezalnih smeri. Med vsem pa najbolj izstopa most imenovan Bastei. Z mostu in njegove okolice lahko opazujemo mogočne skalne formacije, na več mestih pa se nam razprostira tudi razgled na reko Labo. Tu je nekoč stal grad in ker je bil težko dostopen, so ga sprva povezali z lesenim mostom, kasneje pa so ga sezidali. Ta most danes privablja obiskovalce z vseh koncev sveta.